Hele 66 prosent av de som jobber i Kvænangen kommune er ansatt i offentlig sektor. Det er for mye, og er en av grunnene til at kommunen i vår ble tatt med i omstillingsprosjektet gjennom Troms Fylkeskommune. Statusen gjelder for tre år fram i tid, og det skal brukes totalt 15 millioner kroner på arbeidet. Kommunen stiller selv med tre millioner kroner.

Prosjektet skal forhåpentligvis skape vekst og nye arbeidsplasser i privat næring – og kommunen skal jobbe systematisk og målrettet for å få dette til.

Ned 11,5 prosent

Forrige torsdag arrangerte kommunen et folkemøte om temaet i Burfjord.

Tilstede var representanter fra fylkeskommunen, sametingsråd Silje Karine Muotka, Innovasjon Norge, samt representanter fra selskapet Proneo, som av kommunen er leid inn for å gjøre en utviklingsanalyse.

Alle er enige i at noe må gjøres. Fra 2005 til 2015 har antall folk i arbeid gått ned med hele 11,5 prosent. Dette ifølge tall fra Fylkeskommunen.

I tillegg har folketallsutviklingen vært negativ over mange år, det fødes få barn og andelen eldre øker.

– Vi vet ikke helt hva som kommer, men vi vet at vi i framtiden må være gode innen teknologi, bærekraft, nyskaping og integrering. Det gjelder å rigge oss for å ta del i det som kommer, også lokalt, sa fylkesråd for næring og kultur, Sigrid Ina Simonsen.

Mange små

Kommunens private næringsliv består i dag hovedsaklig av småbedrifter og enkeltmannsforetak.

Her ligger et stort potensiale for samarbeid, ifølge Anders Linga i Proneo AS.

Analysen han og hans kollega, Knut Baglo har gjennomført, er først og fremst basert på 25 intervjuer gjort av Kvænangens innbyggere.

De trekker fram opplevelsesnæring som et annet viktig satsingsområde, samt det å jobbe med Kvænangens attraktivitet.

– Dere får mye gratis ved at E6 går gjennom kommunen. Turistene er allerede her, det handler bare om å få de til å stoppe, sier han.

– Bare begynnelsen

Det ble i juni i år opprettet et interimstyre som skal ha det overordnede ansvaret for at videre arbeid blir gjennomført. Det skal lages en omstillingsplan for tre år med en handlingsplan som skal rulleres en gang i året.

Målet er at man skal kunne starte prosjektet i praksis etter et kommunestyremøte i februar eller mars 2018.

– Dette er kjempespennende. Når man søker om støtte andre steder får man oftest bare penger til prosjektfasen, før man etter det må klare seg selv. Dette prosjektet er annerledes, her kan man få midler til gjennomføring også, sier ordfører Eirik Losnegaard Mevik.

Paraplyorganisasjon

En av de som er med i det midlertidige styret er Espen Vidjeland. Han var også tilstede på møtet og representerer næringslivet i styret.

Til daglig jobber han som forsikringsrådgiver, men driver også turistfiske på Låvan. Han tror dette er starten på en treårig reise for de som ønsker å videreutvikle seg. Han kunne selv tenke seg å utvide sin turismevirksomhet.

– Vi er flere som har snakket om å starte en paraplyorganisasjon, med tre-fire bedrifter i et tett samarbeid. Det er en interessant tanke, og der kan omstillingsprosjektet være med å bidra.

Han tror prosjektet kan være med på å gi ny giv til det som egentlig er veldig engasjerte Kvænangsværinger.

– Det ligger mye uforløst potensiale i kommunen vår. Vi er ikke flinke nok til å fortelle verden hva som finnes her.

På kommunens hjemmesider er det link til Fylkeskommunens konsekvensutredning samt Proneos utviklingsanalyse for kommunen.

talte: Fylkesråd for kultur og næring i Troms, Sigrid Ina Simonsen var blant deltakerne under folkemøtet.