Warholm tok historisk VM-gull

Karsten Warholm spurtet inn til et overlegent VM-gull på 400 meter hekk i London. Han er Norges første mannlige verdensmester i friidrett på løpebanen.

Karsten Warholm slo til med VM-gull på 400-meteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

nyheter

21-åringen tok finaleseieren med tiden 48,35. Han knuste tyrkiske Yasmani Copello med 14 hundredeler. Kerron Clement var kanskje den største forhåndsfavoritten, men amerikaneren klarte ikke å henge med og måtte nøye seg med bronsen – slått med ytterligere tre hundredeler.

Ikke siden Vebjørn Rodals bronse på 800 meter for 22 år siden hadde en norsk baneløper reist fra et verdensmesterskap med metall rundt halsen. Ventetiden tok slutt med Warholms superløp i London-regnet.

– Helt vilt

Etter løpet tok Warholm æresrunde med norsk flagg rundt kroppen og vikinghjelm på hodet. I pur glede kastet han seg ned i sandgropen til lengdehopperne og var i en seiersrus få forunt.

– Den følelsen, jeg klarer ikke beskrive det. Det er helt vilt, sa den ferske verdensmesteren til NRK om hvordan det var å gå æresrunde etter gulløpet.

– Jeg har ikke forstått det ennå, sa Warholm da han ble bedt om å beskrive øyeblikket da han forstår at han ble verdensmester.

– Jeg var så sliten. Jeg visste jeg kunne klare det, men det er noe annet å gjøre det. Det er så sykt når det går inn, det er en helt syk følelse, sa en svært glad Warholm.

Warholm-trener Leif Olav Alnes var imponert.

– Han bare «gunna på». Det var varierende vindforhold utpå der, og været var jo som en god norsk sommerdag. Så dette har han gjort før. På oppløpet klarer han å dra det i land. Det var tøft og ikke all verdens forhold, men på en sånn dag spiller det ingen rolle, sa Alnes til NRK.

I støtet

Det var også den første norske medaljen i et senior-VM i friidrett siden Andreas Thorkildsen tok spydsølv i 2011. VM-gullet var også det første av en nordmann siden nettopp Thorkildsen sto øverst på pallen i 2009.

Warholm har vært i støtet de siste månedene. I juni knuste han sin egen norske rekord på 400 meter flatt fra 46,10 ned til sterke 44,87. Under Bislett Games senket han så sin egen rekord på spesialdistansen 400 meter hekk fra 48,49 til 48,25.

I Stockholm tre dager senere tok 21-åringen sin annen strake Diamond League-seier.

Under U23-EM løp Warholm inn til gull på 400 meter hekk, mens det ble sølv på 400-meteren.