Bjørn Inge Mo (Ap) har tidligere vært ordfører i Kåfjord kommune i perioden 2003 til 2015. Nå vil han inn på Sametinget, og erklærer kysten som hans hjertesak.

– Samepolitikk er veldig interessant og er viktig i våre områder. Jeg er spesielt opptatt av rettighetene i forhold til kysten. Det er interessant å jobbe med det samiske samfunnet, sier Mo til Framtid i Nord.

Mo ble forespurt av nominasjonskomiteen i Gaisi valgkrets av å stille seg disponibel. Gaisi valgkrets strekker se fra Kåfjord i Nord via Tromsø og Lenvik i sør.

Erfaren politiker

Tidligere har Mo også vært leder for Troms Arbeiderparti i ni år, og satt henholdsvis fire og ni år i sentralstyret og landsstyret for Arbeiderpartiet. I perioder har han møtt som vara på Stortinget og Sametinget. Til daglig er han selvstendig næringsdrivende.

– Jeg har vært vara i Sametinget, men jeg har hatt så mye å gjøre ellers. Nå har jeg sluttet som ordfører, men jeg har lyst å engasjere meg i politikken videre, sier han.

Mo er opptatt av at det ikke skal være særrettigheter for en bestemt gruppe.

– Jeg var med og jobbet frem den såkalte Svartskogsaken, der alle som bor i Manndalen ble sikret bruksrett – uansett etnisk bakgrunn. De kan blant annet hugge ved gratis, de har enerett på småviltjakt og beiterett. Jeg ønsker ikke særrettigheter for én etnisk gruppering, men at folk som bor i samiske områder skal kunne leve av naturressursene lik dem før oss. Dette må også sikres for de samiske kystområdene, slik at ressursene ikke privatiseres bort til for eksempel til selskaper sørpå, mener Mo.

Store oppgaver

Mo sier det enda er store oppgaver igjen for den samiske kulturen, noe han vil ta fatt i om han får muligheten.

– Vi har fortsatt store oppgaver igjen for den samiske kulturen i nord. Vi trenger å styrke kårene og båndene mellom samisk, kvensk og finsk, nordnorsk kystkultur og reindrifta. Vi trenger også å realisere de store institusjonene våre og bringe alle de mindre samiske gruppene fram i lyset. Et slikt arbeid blir jeg gjerne med på, sier Mo.

Hans andre hjertesak ved siden av kysten, er det samiske språket.

– Det samiske språket er en viktig hjertesak. Jeg ønsker å være med for å legge til rette for at flere bruker språket, sier han.

– Han har stor respekt i partiet

Medlem i nominasjonskomiteen i Gaisi valgkrets, Sylvi Vatne Pedersen, er glad for at Mo stiller seg til disposjon.

Pedersen mener Bjørn Inge Mo har stor respekt og tillit i sitt parti. Gaisi valgkrets er fornøyd med at Mo ønsker seg inn på Sametinget.

– Bjørn Inge nyter stor respekt og tillit i partiet. Han har ledet Kåfjord gjennom store løft og bidratt til å løfte den sjøsamiske kulturen opp og fram, og skapt forståelse mellom fastboende og reindriftas behov. Han er klok og varm på en gang, men også en som får jobben gjort. Vi gleder oss over å få med oss en slik kandidat på Gaisi-lista, sier hun i en pressemelding.