Flere fallgruver ved å hjelpe barna

Tenk deg om før du hjelper barna inn på boligmarkedet.

Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix 

adm.dir KLP Banken, Leif Magne Andersen.  Foto: Pressefoto

nyheter

I følge en undersøkelse gjort av Opion har gjort for KLP kommer det fram at de fleste som har opprettet sparing for egne barn hjelper barna med å komme seg inn boligmarkedet.

– Men det finnes fallgruver foreldrene ikke tenker på, opplyser KLP i en pressmelding.

Lånebehovet flytter seg fra barna til foreldrene. Foreldregenerasjonen hjelper blant annet til ved å ta opp egne lån.

– Vi ser to trender i markedet. Det ene er foreldre som hjelper barna inn på boligmarkedet for første gang, den andre for å hjelpe barna inn i boligmarkedet igjen etter en endring av deres livssituasjon, for eksempel etter en skilsmisse eller lignende, sier Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken.

Samvittigheten vinner

Strenge utlånskrav og økende boligpriser er hovedårsakene til at det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet.

– Mange foreldre føler nok at de må strekke seg for å hjelpe poden inn i boligmarkedet. Samvittigheten vinner i noen tilfeller over foreldrenes evne til å tenke realistisk om egen og familiens økonomiske situasjon og fremtid. Det er også fort gjort å glemme at om et par år er det lillebror eller lillesøster som kan komme til å kreve tilsvarende hjelp, sier Andersen.

Banksjefen råder foreldrene til å bruke tid på å kartlegge egen økonomisk situasjon og tenke gjennom egne fremtidsplaner.

– Hvis foreldrene har planer om å bygge på hytta, kjøpe ny bil eller trygge tilværelsen som pensjonister, bør de ta dette med i betraktningen når de bidrar økonomisk til barnas bolig. De bør legge kausjonsansvaret på et nivå som ikke skaper for store hindringer for egne framtidige planer, sier han.