24 familievoldssaker og 4 med mishandling i nære relasjoner ble registrert i 2016, og det er totalt en nedgang på 35 saker fra året før.

Hva nedgangen skyldes er vankselig å sette fingeren på, da politiet i disse sakene er avhengige av å få inn meldinger fra eksterne, som barnehage, skole, helsesøster og barnevern.

– Slike saker er vanskelig å komme over når vi er ute, så det kan være store mørketall. Men det er høyt prioriterte saker, forsikrer politioverbetjent Joachim Bakke.

Dette betyr at politiet er forpliktet til å bruke de ressursene de har tilgjengelig når de får inn en melding.

– Vold mot barn kan medføre at barnet skal avhøres innen en uke. Det betyr at slike saker alltid vil og må få prioritet, sier han.

Politiet har ikke noe å utsette på nevnte barnehage, skole, helsesøster og barnevern, og sier at de er flinke å melde fra.

– Spørsmålet er om man også melder fra når man bare har vage mistanker, eller om man har en «vent og se»-holdning, sier Bakke.

Bakke og Nilsen tror situasjonen vil bli enda bedre nå som barnevernet i Nord-Troms inngår et samarbeid. De tror det kan bli enklere å i denne typen saker jobbe på tvers av kommunenegrensene.

– Så det ser vi fram til, sier Nilsen.