Derfor er NKF – RK fornøyde med at SV vil fremme saken i Stortinget.

I skoleinstruksen fra 1898 da man virkelig strammet til fornorskingspolitikken, finner man formuleringer som dette: «Selv om i en krets flerheden av børnene ikke forstår norsk, maa læreren dog alltid […] lade sig det være magtpaaliggende, at det lappiske eller kvænske sprog ikke bruges i videre utstrækning, end forholdende gjør uomgjængelig fornødent», opplyser NKF – RK i en pressemelding til Framtid i Nord.

Det ble med andre ord ikke skilt på tiltakene rettet mot samiske og kvenske barn. De samiske og kvenske språkene skulle utryddes.

Språket skulle utryddes

Norske Kveners Forbund mener det er en forutsetning at en granskings- eller sannhetskommisjon heller ikke skiller på etnisitet. Den må ta for seg fornorskningen som en helhet – den målrettede assimilasjonspolitikken som var rettet mot samer og kvener, overgrepene og konsekvensene det førte med seg.

– For oppgjør, tilgivelse og forsoning trengs det kunnskap basert på gransking av overordnete tiltak og utøvelse av politikken. Sammen med vitnesbyrd og den enkeltes historie vil vi kunne få et klarere bilde av de overgrep som skjedde mot kvener og samer kollektivt og individuelt. Dette er avgjørende for å styrke arbeidet med de sårbare språkene kvensk og samisk, skriver leder Hilja Huru og nestleder Trygg Jakola i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto.