– Metoo er en global gave, ikke en gapestokk

– Metoo er en global gave som må brukes riktig. Ingen heksejakt eller gapestokk, men en tsunami av historier om trakassering, sier Sigrid Bonde Tusvik.
nyheter

– Vi får bare tåle at noen mener vi surmuler og er hysteriske. Jeg er stolt av å tilhøre et kor som tør å si fra, sa komiker og forfatter Tusvik da hun åpnet markeringen i forkant av metoo-marsjen i Oslo søndag.

Marsjen i Oslo er én av 124 i 34 land verden over som denne helgen markerer avstand mot seksuell trakassering.

Sigrid Bonde Tusvik åpnet med å fortelle historien om da en mannlig skuespillerkollega la sin penis på låret hennes og hun stilte seg selv spørsmålet hva hun hadde gjort feil.

– Nå er det tid for å bli hørt og trodd, sa Tusvik og siterte Oprah Winfreys «time's up».

Marsjens talskvinne Brit Agnes Sværi minnet om at det er et år siden den første marsjen – som hadde sitt utspring i retorikken fra presidentvalgkampen i USA og det mye omtalte «grab'em by the pussy»-sitatet fra Donald Trump.

– I løpet av 2017 har vi hørt at det ikke bare er presidenter som forsyner seg av kvinner uten deres samtykke. Og til menn vil jeg si – hva om dette hadde handlet om din datter? De aller fleste menn er respektfulle og ordentlige folk, men dere kan ikke lenger være stille, lød oppfordringen.