Den eneste 1. kandidaten fra Nord-Troms ble politiker for bare to år siden.

Lyngsværingen Mikal Nerberg har nettopp vært på valgkamp under Riddu Riddu festivalen, og har alt besøkt en rekke steder i fylket for å presentere seg selv og sitt politiske ståsted. Han har kun to år bak seg som kommunestyrerepresentant i Lyngen for Miljøpartiet de Grønne (MDG), men har tydeligvis gjort seg bemerket. Fylkespartiet valgte i fjor høst fjellføreren, bosatt i Fastdalen i Lyngen som sin 1. kandidat til høstens stortingsvalg.

Nerberg mener forandringer er tvingende nødvendig i et samfunn der det førende prinsippet har vært bærekraftig bruk av naturressursene.

– Jeg har brukt mye tid på å tenke gjennom dette, og har kommet fram til at nå står jeg overfor et veiskille i mitt liv, forklarer han.

Han har gjort seg bemerket som lokalpolitiker i Lyngen med motstand mot mer oppdrettsvirksomhet i Lyngenfjorden, og etablering av skuterløyper.

Nerberg har også vært den fremste talsmannen for en bedre plan på reiselivsatsningen i Lyngen.

Eneste fra regionen

Mikal Nerberg innrømmer at han tidligere ikke var så politisk engasjert, men har alltid vært samfunnsengasjert.

– Det ble en del runder med meg selv, før jeg fant et politisk parti som sto for de samme verdier han selv delte.

Men han sier også at selve kjernen i det å være tindevegleder med fjellet som arbeidsplass, har det samme politiske fundamentet som Miljøpartiet.

– I utdanningen til tindevegleder ligger en naturlig økologisk tenkning til grunn, det at man ser økosystemet som et lukket system hvor man har begrensete ressurser til rådighet, forklarer han.

For han har politisk engasjement vært en oppvåkning, og har etter hvert vokst seg godt inn i rollen. Det handler om å ha respekt for andres meninger, samtidig som man holder fast med sine prinsipper. Dessuten mener han at Stortinget også trenger politikere med «vanlig» arbeidsbakgrunn, og ikke bare politikere rekruttert fra «partiskolen».

For hele regionen

På tross av bare få år med politisk erfaring, er Nerberg den eneste 1. kandidaten foran høsten stortingsvalg fra Nord-Troms. Skulle det ende med plass på tinget, lover han å være en representant for hele regionen.

– Jeg har et brennende engasjement for livskraftige lokalsamfunn, forklarer han.

Nerberg forteller at selv om han er vokst opp i Tromsø og har tatt utdanning lengre sør, så har hjemtraktene til foreldrene i Lyngen og fjellene hvor han besøkte så ofte han kunne gjennom barndommen og ungdommen vært det han har hatt en lengsel til.

Fjellene forsvinner ikke

Meningsmålingene for MdG er i ferd med å krype opp mot sperregrensen på nasjonale målinger, men i Nord-Troms kunne Nerberg oppleve en klar oppsving ved siste meningsmåling. Han vurderer sjansen som absolutt mulig for å komme inn på tinget etter høstens valg, da som utjevningsmandat.

Og om det skulle ende med at fjellene i Lyngen må byttes ut med Oslo og stortingskafeen, har ikke Nerberg tenkt å legge Lyngsalpene helt på vent. Han har allerede flere bookinger for kommende vinter på ekstremturen «Lyngen på langs». Bedriften vil også fortsette med base i Lyngen hvor Nerberg allerede har kontakter med andre fjellførere som kan overta kundeporteføljen han har bygd opp.

– Fjellene i Lyngsalpene forsvinner ikke selv om man blir borte i fire år, avslutter han.

FJELLFØRER: Mikal er fjellfører av yrke. Han ser klare paraleller fra det å være Tindevegleder og den politikken som Miljøpartiet er tuftet på. Foto: Lyngenguide