Fredag fikk Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros brevet som bekrefter at regjeringen og statsminister Erna Solberg ikke vil gi Haltitoppen på grensen til Finland i 100-årsgave når nabolandet vårt jubilerer i 2017.

Nabogaven var opprinnelig et forslag fra geolog Bjørn Geiir Harsson. Erna Solberg skriver i avslaget at selv om hun synes det er bra forslaget har skapt så mye positiv respons, vil hun ikke gjennomføre forslaget.

– Jeg ønsker å se argumentene som Ernas rådgiver har brukt. Jeg kan ikke skjønne at de mener alvor med dette avslaget, sier geolog Bjørn Geirr Harsson til Framtid i Nord.

Skaper utfordringer

Leiros og Harsson har samarbeidet tett i denne saken. Tidligere har de vært på Halti-toppen og målt opp hvor store arealer Norge eventuelt gir bort. Statsministeren skriver i avslaget til Leiros at grensejusteringer mellom land reiser utfordrende juridiske problemstillinger, som blant annet er tilknyttet den norske grunnloven.

– Ordføreren og jeg har målt hvor mye dette er, og vi kom fram til at det er 31 meter fra grensen til Finland og arealet består av 1 dekar. Arealet er mindre enn en norsk fotballbane. At dette strider mot grunnloven, får jeg ikke til å stemme, sier Harsson.

Godtar ikke nei

Harsson ønsker at rådgiverne til statsministeren og regjeringen skal forklare hvorfor Norge ikke ønsker å gå Haltitoppen til Finland.

– Vi vil ha politikerne på banen og forklare hvorfor vi ikke får gjennomslag for denne folkegaven fra Norge til Finland. Jeg kan ikke tro at rådgiverne og politikerne finner noe godt argument for dette. Hadde det vært snakk om flere kvadratkilometer kunne vi forstått argumentet, men dette er altså mindre enn en fotballbane. Fornuften sier at dette ikke strider mot noen grunnlov.

Forslaget har skapt stort engasjement på sosiale medier og i flere organisasjoner. Harsson sier de ikke vil godta nei som et svar i denne saken.

– Nå samler vi krefter for å få rådgiverne hennes på banen og forklare hvorfor de mener dette. Vi har blant annet 15000 ivrige mennesker på Facebook som støtter dette, og så skal noen demokrater si at dette går ikke. Vi godtar ikke nei som et endelig svar, sier han.

– Jeg tror ikke politikerne har forstått hva dette innebærer. Vi skal ikke gi oss med nei-et. Dette har ikke lov til å stoppe her, legger han til.

– Verden mener dette er enestående

Fjellgave-initiativet har vakt stor oppsikt også utenfor landets grenser. Både Harsson og Leiros har blitt intervjuet av både CNN, BBC og australsk radio.

– Hvorfor er denne saken så viktig for dere?

– Det er viktig for oss fordi det har møtt så positiv omtale i Finland. Finnene selv synes det er en glimrende idé og hele verden synes dette er enestående. Jeg har blitt intervjuet av radiostasjoner i hele verden om denne saken, sier Harsson.

– Det er enestående i verden at en kan vise et godt eksempel og gi en gave som dette til dine nabovenner.

Skal ikke gi seg

Harsson har ingen planer om å gi seg i denne saken.

– Foreløpig skal jeg drøfte med Leiros hva vi skal gjøre videre. Leiros som ordfører må bare konstratere svaret og kan kanskje ikke gjøre så mye mer, men jeg som initiativtaker kan gjøre mer. Jeg og Leiros har hatt et veldig godt samarbeid gjennom denne saken, sier han.

Geolog Bjørn Geirr Harsson fikk først ideen om å gi Haltitoppen til Finland i 1972, da han jobbet for Norges geografiske oppmåling. Nå kan han ikke forstå hvorfor statsministeren og regjeringen har gitt avslag på nabogaven. Foto: Privat
Kåfjord-ordfører Svein O. Leiros fikk fredag avslag på forslaget fra statsministeren.
Statsminister Erna Solberg vil ikke være med på å gi en fjelltopp til Finland.