Jan Baalsrud (1917-1988) var en norsk frihetskjemper og aktiv i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Han var medlem av Kompani Linge, og er mest kjent for sin flukt fra tyskerne i Troms våren 1943. Flukten ble internasjonalt kjent gjennom spillefilmen Ni liv (1957), og nå er man i gang med innspillingen til «Den tolvte mann». Med unntak av 2015, har det vært arrangert en marsj til minne om den norske legenden.

En annerledes marsj

- Det blir en annerledes og redusert marsj i år, men absolutt en fullgod marsj. Det har vært litt vanskeligheter med å finne nok turledere, så vi har blitt nødt til å fjerne noen av etappene, forteller Kjellaug Grønvoll, nestleder i Stiftelsen Jan Baalsrud.

To av dagsetappene på Karlsøy blir sløyfet, i tillegg til etappene mellom Manndalen og Helligskogen. Samtidig har det vært problemer med å finne overnattingsplass. Dette gjør marsjen noen dager kortere.

- Noen har vært litt skuffet over dette, fordi de ønsket å kunne gå hele marsjen. Vi er i kontakt med flere instanser for å få flere turleder, uten at vi har lykkes med det. Vi trenger folk som er turvante og erfarne med å etter GPS og kart, forklarer Grønvoll.

Omvisning på Ribbenesøy

Baalsrud-marsjen starter lørdag 23.juli. Første stopp er Ribbenesøy i Toftefjorden. Det var her de tolv norske kommandosoldatene i Kompani Linge ble angrepet av en tysk minesveiper i mars 1943.

- Vi vil være en hel dag ute på Ribbenesøy. Her vil vi få omvisning av en som er god kjent som fortelle oss historien til dette viktige stedet. På kvelden vil vi ha en markering på minnelunden i Tromsø, for å hedre de som mistet livet i forbindelse med sabotasjen, forteller Grønvoll.

- Svært krevende etappe

Baalsrud-utstillingen vil være åpen for alle som er interessert på søndag, og dagen etter starter man å gå den lange strekningen fra Lyngseidet til Furuflaten. I år vil Heimevernet være ansvarlige for etappen.

-Turen tar mellom 10 og 12 timer. Dette er en svært krevende tur, men om man ikke ønsker å gå hele – kan man gjerne bli med å gå noen etapper. Det er veldig vanlig, sier Grønvoll.

«Gentleman-steinen»

Tirsdag går marsjen videre fra Revdalen til Manndalen, som vil være årets endepunkt. Her vil man innom både «Hotel Savoy» og «Gentlemansteinen».

-Først vil vi innom den lille bua som fikk navnet «Hotel Savoy», hvor Baalsrud oppholdt seg flere dager våren 1943, før han ble dratt med pulk over fjellet til Manndalen av sine gode hjelpere.

Man vil også besøke «Gentlemansteinen» hvor Baalsrud lå i flere dager, før han fikk hjelp av folk fra både Manndalen og Furuflaten.

-Onsdag vil det som vanlig bli minnestund på gravstedet i Kåfjord og deretter tur til «Baalsrud»-hula. Det er nå laget en fin tursti opp dit og her vil vi avslutte årets marsj, sier Grønvoll.

LEGENDE:  Norsk frihetskjemper og motstandsmann Jan Baalsrud (1917-1988) var en del av Kompani Linge. Foto: Skjermdump NRK
Nestleder i Stiftelsen Jan Baalsrud, Kjellaug Grønvoll. Foto: Arne Teigen
GRAVSTED: Baalsrud valgte selv at han ville bli gravlagt i Kåfjord. Foto: Charlotte vatne