UP-sjefen har hatt den roligste påsken på årevis – likevel har han ei høne å plukke med bilistene

UP-sjefen roser bilistene i nord etter en påske med lite dramatikk på veiene. Likevel er det en ting som skremmer han.

FORNØYD Distriktssjef for Utrykningspolitiet Nord, Geir H. Martinsen, er fornøyd med folks kjøreadferd i påsken.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

UP-distrikt Nord melder om en rolig påske på veiene. Det viser også tallene fra perioden onsdag 10. april til og med mandag 17. april.

– De fleste patruljene sier at det har gått usedvanlig fint for seg på veiene, med tanke på det store trafikkvolumet det har vært disse dagene. De aller fleste bilister har en kjøreadferd det står respekt av, sier distriktsleder Geir H. Marthinsen til iTromsø.

Kun to bilister tatt for ruskjøring

Kun to bilister ble tatt for ruskjøring i løpet av de seks dagene.

– Vi tar aldri mange rusførere i påsken, som mange kanskje tror. Ruskjørere plukkes stort sett opp av lokalt politi – ofte etter tips. Til sammenligning tok vi fem ruskjørere i palmehelga, og jeg tror det er viktig at UP setter en standard med forebyggende arbeid den helga. Da «skremmer» vi folk, og bilistene legger opp sin adferd på veiene som følge av vår tilstedeværelse, mener UP-sjefen.

UP i nord har registrert 175 fartsovertredelser, der åtte har ført til førerkortbeslag.

– Disse tallene er sammenlignbare med ei vanlig helg, og vi ser at noen gambler med å kjøre like under fartsgrensa for førerkortbeslag. På mange av disse foreleggene, er det bilister som så vidt har berget lappen, mens på Storslett hadde vi to som akkurat bikket over grensa.

Færre kjører langt over fartsgrensa

Marthinsen presiserer at det er disse råkjørerne UP i første rekke er ute etter å ta.

– Samtidig kan vi ikke akseptere at folk kjører forbi oss i 75 km/t i en 60-sone. Vi kan ikke lukke øynene, og si at det er greit å kjøre over fartsgrensa.

Enkelte UP-patruljer har for første gang gått igjennom påsken uten å gjøre ett eneste førerkortbeslag.

– Folk som har jobbet i UP i mange år kaller dette den roligste påsken noensinne, med tanke på fartsovertredelser. Tendensen vi ser over tid er at det blir færre av dem som kjører 40–50 km/t over fartsgrensa, sier distriktssjefen.

Skremt av manglende bilbelte

Han har allikevel et lite hjertesukk: At det ble skrevet ut 27 gebyrer for manglende bruk av bilbelte.

– Etter så mange år med bilbeltekontroller og aksjoner, er det direkte skremmende å registrere at det fortsatt er noen som ikke bruker bilbelte – spesielt i høyhastighetssoner.

Kun tolv forelegg for mobilbruk – som har vært et fokusområde i trafikken i senere år – er skrevet ut av UP Nord i påsken.

– Mobilbruk er mer vanlig i lav- enn i høyhastighetssoner. Det er i tillegg vanskeligere for oss å avdekke mobilbruk i høyhastighetssoner, og vi skal tross alt være helt sikre, da vi ikke ønsker å gjøre bilistene urett, avslutter Marthinsen.