– Trivselen øker blant beboerne og det er blitt mer ro på huset etter middagen sier hjelpepleier Ann-Tove Ballovarre, sykepleier Cathrine Utsi, kjøkkensjef Vigdis Osvaldsen og kommunalsjef Liv-Merethe Sørensen i Lyngen kommune.

Kvartetten vedgår at det var enn viss skepsis før nye rutiner ble innført.

– Jeg har ikke hørt noen negative kommentarer i etterkant, forteller Sørensen.

Kommunestyret vedtok før jul å innføre et fjerde måltid ved Lyngstunet helse- og omsorgssenter på Lyngseidet. På årsbasis ble det budsjettert med 290.000 kroner i ekstra kostnader.

Tidlig middag

På Lyngstunet ble det tidligere servert tre ordinære måltider. Middagen stod klar allerede klokka 13. Beboerne hadde muligheter til å kunne spise fjerde måltid i 21-tida. Lang ventetid mellom kveldsmat og frokost var et stort ankepunkt.

Beboerne har siden 8. januar fått fire måltider midt i uka. Varm lunsj serveres klokka 12 og 15.30 er det tid for middag. Kveldsmaten er flyttet til 19.30. I helgene er det derimot tilbake til tre faste måltider.

– Vi ser klare fordeler at måltidene rent tidsmessig er blitt bedre utjevnet. Det er blitt mer ro etter middagen. De eldre sover gjerne før middagen, ikke etter, sier Vigdis Osvaldsen.

– Hvordan reagerer ansatte på omleggingen?

– Vi merker at det er blitt mer ro rundt middagen. Skepsisen på forhånd er forsvunnet. Beboerne har lært seg nye rutiner, sier Cathrine Utsi.

Mye og god mat

Liv M. Sørensen roser kjøkkenet for å lage både god og mye mat.

– Menyen er godt gjennomtenkt og er rik på næringsstoffer. Vi lager ofte husmannskost, som er hjemmelaget fra bunnen av. Vi innfrir ønsker om retter så langt som mulig, forteller kjøkkensjef Vigdis Osvaldsen.

Ferske brød bakes på huset. Kaker er mest i helgene.

– Budsjetter er trangt, men vi berges greit, forsikrer Osvaldsen.

Rundt 25 hjemmeboende får utkjørt middag seks dager i uka. Tidspunktet er flyttet til to timer senere på dagen.

– Hva skjer med måltidene på Lenangen omsorgssenter i Nord-Lenangen?

– Jeg har ikke mottatt noen signaler om det er ønskelig å gjøre forandringer. Beboerne tilbys varm mat til kvelds som sitt fjerde måltid, sier kommunalsjef Liv-Merethe Sørensen.

Også på Åsen omsorgssenter i Storfjord har de sett gode resultater av servere middag på ettermiddagen.