Geir Tomasjord, leder i Naturvernforbundet i Nordreisa, mener det renner diesel ut i Reisaelva fra Meka og Statoil Storslett.

– Vi i Naturvernforbundet har fulgt dette ledningsnettet, og det viser seg at det kommer fra Meka og Statoil, sier Tomasjord til Framtid i Nord.

Naturvernforbundet har ikke visst om dette før nå, men mener kommunen må ta tak i problemet.

– Om kommunen overser dette blir det mer dritt i elva. Kommunen må komme på banen, ta tak i Meka og Statoil og sjekke om det er derfra det kommer diesel. Jeg har fulgt rørene, og de går rett til Meka og bensinstasjonen på Storslett, sier han.

– Dårlig reklame for Reisaelva

Tomasjord synes det er dårlig reklame for Reisaelva, og sier dette er miljøkriminalitet.

– Forurensinga går ut i et våtmarksområde, fuglereservat og Norges sjette beste lakseelv. Det er ikke god reklame for Nordreisa kommune at de ikke har kontroll på søppelvannet sitt. Dette er miljøkriminalitet, det er ikke lovlig og det må kommunen ordne opp i.

– Vi har sett at måseunger svømmer ut i dette, legger han til.

Tomasjord mener det er synd at enkeltpersoner og bedrifter kan ødelegge for fellesskapet.

– Det er den politiske ledelsen i kommunen som har ansvaret. Kanskje vet ikke kommunen om dette i det hele tatt. Men det er for galt at enkeltpersoner og bedrifter skal få lov å ødelegge for fellesskapet. Både Meka og Statoil er pliktig til å samle opp avfall.

Nå forventer han at kommunen finner ut av problemet og løser det.

– Jeg synes det er helt forkastelig! Rett og slett! Hvis det er slik at de har lov å slippe ut litt og litt, er jeg sikker på at det er flere plasser det går slike rør ut i Reisaelva. Vi vil at kommunen skal komme på banen og fortelle hva dette er for noe.

Idar Langstrand: – Det kommer ikke fra Statoil

Daglig leder ved Statoil Storslett, Idar Langstrand, forteller at røret ikke kan knyttes til Statoils lokaler.

– Jeg vet det går et rør fra det gamle verkstedet til MECA og vegvesenet. Det ble lagt for lenge, lenge siden og må være over 20 år gammelt. Det kommer ikke fra Statoil. Vi er koblet på det offentlige, med to vann- og oljeutskillere som er helt ny, sier han.

Langstrand gir uttrykk for at Statoil har gode rutiner med tanke på miljøhensyn, og har blant annet to kontroller i løpet av året.

MECA: Kjenner ikke til røret

Frode Karlsen på Storslett Auto AS/MECA, sier han ikke kjenner til det aktuelle røret.

– Nei jeg vet ikke, sier han - men henviser til Statens vegvesen.

– Nå skal jeg ikke si for sikkert, men jeg tror bygget er bygd på begynnelsen av 80-tallet. Vi leier i utgangspunktet bare gården her - det er Statens vegvesen som eier bygget og grunnen, sier han.

Han forteller at også MECA har oljeutskillere og tanker i jorda som tømmes regelmessig av et spesialfirma

Krever omfattende undersøkelser

Nordreisa kommune er klar over utslippet.

Prosjektingeniør Ketil Jensen bekrefter at kommunen er klar over utslippet, men på grunn av ferieavviklingen vil det ta lenger tid enn normalt å finne forurensningskilden.

– Vi kan ikke med sikkerhet si nøyaktig hvor forurensningskilden er. Dette krever en omfattende undersøkelse av hele området, noe som på grunn av ferieavviklingen vil ta lenger tid enn normalt, sier Jensen.

VEGVESENET: Usikkert hvor oljen kommer fra

Det aktuelle røret er ment å fange opp regnvann fra Statens vegvesens eiendom.

Bygg og eiendomsforvalter i Statens vegvesen, Karl-Espen Aas, forteller tirsdag at han har undersøkt så langt det lar seg gjøre hvor røret og oljen kan stamme fra. Han har blant annet vært i kontakt med leietakerne på gården, Storslett Auto.

– Det vi er kommet fram til, er at det går et rør fra vår lokasjon fra Storslett, og dette er et rør som fanger opp alle utvendige sluker. Som jeg har fått forklart, er det overflatevann/regnvann som faller ned på plassen og fanges opp i disse slukene og føres ut til elva. Alt av oljeutskillere som er tilknyttet verkstedet, blir tømt og tatt service på en gang i året - så det skal ikke komme noe derfra. Det høres ut som om Storslett Auto har det veldig på stell med sine saker, sier han.

Han utelukker ikke at det kan ha oppstått lekkasje fra en bil som har stått parkert og at dette kan ha blitt fanget opp i systemet.

– Men det blir bare spekulasjoner, sier han.

– Dette er noe som går igjen, har du en teori om hvor denne oljen kommer fra?

– Jeg har ikke peiling rett og slett. Det er gammelt, stort bygg og veldig mange av de som var med på det, er ikke med oss lengre i dag – slik at det er ikke helt enkelt å finne ut av. Men sånn som jeg har forklart det nå - er det jeg klarer å finne ut per nå. Hvis det viser seg at det er noe mer, og vi har noen svin på skogen, skal vi selvsagt legge oss flat. Men per nå klarer jeg ikke å se at vi har det, sier han.

Bildet viser røret som kommer ut ved Reisaelva. Foto: Privat
Geir Tomasjord, leder i Naturvernforbundet i Nordreisa, mener kommunen må komme på banen. Foto: Thomas Wahlgren
Idar Langstrand, daglig leder ved Statoil Storslett, sier røret ikke kan knyttes til Statoil. Foto: Viktor Enoksen/Arkivfoto
Prosjektingeniør Ketil Jensen i Nordreisa kommune, sier det ikke enda er mulig å vite hvor oljen kommer fra, da det krever omfattende undersøkelser. Foto: Arkivfoto