Derfor må du huske å ta med byttelapp

De aller fleste har det meste, så derfor er det viktig å huske byttelapp når du handler julegaver. Det å bytte julegavene i romjulen kan også smart. 

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix 

nyheter

Det er vanskelig å finne julegaver til folk «som har alt». Så derfor kan det midt oppi alt julestresset være lett å bomme litt. Da er det viktig å huske på å få med byttelappen når du handler  i butikken.

Å legge byttelapp inni julegaven, er like viktig som navnelapp utenpå gaven, hvis mottakeren skulle få lyst til å bytte gaven etter jul.

Ikke bytterett

– Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Bytte av gaver er en frivillig ordning med lange tradisjoner, men det er likevel butikkenes regler som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.

Derfor kan det være det lurt å spørre i butikken om gaven kan byttes, og i så fall få med en byttelapp.

 – Tanken er at butikken skal kunne selge varen på nytt. Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake. Å bytte så raskt som mulig, er også lurt, sier Flønes.

Bytt i romjulen

Hvis du får skulle være uheldig å få en vase eller genser som ikke passer, en bok du har lest eller noe annet du gjerne vil bytte, er romjulen den beste tiden å bytte på.

Mange julegaver kommer nemlig på salg i januar, så det kan lønne seg å være raskt ute for å unngå dette.

 – Om gaven du fikk til jul, selges til halv pris i januar, er verdien på julegaven falt tilsvarende, siden du kun har krav på å bytte varen, sier Flønes.

Be om tilgodelapp

Om du ikke finner noe som faller i smak i romjulen, kan en tilgodelapp være en god løsning. Også for tilgodelapper er det butikkenes regler som gjelder.

– Tilgodelapp er en service fra butikken, som står fritt til å utforme den. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år. Noen butikker tilbyr også åpent kjøp. Det betyr at du blant annet kan få penger tilbake, men det må avtales spesielt. Sjekk utløpsdato og eventuelle begrensninger, anbefaler Flønes.

Er julegavene kjøpt på nettet, er det ofte vanskeligere å bytte.

Angrerett på nettet

Er gaven kjøpt på internett har du ikke bytterett i romjula, fordi det for nettbutikkene ikke er etablert samme byttetradisjon. På den annen side kan du ha angrerett.

 – Er gaven kjøpt i en norsk eller en EU/EØS-tilknyttet nettbutikk, er det fjorten dagers angrerett fra da varen kom frem til kjøper. Ligger det ikke byttelapp ved gaven, så spør den glade giver om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Det kan hende du fortsatt har angrerett, sier Flønes.

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet. Skal du bruke angreretten din, må du huske å gi skriftlig melding til selger og betale for returen. 

Forbrukerrådets bytteråd

  • Ta vare på originalemballasjen
  • Ta med byttelapp eller kvittering
  • Bytt i romjula
  • Internettgave? – Sjekk om du har angrerett