I desember startet Bussring opp med daglige avganger fra Tromsø til Lyngen – et prosjekt i samarbeid med Innovasjon Norge, for å få turistene ut av Tromsø og til distriktene. Turistene blir stadig flere i Troms, og i år har turistveksten i Tromsø-regionen vært imponerende høy med hele 32 prosent. Dermed går Troms til topps på fylkeslisten.

– Vi er kanskje mest kjent for nord, fjord og fjell, men vi har fantastiske opplevelser og tilbud over hele Norge. Vi ønsker flere turister, som legger igjen mer penger. Da må vi løfte frem hele landet, sier reiselivsminister Monica Mæland.

Rekordår for reiselivet

Tromsø-regionen har den største veksten i utenlandske gjestedøgn, imens Nord-Norge generelt har hatt en sterk økning i gjestedøgn fra USA, Asia og Sør-Europa. Men også briter og tyskere trekkes av nordlyset, vinteropplevelser uten ski og Hurtigruten. På topp 5-listen over utenlandske turister som kommer til Norge troner Tyskland, deretter Sverige, Danmark, Storbritannia og Nederland.

2016 vil bli et rekordår for reiselivet, i følge overnattingstall fra SSB. Det har hittil i år vært en vekst på 11 prosent i utenlandske turister – målt i gjestedøgn. Tar man med de norske turistene er veksten 5 prosent i Norge totalt.

Tromsø-regionen kan vise til en vekst på hele 32 prosent, målt i utenlandske gjestedøgn. Tar man med norske turister i regnestykket, har veksten totalt vært på 14 prosent.Tallene fra SSB gjelder overnattinger fra januar til og med oktober, og omfatter dermed de viktigste reiselivsmånedene, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i pressemeldingen.

Reiselivsmelding på nyåret

Mæland forteller at regjeringen jobber for å sette Norge på kartet i internasjonalt reiseliv, og de har fått mange nye innspill i reiselivsmeldingen.

– Reiseliv er en viktig næring for fremtiden. I løpet av det siste året har jeg møtt reiselivsbedrifter fra Svalbard i nord, til Kristiansand i sør. Vi har fått mange innspill til den nye reiselivsmeldingen, som vi skal legge frem på nyåret, sier Mæland.

Terrorfrykt og vekslingskurs

FN-organisasjonen for reiseliv (UNWTO) trekker frem tre forhold som har påvirket internasjonale reiser i 2016:

Vekslingskurs: Både euro og dollar har vært sterke i det internasjonale valutamarkedet. Den norske kronekursen har vært lav i forhold til både dollar, euro, dansk og svensk kroner, noe som har vært gunstig for norsk eksport.

Terrorfrykt: Terror har en innvirkning på folks reiseatferd. Norge blir i stor grad vurdert som et trygt reisemål.

Oljepris: De lave oljeprisene har ført til at folk har mer penger igjen når faste kostnader er betalt. Det har ført til at flere reiser.