Høie forsøker å løse luftambulansekrise i nord

Helseminister Bent Høie (H) reiste lørdag til Bodø og Tromsø for å rydde opp i luftambulanseberedskapen. Situasjonen er ikke under kontroll, mener overlege.

Helseminister Bent Høie (H) prøver å få løst striden rundt luftambulansetjenesten i Nord-Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

nyheter

– Dette er en akutt trussel mot liv og helse. Dette er en uholdbar beredskapssituasjon, sier klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til NRK.

Høie møtte lørdag både ledelsen ved UNN og ved Helse Nord og Nordlandssykehuset for å få en orientering om situasjonen.

Til medier sier han at beredskapen akkurat nå er god, men at det kan bli aktuelt å sette inn Forsvarets helikoptre.

– Vi har en god beredskap nå, men dette kan endre seg fra dag til dag. Og da må jeg forsikre meg om at det er planer for å omdirigere ressurser slik at folk får et godt tilbud, sier Høie til NRK.

Satt på bakken

Lørdag ble fire av ni fly i luftambulansetjenesten varslet utmeldt deler av det neste døgnet, ifølge Nordlys. I tillegg er sju av ni fly planlagt utmeldt i løpet av de neste sju dagene. Årsaken er sykdom og mannskapsmangel i Lufttransport AS, som drifter ambulanseflyene.

Ifølge Gilbert har Helse Nord ikke greid å skaffe flytransport til pasienter hele 37 ganger den siste uka, skriver Nordlys.

Luftambulansetjenesten HF, som er ansvarlig for all luftambulanse i landet, valgte torsdag denne uken å leie inn et ambulansefly fra det svenske selskapet Babcock SAA. Det ble sendt tilbake til Sverige etter ett døgn fordi det ikke var egnet for beredskap i Nord-Norge.

Strid om piloter

Om 14 måneder skal Babcock SAA overta driften av luftambulansetjenesten i Nord-Norge fra Lufttransport, som har hatt ansvaret for tjenesten i mer enn 25 år.

Den akutte krisen i tjenesten oppsto etter en konflikt mellom de to selskapene om hva som skal skje med pilotene når Babcock SAA overtar. Nylig brøt Babcock SAA forhandlingene med Norsk Flygerforbund om en kollektiv overgang for Lufttransports piloter.

(©NTB)