Søndergaard kjemper om det siste mandatet mot Kåfjord-politiker

Ap-politiker og LO-leder Synnøve Søndergaard kjemper med Frp-politikeren Aud Helene Marthinsen om det siste mandatet fra Troms-kretsen. Foreløpig leder Søndergaard med 11 stemmer.

SPENNENDE: Få stemmer skiller Synnøve Søndergaard (Ap, bildet) og Frps representant Aud Helene Marthinsen fra Kåfjord i vår stemmekrets. Her fra Arbeiderpartiets valgvake mandag. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Ved forrige sametingsvalg tok det to uker å telle opp alle stemmene. Ved årets valg tar det også tid. I skrivende stund er rundt 70 prosent av stemmene i Gáisi valgkrets talt opp, mens nærmere 90 prosent av stemmene totalt er talt.

– Jeg registrerer at det står på cirka 11 stemmer mellom meg og Frps kandidat, skriver Synnøve Søndergaard (Ap) i en tekstmelding til iTromsø.

Søndergaard har en lang politisk karriere bak seg, blant annet har hun vært fylkesråd for samferdsel og fylkesråd for kultur i Troms. Hun er nåværende distriktssekretær i LO.

Frp-kandidaten som hun kjemper mot er Aud Helene Marthinsen fra Kåfjord. Hun er parlamentarisk leder for Frps sametingsgruppe og landsstyremedlem i Frp.

Fremskrittspartiet har i sitt valgprogram at de ønsker å legge ned Sametinget slik det er i dag.

De har foreløpig fått rundt syv prosent av stemmene på landsbasis.

– Håper på tillit

Søndergaard mener det vil være bedre om hun kommer inn, på bekostning av Frp.

– Jeg regner med at velgerne heller vil ha en folkevalgt som støtter Sametingets arbeid enn noen som vil legge de ned. Jeg har ledet samepolitisk råd, og vært aktiv samepolitiker i Troms for arbeiderpartiet i de siste 15 årenne, sier Søndergaard.

Hun legger også til grunn sitt arbeid som fylkesråd for kultur og samarbeidet hun der hadde med Sametinget.

– Jeg var en pådriver for et nært samarbeid med Sametinget om språk og kulturkunnskap i den videregående skolen, fikk på plass en avtale om bokbussen i Sør-Troms og hadde et uttalt fokus på å gi samarbeidsavtale mellom sametinget og Troms et reelt innhold. Jeg håper på tillit til å fortsette dette arbeidet som folkevalgt på sametinget, sier Søndergaard.