190 har søkt om å endre juridisk kjønn

Oslo (NTB-Julia Loge): I alt 190 personer har søkt om å endre juridisk kjønn etter at det ble mulig 1. juli.

LOV «Lov om endring av juridisk kjønn» Prop. 74 L. Fra 1. juli ble det mulig å skifte kjønn i folkeregisteret uten å ha en bestemt diagnose og uten medisinsk behandling. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

nyheter

I den første måneden etter at det ble mulig å søke om å endre juridisk kjønn uten medisinsk behandling eller diagnose, har 190 personer søkt, får NTB opplyst hos skatteetaten.

Leder av Fri – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Ingvild Endestad, sier til NTB at hun ikke er overrasket over tallet.

– Av de 190 er det mange som har ventet veldig lenge, noen har ventet hele livet, sier hun.

Selvbestemt kjønn

Fram til nå har man måttet gjennomgå diagnostisering, medisinsk behandling og sterilisering for å endre kjønn juridisk.

Praksisen har vært gjeldende i flere tiår og har i de senere årene blitt kritisert både i Norge og internasjonalt. Praksisen har også fått kritikk for at det har vært svært vanskelig å tilfredsstille kravene som skulle til for å få den rette diagnosen.

– Søkertallet til nå er et resultat av at folk endelig får mulighet til å bestemme selv. Det er mange som har vegret seg for å gå gjennom diagnostisering eller ikke ønsket medisinsk behandling, sier Endestad, og legger til:

– Den eneste som sitter med makten til å bestemme nå, er hver enkelt, heldigvis.

Ingen avslag

Hun trekker fram et dette er en veldig etterlengtet mulighet for de mange som har fått avslag under den gamle praksisen, som ikke var lovfestet.

– Jeg tror at alle som har levd under det systemet som har vært fram til nå, kjenner på en frykt for at det skal komme noe som hindrer dem i å få rettet sitt juridiske kjønn, sier Endestad.

Av sakene som er ferdigbehandlet er det ingen som har fått avslag, ifølge etaten, men de kan ikke gi tall for hvor mange saker som er ferdigbehandlet eller hvor lang saksbehandlingstiden er.

For å endre juridisk kjønn i Folkeregisteret kan man sende søknad til skatteetaten. Skattekontoret fatter vedtak om endring av juridisk kjønnsstatus og tildeler nytt fødselsnummer i Folkeregisteret. (©NTB)