Her får Kåfjord avslag på fjellgaven fra statsministeren

Statsminister Erna Solberg ønsker ikke å gi fjell i jubileumsgave til Finland.

IKKE EN KVADRATMETER Å GI BORT: Statsminister Erna Solberg vil ikke være med på å gi en fjelltopp til Finland.  

nyheter

I dag fikk Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros brevet som bekrefter at regjeringen og statsminister Erna Solberg ikke vil gi Haltitoppen på grensen til Finland i 100-årsgave når nabolandet vårt jubilerer i 2017.

Erna Solberg skriver i avslaget at selv om hun syns det er bra at forslaget har skapt mye positiv respons, så vil hun ikke gjennomføre forslaget, som opprinnelig var et forslag fra Bjørn Geirr Harsson.

Ikke ønskelig

Han mente det var en ypperlig gave til Finland å gi dem fjelltoppen Halti i Kåfjord kommune. Grensen mellom Finland og Norge går nemlig i fjellsiden på 1325 høydemeter og ikke på fjelltoppen, som er på 1331 meter. Dermed er Finlands høyeste punkt i en fjellside og det ville Harsson gjerne gjøre noe med.

Kåfjord kommune og ordfører Svein Leiros har vært positive til gaven, men nå har Erna Solberg satt ned foten.

- Av flere ulike grunner mener jeg det ikke er ønskelig å gjennomføre en grensejustering som foreslått. Vi vil i stedet vurdere en annen passende gave til Finland i anledning jubileet, skriver statsministeren i brevet til ordfører Leiros.

Utrolig skuffet

Fjellgave-initiativet har vakt stor oppsikt også utenfor landets grenser. Harsson selv har blitt intervjuet av både CNN, BBC og australsk radio og det samme har ordfører Leiros. Han medgir over Framtid i Nord at avslaget skuffer ham.

- Først må jeg si at jeg er utrolig skuffet, men har selvfølgelig respekt for den avgjørelsen hun har fattet. Jeg hadde god tro på at dette skulle løse seg på en positiv måte, så jeg hadde ikke forventet et nei, sier Leiros.

En halv fotballbane

Han har personlig vært oppe på Haltitoppen og målt hvor store arealer man eventuelt gir bort.

- Det er snakk om 31 meter fra dagens eksisterende grense. Med andre ord ikke en halv fotballbane engang. Ideen og gaven har jo også hatt en symbolsk effekt i forhold til urolighetene i resten av verden, sier Leiros, som frykter at Halti-gaven nå ikke blir noe av.

- Jeg er redd for at dette er den endelige avgjørelsen i saka, ja.