Mathias Bergmo (14) fra Nordreisa deltar for første gang og i det han passerte startstreken ble unggutten fra Nordreisa historisk. Da han stilte seg opp til start fikk han en introduksjon som ingen andre har fått før ham.

- Dette er et historisk øyeblikk! Vi skal nå få den yngste deltakeren i Finnmarksløpet noen sinne, ropte speakeren over høytalerne i Alta sentrum.

Reglene er slik at man ikke før starte før det året man fyller 15 år, og det gjør ikke Bergmo før til sommeren.

Rolig før start

Framtid i Nord har snakket med Bergmos far, Jim Ove Pedersen, som er på plass under løpet. Han forteller at den unge rookien var rolig før start.

- Han var rolig og hadde det veldig fint! Egentlig tror jeg bare gledet han seg bare å komme ut på tur.

Stolt far

Han er stolt over sønnens kjøring til nå.

- Han har flyttet seg sikkert framover hele veien. Det at han er den yngste noensinne, og kjører mot tidligere norgesmestere og langt mer erfarne deltakere, og kommer inn som nummer ti er veldig bra. For Mathias er  dette en reise som reise hvor han skal få mest mulig erfaring. Det er velfortjent at han får stille til start i år og han har gjort en god jobb med hundene.

Inn som nummer 10

Klokken 15:41 kom han inn til det første sjekkpunktet for juniorkjørerne i Sautso. 14-åringen ligger nå som nummer 10.

- Nå er han på sjekkpunktet. Nå er planen at han skal stelle hundene og ta seg en hvil, forteller faren.

– Dette er mitt første Finnmarksløp. Det blir spennende. Målet er å fullføre, sa Bergmo til Framtid i Nord tidligere i uken.

Foto: Andreas Bergersen