Utålelige kutt til frivilligheten

Det er all grunn til å riste oppgitt på hodet over kuttene som finansminister Siv Jensen har sablet over frivillighetsarbeidet i Norge.

KYSTENS DAG: Her er Reinrosa 4H-klubb i sving under Kystens dag.   Foto: Mari Kiil

nyheter

Frivillighetsarbeid har alltid hatt en uvurederlig plass i i det norske samfunnet. Det være seg gjennom sanitetskvinner, redningsorganisasjoner til lands og til vanns, idrettslag, korps og ungdomsorganisasjoner. Herfra har landet fått et sosialt arbeid det vel aldri har blitt satt en reell sum for, men som garantert utgjør enorme summer. I tillegg har organisasjonene gitt oss mennesker med kunnskap og kompetanse som fyller nøkkelroller i samfunnet.

Statsminister Erna Solberg har gang på gang snakket mye og varmt om frivillighet. I dette bildet framstår landbruksminister Jon Georg Dales (Frp) kuttliste til 33 frivillige organisasjoner fra nyttår helt absurd. Det handler om organisasjoner innen landbruks- og matområdet, som 4H, Natur og Ungdom, Bygdeungdomslaget, Bondens Marked og Dyrebeskyttelsen. Verst rammes 4H, som mister 7,1 millioner kroner årlig. Den populære barne- og ungdomsorganisasjonen settes nærmest ut av spill.


Store og små utfordringer i skogen

Reinrosa 4H og Rotsundelv idrettslag (RIL) holdt lørdag Åpen dag på naturmøteplassen.


Organisasjonen «Matvett», vis mål er å redusere matsvinn i dagligvarebransjen, mister også støtten. Det fikk klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til å rykke ut med full brannslukking mandag. Det blir parodisk når den ene statsråden kutter og den andre slukker brann og mener det er en misforståelse.

Vi forventer at hele kuttlisten til Dale er en misforståelse. Statens oppgave må være å legge best mulig til rette for dette. Det er god samfunnsøkonomi. Nå framstår denne regjeringen nådeløs mot mennesker som jobber frivillig for dyrevern, miljø, landbruk og mot uetisk kasting av mat i Norge.

At den samme regjeringen verner den meget omstridte organisasjonen Human Rights Service, som får 1,8 millioner kroner neste år, setter Dales kuttlister i et enda verre lys.

Dette kan Erna Solbergs regjering umulig stå for med rak rygg.