Nyheten slo ned som en bombe og uten forvarsel da han sist tirsdag åpnet Framtid i Nord.

– Jeg reagerer kraftig som lokalpolitiker, sauebonde og friluftsmann, sier Larsen.

Opplysningsvesenets Fond (OVF) har 9. april bebudet møte med ordfører Dan-Håvard Johnsen og Lyngen kommune. Eiendomsutvikler Per Magnus Haugen Presthammer i Clemens Eiendom uttalte til FIN at de befinner seg i en tidlig sonderingsfase.

Larsen er skuffet over at ordføreren ikke har informert kommunestyret og formannskapet om at han har deltatt i to møter med OVF. KrF-politikeren er normalt blant ordførerens sikreste støttespillere.

Åpenhet

– Jeg er for åpenhet i politikken. Ordførerens taktikk er dessverre det stikk motsatte. Jeg beklager sterkt at ingen folkevalgte tydeligvis ikke er informert. Hemmelighold er ikke riktig vei å gå i ei sak som kan få stor betydning for innbyggerne.

Larsen vil i formannskapet fredag 23. mars stille ordføreren spørsmål rundt prosessen.

– Hvorfor er sauebonden Larsen bekymret?

– Et stort hyttefelt vil båndlegge svært viktig beiteareal for sauenæringen. Vi opplever allerede knapphet til beite. Forskning viser at vi i Lyngen har topp kvalitet på beitene. Flere hundre sauer beiter i området opp mot Goalsevarre.

Må legge ned

– Hva kan i verste fall bli resultatet?

– Jeg og andre bønder kan bli tvunget til å legge ned driften på grunn av mangel av beiter. Flere har satset flere millioner kroner på ei framtid i næringen. Gårdene må bli stadig større, slik norsk landbrukspolitikk legger opp til.

Eirik Larsen er en ivrig bruker av naturen i fritida. Han er redd at inngripen i form av bygninger og infrastruktur forringer naturen.

– Lyngsalpan blir ikke det samme. Eventuelle hytter, kraftledninger og veier blir stående i mange tiår framover. Det blir umulig å rette opp ødeleggelsene. Jeg er for glad i naturen til å sitte stille og se hva som kan skje. Vi må også tenke på våre etterkommere.

Savner konklusjoner

Larsen etterlyser en skikkelig debatt om hva Lyngen egentlig vil med turisme og reiseliv.

– Jeg savner klare konklusjoner å forholde meg til Ordføreren burde kjørt den debatten før han møter OVF i all hemmelighet.

– Hvilke tilbakemeldinger får du fra innbyggere?

– Jeg har fått mange henvendelser. Ikke alle er negative. Bønder er samstemte i skepsisen.

Han driver selv med småskalaturisme på gården i Oksvik, og er ikke imot utvikling.

– Lyngen har behov for er hotell, som vi gi flere arbeidsplasser, forteller Eirik Larsen.