Arbeidsledigheten i Troms er på 1,9 prosent ved utgangen av september, noe som utgjør 1671 personer. Den totale ledigheten i landet er på 2,8 prosent. Sogn og Fjordane har landets laveste arbeidsledighet, tett etterfulgt av Oppland og Troms, opplyser NAV i en pressemelding.

Denne perioden er det hele 154 færre ledige i år enn i fjor, og mer enn to tredeler av disse er under 30 år.

– Dette er en veldig god utvikling. Vi jobber målrettet for å få unge arbeidssøkere over i jobb eller skole, og håper selvsagt det bidrar til de gode tallene, sier Bente Ødegaard, assisterende fylkesdirektør i NAV Troms. 7

Lite ledighet i Storfjord

Lavest ledighet i Troms har Bardu med 1,1 prosent, Salangen og Målselv som begge har 1,2 prosent og Storfjord med 1,4 prosent.

Ibestad har høyest ledighet med 3,7 prosent, etterfulgt av Lavangen med 3,1 prosent og Gratangen med 2,9 prosent.

Tror arbeidsgiverne tenker mer inkludering

NAV tror den lave ledigheten kan bety at arbeidsgiverne er blitt flinkere til å tenke mer inkludering.

– Vi mener å se at det har skjedd en viss kulturendring i arbeidslivet, hvor flere tenker inkludering og tør å ansette folk med nedsatt arbeidsevne, sier Bente Ødegaard.

Med så lav ledighet som nå, er det vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

I Troms er det stor mangel på folk med fagkompentanse som tømrere, bilmekanikere, elektrikere, rørleggere, sjåfærer og sykepleiere.

– Yrkesfaglig utdanning er etter alt å dømme et godt valg for framtiden, og vi ser også at det er blitt god tilgang på lærlingeplasser for de som trenger det, sier Ødegaard.