Fra sommersol til vinterdekk

Mandag var det tidenes varmeste septemberdag. Dagen etter var det tilbake til normalen.

varmerekord: Mandag var det tidenes varmeste septemberdag i Skibotn med 20,3 grader. Dagen etter kunne Geir Varvik igjen begynne arbeidet med å finne frem vinterdekkene. Foto: Jan Arild Hansen 

nyheter

Geir Varvik ble mandag godt kjent for sin feiring av tidenes varmeste septemberdag i Troms.

Bensinstasjoneieren fra Skibotn kunne man nemlig se på NRK sine sider iført badeshorts, bar overkropp og med en paraplydrink i handen.

– Dagen etter var det tilbake til normalen med 10 grader, regn og i full sving med vinterdekk, forteller Varvik til Framtid i Nord.

Rekordvarme

Mandag viste makstemperaturen i Skibotn 20,3 varmegrader. På værvarslinga i Tromsø viste gradestokken 17,3 grader, 0,3 grader høyere enn rekorden fra 26. september 1944.

Statsmeteorolog Jon Austrheim forklarte overfor NRK at en varmfront passerte over Troms, og det har gitt uvanlig varme temperaturer.

Geir Varvik forteller at han aldri har opplevd en bedre høst slik som været har vært de siste dagene og som nådde sitt absolutte høydepunkt med temperatur som de nesten ikke har opplevd denne sommeren.

– Da måtte man utnytte dagen med grilling i hagen etter jobb, forteller han til Framtid i Nord.

Tid for vinterdekk

Egentlig er det en hektisk periode for Varvik denne tiden av året når lageret med vinterdekk skal hentes frem. For han ble det også litt av en overgang å nyte sommertemperaturer den ene dagen, og hente frem vinterdekkene i 10-12 grader og regn den neste.

– Det har faktisk hendt flere ganger at man har stått og skiftet om til piggdekk i slutten av september, forteller han.

Varvik har sett værutsiktene de neste dagene, og konstaterer at sommeren definitivt er over i Nord-Troms. Resten av perioden er det ventet vind fra sørvest og regn.

Forøvrig er det ikke mer enn tre uker til at det er lov å skifte om til piggdekkene i de tre nordligste fylkene.