Forsvarlig pakking av påskebagasjen er viktig både for deg og dine kjære når dere skal legge ut på biltur. Om du bruker litt ekstra tid når du pakker bilen, vil du få en tryggere tur, forteller kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Pakkingen begynner hjemme, og de fleste tar med seg mer enn man trenger. Imidlertid oppdager man gjerne ikke det før ferien er over.

- Tenk gjennom hva du faktisk trenger å ha med på ferien. Som regel klarer du deg med mindre enn du tror, sier Sødal i en pressemelding.

Ingen løse gjenstander

Han sier videre at noe av det viktigste å tenke på når bagasjen skal pakkes i bilen er å sikre lasten med stropper. Man skal heller ikke ha harde gjenstander løst inne i bilkupeen.

Ved en bråstopp eller kollisjon vil nemlig løse gjenstander komme med en kraft som er mange ganger tyngre enn gjenstandens egentlige vekt. Tester NAF har gjennomført viser at slike løse gjenstander kan være livsfarlige om bilen stopper brått.

- En iPad som veier rundt en halv kilo kommer med en kraft tilsvarende 12 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen, advarer Sødal.

Derfor skal man kun ha myke gjenstander inne i kupeen, men aller helst bør alt av bagasje man har med seg få plass i bagasjerom og takboks.

Der skal den tyngste bagasjen ligge nederst og lengst inn mot seteryggen - slik at den ikke beveger seg i en bråstopp.

- De fleste nyere biler har festepunkter for stropper i bagasjerommet. Bruk dem for å sikre lasten med stropper eller nett, sier Sødal.

- Avpass farten

Det er også viktig å huske på at takboksen ikke tåler ubegrenset med vekt, og da er det tre ting som må sjekkes:

  • Hvor mye vekt taket på bilen tåler

  • Hvor mye vekt takstativene tåler

  • Hvor mye vekt takboksen tåler

- Det er den laveste maksvekten av disse tre du skal styre etter, sier Sødal.

- Og bruk takboksen til ski og klær, og husk å stroppe fast lasten også her.

Husk også på at en ferdigpakket bil vil veie mer, og oppføre seg annerledes på veien. Det er derfor viktig å ikke legge i vei i vanlig tempo.

- Avpass farten når bilen er lastet med folk og bagasje. Da blir det en fin tur til påskefjellet. Så pakk bilen skikkelig og ta det rolig på turen. God påske, avslutter Nils Sødal.