Pass opp for innbrudd i bilen

Det er mange ting som er lurt å tenke på for å forhindre innbrudd i bilen på ferie.

INNBRUDD – Alt for mange lar bagasje og verdisaker ligge igjen i bilen mens den står parkert, sier reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige, Lene Kristine Wold Hasler.  Foto: Gjensidige

nyheter

I fjor sommer meldte nesten 1 000 bileiere innbrudd i bilen sin til Gjensidige. Tyvene leter ofte etter feriebiler fylt med verdisaker, og størst fare for innbrudd er det i byer og på turistattraksjoner.

– Alt for mange lar bagasje og verdisaker ligge igjen i bilen mens den står parkert, sier reiselivsekspert og rådgiver i Gjensidige, Lene Kristine Wold Hasler, i en pressemelding.

Erstatninga kan bli redusert

Hvis du etterlater verdisaker i bilen over lang tid, så kan forsikringsselskapet betrakte det som grovt uaktsomt. Da vil forsikringserstatninga bli redusert i oppgjøret.

– Lar du bagasje ligge igjen i bilen i mer enn 8 timer eller over natten, er det ikke sikkert du får dekket hele tapet hvis den blir stjålet. Dette gjelder selv om bagasjen ligger i rom uten innsyn, sier Lene.

Tyveri dekkes av forsikringen, men gjør noen innbrudd blir det ofte skader på selve bilen.

Her er Lenes tips til en innbruddsfri bilferie i sommer:

1.     Sørg for at gjenstander ikke ligger synlig fremme i bilen.

Legg tingene i bagasjerommet eller i hanskerommet når du forlater bilen. Det å dekke til gjenstander med jakker eller tepper for å skjule dem, virker ofte mot sin hensikt.

2.     Ta med all bagasje hvis du forlater bilen for en lengre periode.

Lar du bagasje ligge igjen i bilen i mer enn 8 timer eller over natten, er det ikke sikkert du får dekket hele tapet dersom den blir stjålet. Dette gjelder selv om bagasjen ligger i rom uten innsyn.

3.     Kjenn etter at dørene på bilen faktisk er låst, og se etter at alle vinduer er lukket.

De som begår innbrudd har mange ulike metoder for å ta seg inn. Enkelte ganger er folk så stresset når de forlater bilen at de rett og slett glemmer å låse bilen selv, mens andre ganger kan det være tyvene bruker distraksjonsmetoder for å få deg til å glemme det.

4.     Unngå fornøyelsesparken første eller siste dag i ferien med fullpakket bil.

Det er biler fulle av reisegods som tyvene først og fremst er interesserte i. Hvis man pakker ut av bilen før man oppsøker de stedene man har lyst til å besøke, blir risikoen for innbrudd lavere. Har man likevel mye reisegods i bilen, bør man ikke åpne bagasjerommet på parkeringsplassen før man forlater bilen, på mange steder holder nemlig tyvene utkikk.

5.     Ikke la passet eller annen reisedokumentasjon ligge i bilen.

Det er ekstra kjedelig hvis reisen stopper opp fordi reisedokumentasjon, visum og/eller pass blir stjålet. Mange opplever å måtte bruke flere dager av ferien på å kontakte politi, ambassade, reiseselskap og lignende for å få ordnet nye papirer.

6.     Politianmeld forholdet.

Forsikringsselskapene har det som regel at alle tyverier skal politianmeldes på stedet. Er det helt spesielle årsaker til at dette ikke lar seg gjøre, bør man kontakte forsikringsselskapet snarest for å vite hvordan man best kan håndtere situasjonen.

7.     Husk å sjekke forsikringen på leiebilen.

Ved inngåelse av kontrakten, husk å sjekke hva forsikringen dekker og besløpet på egenandelen ved skade. Dette er spesielt viktig når man leier bil i utlandet.