Det opplyser Troms fylkeskommune i en pressemelding.

– Som skoleeier er vi ikke bare opptatt av at alle skal ha det bra på skolen, men også at elevene skal fullføre utdannelsen – ikke minst ungdom som velger yrkesfag og trenger lærlingeplass. Derfor oppretter vi to egne ombud for å komme enda tettere på elevenes trivsel og utdanning, sier fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap). Hun viser til at bedre opplæring og skolemiljø også er nedfelt i fylkesrådets politiske plattform.

Enklere å bli ivaretatt

Stillingene skal utlyses 15. oktober.

– Vi vet at elever opplever mobbing og at det kan gå utover skolegangen. Da trenger de noen som er dedikerte til å ivareta deres interesser. Mobbing foregår ikke bare i skolemiljøet, men kan også skje utenfor skolen og gjennom sosiale medier. Med et eget ombud blir det enklere å bli sett og ivaretatt. Elevene og foreldrene får et talerør i viktige prinsipielle spørsmål vedrørende psykososiale arbeidsmiljø, sier Myrseth som blir å ha ansvaret for ombudene.

Treårig prosjekt

Mobbeombudet skal være et åpent lavterskeltilbud for alle elever, lærekandidater og lærlinger i Troms for aldergruppa 6 til 19 år i grunn- og videregående skole. Ombudet skal ha de som opplever problemer i fokus, og skal også være tilgjengelig for både elever, foresatte, lærekandidater og lærlinger som ønsker råd, støtte og veiledning.

Målet for det treårige prosjektet med mobbeombud, er å avklare rolle, mandat og ressursbehov for et permanent mobbeombud i grunn- og videregående skole, samt opplæring i fylket. Mobbeombudet skal utvikles i samarbeid med kommunene.

Skal gi bedre læring

Elev - og lærlingeombudet vil arbeide for at alle elever, lærlinger og lærekandidater skal få en rettferdig behandling etter lover, forskrifter og fylkeskommunalt regelverk.

– Dette skal være fylkestingets ombud for elever, lærlinger og lærekandidater i videregående opplæring, og besettes på åremål. Målet er å styrke og videreutvikle elevers, lærlingers og lærekandidaters medvirkning og deltakelse i opplæringen, og være brobygger mellom skolene/lærebedriftene, fylkeskommunen og elever, lærlinger og lærekandidater.

I tillegg skal ombudet fungere som en talsperson for elever, lærlinger og lærekandidater.

– Da vi tiltrådte som fylkesråd i fjor, sa vi at vår hovedprioritet er å legge til rette for at nordnorsk ungdom skal kunne lede utviklinga i Nord-Norge. Det starter med å forsterke fokuset på ungdom sin utdannelse.  Vi tror at dette er grep som styrker elevene i dag og landsdelen i morgen, avslutter Myrseth.