Bestefaren til Woolsey het Nils Edolf Martin Iversen og ble født i Bakkeby i 1887. I 1889 omkom hans far, Iver Nielsen, på Reisafjorden. Iversen ble da flyttet til en annen familie på Skorpa i Kvænangen. I 1909 emigrerte han til Amerika der han livnærte seg som garver.

Woolsey har leitet etter sine norske slekntinger i lenger tid. Hun skriver i en e-post til Framtid i Nord at hun har en bror som heter Erling Alexander Iversen, oppkalt etter hennes far.

– Min far mistet begge sine foreldre da han var 6 år. Faren min er vokst opp i barnehjemmet The Mary and Martha Home for Children i Puolsbo, Washington. Barnehjemmet ble grunnlagt av nordmenn og har fremdeles en sterk norsk innflytelse.

Woolseys far hadde en bror, Norman Motsfeldt Iversen og en søster, Alphild Borghild Iversen.

Alltid ønsket å vite mer

Woolsey har alltid ønske å vite mer om sine norske røtter.

– Min bestefar var bare 3 år da hans far døde, så han er også oppvokst i forsterfamilie. Jeg vil gjerne få kontakt med etterkommere av folk som brydde seg om min bestefar, sier hun.

– Siden mine besteforeldre døde når pappa var så ung, har jeg ikke hatt noen mulighet til å møte dem. Jeg har alltid ville vite mer om dem. Pappa snakket norsk fram til han måtte flytte til barnehjemmet. Vi barna lærte ikke å snakke norsk, sier hun.

Bestefaren hadde to brødre som het Hans Bernhard Iversen og Johan Peder Andreas Iversen.  Hans Bernhard Iversen omkom da russiske fly bombet Vadsø i 1944.

Skal besøke Norge

Hun har alltid følt en sterk tilknytning til sine norske slektninger.

– Jeg har alltid følt en sterk tilknytning til mine norske røtter. Jeg synes det er trist at min far hadde lite kunnskap som han kunne formidle til meg.

Woolsey har besøkt Norge tidligere. Da lærte hun å søke i norske digitale arkiver.

– I 2008 reiste jeg til Norge og lærte meg å søke gjennom norske digitale arkiver. Så tok jeg en DNA-test, som gjorde det mulig for meg å finne match med mine norske røtter. Jeg ble veldig glad da jeg fant noen av mine slektninger, og jeg har fortalt dem at jeg gjerne ønsker å finne barna til min bestefars søsken.

Woolsey planlegger å besøke Norge igjen, men først vil hun forsøke å få kontakt med norske slektninger.

– Jeg planlegger definitivt å besøke Norge. Jeg bare venter på å gi denne prosessen en sjanse, slik at jeg vet hvilke steder jeg skal besøke, og hvilke tider som passer for menneskene jeg ønsker å møte. Jeg vil fortelle historiene videre til mine egne slektninger, slik at de kan forstå sin familiehistorie, skriver Woolsey i e-posten.

Har leitet grundig

Arne Mathisen oppdaget i mai Christies etterlysning på Facebook-gruppa Slektsforum i Nord-Troms. Da hadde en annen slektsforsker, George B. Nilsen fra Vadsø og Christie fått match på DNA. George etterlyste derfor slektninger via gruppa.

Mathisen driver slektsforskning som hobby, og ble raskt interessert når han oppdaget Christies etterlysning. Selv bor han i Oslo, men er oppvokst i Rotsund ved fergeleiet.

– Jeg svarte på forumet at jeg kan forsøke å finne ut noe om slektningene til Christie.  Jeg fant en del og Georg fant en del, men vi har enda ikke funnet nålevende slektninger, sier Mathisen til Framtid i Nord.

Han har leitet i kirkebøker, bygdebøker, folketellinger og søkt på internett etter Christies slektninger.

– Kirkebøker som viser fødsler og dåp etter 1930 er ikke tilgjengelig på nett, så dermed stopper det opp. Vi vet ikke hvem generasjonen som lever i dag er, så da må vi spørre om noen frivillige vil melde seg, sier han.

Det har vist seg at Woolsey, Georg Nilsen og Mathisen, alle har felles forfedre som bodde i Rotsundelv; Gunnel Arentsdatter (1757-1842) og Niels Nilsen (1757-1828).

– Det er veldig spennende å forske på slekt. Det mest spennende er å finne fram gamle folketellinger, se i bygdebøker og søke rundt for å se hva en finner. Utfordringa er å faktisk finne fram til det en skal ha, noe som er veldig morsomt , sier han.

Håper noen tar kontakt

Mathisen sier Woolsey er veldig opptatt av å finne slektninger i Nord-Troms.

– Christie er veldig opptatt av å finne noen slektninger i Nord-Troms. Hun og en kusine ønsker å besøke stedene der bestefaren levde – kanskje allerede til neste år.

– Vi håper noen tar kontakt. Jeg antar at det er litt eldre mennesker som kan legge merke til navnene vi har funnet, og vi håper noen vil kjenne navnene igjen, sier Mathisen.

Slekt i Nikkeby og Uløya

Oldefaren til Christie, Iver Nilsen, omkom på Reisafjorden i 1889, da han skulle hente Agnsild i Kvænangen. Nilsen ble født i Kvænangen i 1854. Oldemora Beret Johannesdatter (f. 1861-1931) fra Nikkeby giftet seg på nytt to ganger, først med Aslak Johannesen (f. 1833) på Vorterøya, og senere med Lars Nikolai Edvard Olsen fra Storsletta på Vest-Uløya.

Beret Johannesdatter fikk barna Ole Albert (f. 1895), Amanda Cecilie (f. 1897), Axel Ingvald (f. 1898), Inger Birgithe (f. 1900) og Joakim Nikolai (f. 1901), sammen med Aslak Johannesen. Ole Albert omkom på sjøen i 1914. Senere fikk hun sønnen Oskar Adolf Edvin Edvardsen (1907) med Lars Nikolai på Uløya.

Slekt på Arnøya

Broren til Christies bestefar, Johan Peder Andreas Iversen (1885 - 1913), giftet seg med Emma Alvilde Mikkelsdatter. De bodde på Laukøya og flyttet senere til Lauksletta på Arnøya. Der fikk de barna Petra Marie, Ingvald Bernhard og Erling Johannes. Datteren Petra Marie (1914 - 1995) giftet seg med Halfdan Henriksen (1906 - 1986). Utfra det Mathisen og Georg Nilsen har funnet ut fikk de fem barn; Haldor, Edith, Leif Erling, Astrid og Jenvald (1943 - 2008).

Senere giftet Johan Peder Andreas Iversen seg på nytt, da med Marine Oline Larsdatter. De fikk barna Lars og Leif, og tok også til seg jenta Olaug.

Tror du at du er i slekt med Christie, eller kjenner du til noen av navnene? Da kan du tipse journalist Siri Bergset Elvestad via e-postadresse: siri@framtidinord.no

Arne Mathisen besøker hjemstedet Rotsund omtrent hvert år. Foto: Privat
Christie Woolsey har besøkt Norge i 2008, og ønsker å besøke Norge igjen. Foto: Privat
Faren til Christie Woolsey, Erling Alexander Harbo Iversen, da han var i militæret i USA. Foto: Privat