Langbakken er beryktet på mange vis. Blant lastebilsjåfører som en flaskehals på vei inn til øya.

Bakken ”treffer” kjøretøyene like etter en skarp sving av den svært smale Skattørsundbrua. Etter brua venter en slak bakke der tunge biler ikke får hentet fart. Så kommer en ny krapp sving, og så er altså Langbakken der.

Vinterstid står det støtt og stadig biler fast, og de siste årene har man kun ventet på penger til å gjøre om.

Blir gangvei

Denne høsten starter altså den etterlengtede ombygginga. Når byggeperioden er over i desember 2017, får fylkesveien en helt ny trasé inn fra brua. Svingen rettes ut og veien legges nedenfor dagens vei. Dermed kommer man unna den kraftige stigningen opp mot helikopterplassen, samt at man unngår de to krappe svingene på andre siden, mot Hollendervika.

Den gamle veien blir imidlertid værende, men omklasses til gang- og sykkelsti, i følge Eirin-Anne Blix i Statens vegvesen.

– Den vil bli omgjort til gang- og sykkelsti, og forblir i så måte i Fylkeskommunens eie.

Deler av veien vil også holdes kjørbar.

– Helikopterlandingsplassen blir jo der den er i dag, så ambulanse og utrykningskjøretøyer må jo ha anledning til å komme seg dit, sier Blix.

Nytt navn?

Den nye traseen blir tre kilometer lang, og får en maks stigning på tre prosent. Den gamle veien blir altså gang- og sykkelvei med maks stigning på ti prosent.

Prislappen er 100 millioner kroner, og det er Fylkeskommunen som eier både vei og prosjekt, understreker Blix.

– Elvenes Maskin, som har anbudet med prosjektet, er i ferd med å gjøre seg klar. Når entreprenøren har overlevert fremdriftsplanen så vil vi se på denne sammen med entreprenøren og se hvordan trafikkreguleringen er planlagt, og spesielt når bygginga berører trafikken, sier Blix.

Når den nye veien er på plass, vil Langbakken være en trafikal saga blott. Den vil kun gi utfordringer for trimmende, myke trafikanter. Imidlertid har ikke vegvesenet tenkt på noe navneendring.

– Vi forholder oss til dagens navn, Fylkevei 866, sier Eirin-Anne Blix.