Førstkommende lørdag blir det kvenfest på Storslett.

– Fokuset skal være på det kvenske i forbindelse med kvenfolkets dag, sier Pål Vegard Eriksen, daglig leder i Halti Kvenkultursenter IKS.

Det er planlagt flere forskjellige aktiviteter for både store og små.

– Blant annet kommer professor Ola Gravs for å holde foredrag om kvensk musikktradisjon. Man vet at det finnes en del opptak av kvensk sang fra Nord-Troms som ble gjort på 60-tallet, så jeg håper han går litt inn på dette og at vi kanskje får høre noen av opptakene, sier Eriksen.

Jord til Storslett

Barn over ti år kan delta på kurs i smedfaget sammen med Nord-Troms museums egen smed, Hans Erik Olsen.

På ettermiddagen vises barneforestillingen «Bæ, bæ lille» ved Hålogaland teater på Halti kulturscene, og senere på kvelden inviterer Halti kvenkultursenter og Nordreisa kommune til konsert med tornedalsbandet Jord.

– På kvelden skal Jord holde konsert. De synger på meänkieli – et språk som er likt det kvenske språket. Ellers skal biblioteket fortelle kvenske eventyr for barn og unge, og det blir museumsutstilling, forteller Eriksen.

Viktig markering

Lørdag skal det også være åpen kafé med salg av kvenskinspirert mat ved Kirstis hjemmelagde.

– Vi håper selvfølgelig at det kommer mange, for det er viktig å markere kvenfolkets dag.

Framover skal det arrangeres Åpen dag på Halti i Nordreisa én gang i måneden. Halti huser blant annet regionalt kvenkultursenter, og en av de felles målsetningene er å «fremme kulturelt mangfold og bidra til revitalisering av kvensk språk og kultur».

KVENFEST: Det vil bli konsert med tornedalsbandet «Jord» på Halti lørdag kveld. Foto: Pressefoto Foto: @Elisabeth Gustavsson STARK fotografi&design