Bondeforhandlerne tar helgen til hjelp

Bondeorganisasjonene og staten møtes flere ganger denne helgen for å forhandle videre i jordbruksoppgjøret. Men troen på en snarlig løsning er liten.

Departementsråd Leif Forsell, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg. Regjeringens tilbud til bøndene har en ramme på 1 milliard kroner, hvorav 670 millioner bevilges over statsbudsjett. Bøndenes krav er på 1,83 milliarder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

nyheter

Forhandlingene ble innledet tirsdag, og fristen for enighet utløper først ved midnatt 16. mai. At partene kan bruke tre dager neste uke på å forhandle seg ferdig, gjør forventningene små om en avklaring i helgen.

Helgen er satt av til direkte samtaler mellom Bondelagets leder Lars Petter Bartnes og Småbrukarlagets Merete Furuberg på den ene siden og statens forhandlingsleder Leif Forsell på den andre. Partene møttes fredag og nye samtaler vil finne sted lørdag og søndag.


Borch om statens tilbud: – Dette vil få store konsekvenser for landbruket i Troms

Sandra Borch (Sp) reagerer særlig på kutt til sauebøndene.

 

Spørsmålet om markedsbalansen, altså hvordan man skal håndtere situasjonen med overproduksjon av saue- og lammekjøtt samt svinekjøtt, er blant flokene som må låses. I tillegg er det stor avstand mellom partene når det gjelder bondens inntektsmuligheter og prioriteringen av små og mellomstore bruk.

Det er også avstand mellom partene i spørsmålet om selve rammen på oppgjøret. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag summerer seg til 1,83 milliarder kroner, mens tilbudet fra staten har en ramme på 1 milliard kroner.


Jordbruksoppgjøret: Bøndene sier ja til forhandlinger

Organisasjonene til norske bønder har vedtatt å gå i forhandlinger om årets jordbruksoppgjør, til tross for betydelig avstand mellom tilbud og krav.

 

I statens tilbud skal 670 millioner kroner tas over statsbudsjettet, mens bondeorganisasjonene i utgangspunktet krever dobbelt så mye i direkte budsjettstøtte.

(©NTB)