Har du hatt brannøvelse hjemme?

Brannvernuka er like rundt hjørnet og da er brannsikkerhet i hjemmet hovedtema.

Her fra Åpen brannstasjon i Nordreisa i 2015.  Foto: Johanne P. Elvestad

Nils-Arnold Nilsen, Brannsjef IKS i Nord-Troms Brannvesen.  Foto: Thomas Wahlgren

nyheter

Kantar TNS har nylig utført en undersøkelse for Norsk brannvernforening, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og forsikringsselskapet If. Tall fra undersøkelsen viser at bare én av fire familier har hatt brannøvelse hjemme, noe som tilsvarer 24 prosent. 64 prosent har snakket om hva de skal gjøre i tilfelle brann, opplyser brannsjef IKS Nils-Arnold Nilsen i en pressemelding.

- Det bekymrer oss veldig at så mange ikke har trent på hva man skal gjøre ved brann. Det er for sent å oppdage at teori og praksis ikke stemmer overens når kjøkkenet eller stua står i full fyr. Et lite branntilløp utvikler seg raskt til full overtenning, så her må alle handle riktig fra første stund, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If.

Skrekkscenario

Bare ti prosent av husstander med to eller flere personer har avtalt møtested utendørs i tilfelle brann. Nilsen sier dette er skremmende.

- Ved brann blir det fort kaotisk, og det er lett å komme bort fra hverandre. For oss i brannvesenet er det et skrekkscenario at folk løper tilbake inn i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som kanskje har kommet seg ut andre veier. Derfor er det å avtale et fast møtested utenfor boligen noe av det enkleste og viktigste man kan gjøre, sier Nils-Arnold Nilsen, Brannsjef IKS i Nord-Troms Brannvesen.

Unik mulighet

På formiddagen lørdag 23. september arrangeres Åpne brannstasjoner. Dette har blitt en tradisjon der familier kommer og får opplæring i hvordan sikre hjemmet mot brann. Barna får blant annet sitte i brannbiler, delta på konkurranser og det blir gjennomført slokkedemonstrasjoner.


Testet jobben som brannmann

Denne helga var det Åpen brannstasjon flere steder i Nord-Troms.

 

- Åpen brannstasjon har blitt en fin tradisjon som gir oss en unik mulighet til å formidle brannforebyggende budskaper til et interessert publikum. Vi gleder oss, og håper mange kommer på besøk, sier Nils-Arnold Nilsen.

I Nord-Troms er det Kåfjord brannvesen, Skjervøy brannvesen, Nordreisa brannvesen og Kvænangen brannvesen som står for gjennomføringen av arrangementet. Her inviteres det til åpen dag på brannstasjonen i Kåfjord, Olderdalen, Skjervøy brannstasjon, ved Nordreisa kommunehus, Storslett og Brannstasjonen i Burfjord, Kvænangen.

Oversikt over øvrige brannvesen som inviterer til åpen brannstasjon, finnes på nettstedet www.brannvernuka.no