Dette er første gang Nordreisa deltar i undersøkelsen, og kan derfor ikke se noen trend fra resultatene, men de kan sammenligne seg med nabokommunene og resten av landet.

I Nordreisa svarte 68 prosent at de tror de vil få et lykkelig og godt liv, generelt i nabokommunene ligger resultatene på litt over og under dette.

– Dette er en liten plass. Det kan være noen ikke ser for seg en jobb her som de vil ha eller kan få. Og får man ikke seg ikke jobb blir det vanskelig, sier sekretær i elevrådet ved Storslett skole Anneli Aamo (15).

Trivsel

Deler av elevrådet får presentert noen av resultatene fra Ungdata-undersøkelsen.

Alle gjør seg opp tanker om hva som kan ligge i å ha et lykkelig liv.

– Det er viktig at man skal kunne drive med hobbyer, sier Aamo.

– At man lever i et godt miljø, med folk rundt seg som respekterer deg og ikke ser på deg som mindreverdig, sier leder Oda Agnete Birkelund (14).

– At man har en jobb man trives med og tjener nok for å forsørge seg selv og familien sin, sier Jonas Pedersen (15).

– Liker man å være ute i friluft og være fysisk aktiv er det sikkert ikke no særlig å sitte inne på kontor hele dagen. Man skal ha mulighet til å drive med noe man liker, sier nestleder Odin Bakken (15).

Færre muligheter

I Tromsø svarer 72 prosent av ungdommene at de tror de vil få et lykkelig liv.

– Det kan være en sammenheng. På større steder har de flere valgmuligheter i forhold til arbeid, sier Aamo.

På spørsmål om de oppfatter ungdom generelt som positive med tanke på framtiden nikker samtlige.

– De fleste er nok positive, sier Bakken.

Må flytte

I Nordreisa ser 47 prosent for seg at de kommer til å ta høyere utdanning. Dette er et godt stykke under landsresultatet på 62 prosent.

Elevene trekker fram er at mange ungdommer kan være skolelei eller at utdanningsmulighetene i regionen setter begrensninger.

– De aller fleste har familie her, og skal man ta høyere utdanning må man til Tromsø eller Alta, sier Pedersen.

– Det er ikke sikkert så mange har lyst til å flytte langt for å gå på skolen, sier Birkelund.

På ungdomsskolen har elevene et fag som heter Utdanningsvalg. Faget skal knytte grunnskole og videregående opplæring bedre sammen, og gi elevene erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter i ulike utdanningsprogram i videregående opplæring og aktuelle yrker. I 10. klasse drar elevene blant annet og hospiterer ved videregående skole for å få et innblikk i hvordan skoledagene er der.

Elevrådet skal diskutere

Denne uken skal elevrådet på Storslett skole ha møte hvor de skal se på resultatene fra Ungdata-undersøkelsen. Elevene skal da diskutere hva de kan og hva som er mulig å gjøre i forhold til rapporteringene.

Ved Storslett skole vil foreldre og andre som jobber med barn og unge bli invitert til et møte der resultatene fra undersøkelsen vil bli gått gjennom.