Dette opplyser selskapet i en pressemelding til Framtid i Nord.

Våren 2016 ble det vedtatt å gjennomføre en trinnvis oppstart. Behovsanalyser da tilsa at man kunne avvente den nordligste delen fra Skillemoen til Skaidi. En utsettelse av siste etappe ville dessuten legge til rette for en sikker oppstart og gjennomføring av de to første parsellene. Derfor har beslutningen om oppstart på siste strekning vært utsatt i inntil to år.

– Beslutningen om å bygge ut trinnvis har vist seg å være helt riktig, opplyser Auke Lont, konsernsjef i Statnett.

– Det er omfattende arbeid som skal utføres, i til dels utfordrende terreng langt til fjells og med utfordrende vær og temperaturer.  I tillegg har vi på dette prosjektet tatt i bruk prefabrikkerte fundament for første gang i Statnetts historie, og det har krevd ekstra oppfølging i startfasen. Nå er derimot tiden riktig, både av hensyn til behovet og i forhold til å få en kontrollert oppstart, fortsetter Lont.

Ledningen fra Skillemoen til Skaidi vil i første omgang bli driftet på 132 kV, inntil behovet øker. Den blir bygget for 420 kV. Oppstart av byggingen vil skje høsten 2019, og det beregnes at det vil ta tre år før ledningen langs den 89 kilometer lange strekningen er ferdigstilt. Nå starter arbeidet med prosjektering og anskaffelsesprosess.

Det totale prosjektet Balsfjord – Skaidi er kostnadsberegnet til 4 - 4,5 milliarder kroner.