Musiker fra Nordreisa:

Har laget musikk til støtte for homofile

Musikerduoen Jon Iver Eira Tellefsen og Rolf Mienna tilhører selv en minoritet. Nå vil de støtte en annen minoritet.

MUSIKERE: Jon Iver Eira Tellefsen og Rolf Mienna har sluppet en låt til støtte for homofile. Foto: Tom Benjaminsen/privat 

nyheter

Låta «I Know You’re Waiting» er ifølge Tellefesen innen EDM-sjangeren, altså elektronisk dansemusikk, skriver iTromsø.

– Planen var å lage ei poplåt med litt mening. Det finnes mye der ute som er ganske platt tekstmessig. Det er mye dritt som foregår mot homofile verden over. Se bare på hva som foregår nå i Tsjetsjenia, sier Tellefsen, og sikter til at det de siste ukene har blitt avdekket konsentrasjonsleirer hvor homofile blir mishandlet og torturert i republikken.

– Det har vært fremgang i noen land, men så kommer nye presidenter inn som Trump og går tilbake på lover og regler som ødelegger fremgangen, sier han til iTromsø.

Samisk

Begge musikerne er samer. Og Låta «I Know You’re Waiting» er ifølge Tellefesen innen EDM-sjangeren, altså elektronisk dansemusikk.

– Planen var å lage ei poplåt med litt mening. Det finnes mye der ute som er ganske platt tekstmessig. Det er mye dritt som foregår mot homofile verden over. Se bare på hva som foregår nå i Tsjetsjenia, sier Tellefsen, og sikter til at det de siste ukene har blitt avdekket konsentrasjonsleirer hvor homofile blir mishandlet og torturert i republikken.

– Det har vært fremgang i noen land, men så kommer nye presidenter inn som Trump og går tilbake på lover og regler som ødelegger fremgangen, sier han.

Samisk

Begge musikerne er samer. Rolf Mienna er oppvokst i Nordreisa.

– Vi tilhører selv en minoritet, uten noen sammenligning for øvrig. Vi blir ikke bortført og drept. Men vi tenkte å støtte en annen minoritet. LGBTQ (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner finnes og queer) finnes over hele verden, og er en minoritet i alle land. De er også en skjult minoritet i land hvor å leve livene deres er ulovlig. Derfor laget vi denne hyllesten. Kjærlighet er kjærlighet og folk er folk, sier Tellefsen.

Machokultur

Han mener homofili har vært tabulagt innen samiske miljø.

– Den samiske kulturen har vært preget av både machokultur og konservativ kristendom, og det har vært hardt for lesbiske og homofile inntil for et par år siden, da det plutselig snudde. Flere sto fram som homofile og lesbiske og det oppsto en samisk Pride-bevegelse, med den første Sápmi Pride paraden i 2014. Så dette er i og for seg også en støttesang for homofile samer også, og for homofile generelt.

Hør låta på Spotify, eller her på Soundcloud.

Cazoo er artistnavnet til Rolf Mienna, som har produsert låta. Cazoo samarbeider med vokalister fra ulike sjangere og band. Jon Iver Eira Tellefsen er musiker i det samiske bandet Ivvár, og er hovedvokalist på låta «I Know You’re Waiting».

– Vi tilhører selv en minoritet, uten noen sammenligning for øvrig. Vi blir ikke bortført og drept. Men vi tenkte å støtte en annen minoritet. LGBTQ (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner finnes og queer) finnes over hele verden, og er en minoritet i alle land. De er også en skjult minoritet i land hvor å leve livene deres er ulovlig. Derfor laget vi denne hyllesten. Kjærlighet er kjærlighet og folk er folk, sier Tellefsen.