Krevende innspurt i årets jordbruksoppgjør

Fristen for årets jordbruksforhandlinger nærmer seg med stormskritt.

Statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell (t.v.), Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag og Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag forhandler i disse dager om årets jordbruksoppgjør. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix 

nyheter

Bondeorganisasjonene og staten møttes flere ganger denne helgen og satte seg mandag ned til nye samtaler, får NTB opplyst.

Mandag formiddag var fortsatt både Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag med i samtalene. Det er Småbrukarlaget som oftest har brutt forhandlingene.


Bondeforhandlerne tar helgen til hjelp

Bondeorganisasjonene og staten møtes flere ganger denne helgen for å forhandle videre i jordbruksoppgjøret. Men troen på en snarlig løsning er liten.

 

Fristen går ut ved midnatt tirsdag, men partene kan fortsette forhandlingene på overtid utover natten 16. mai, med mål om å komme i havn med en avtale før nasjonaldagen. Forhandlingene ble innledet sist tirsdag.

«Svært krevede»

I en oppdatering fra partene søndag kveld beskrev statens forhandlingsleder Leif Forsell situasjonen som mer fastlåst enn dagen i forveien.

Til Nationen sa han at staten har kommet jordbruket i møte «i den viktige diskusjonen som gjelder mulige nye tiltak i og for svineholdet», og når det «gjelder mange viktige fordelingsspørsmål». Men Forsell er ikke fornøyd med svaret fra jordbruket.

«Situasjonen i forhandlingene virker mer fastlåst nå, enn det som var bildet i går», skrev han i en tekstmelding til avisen søndag kveld.

Bondelagets leder Lars Petter Bartnes beskrev situasjonen som «svært krevende».

– Store saker som struktur og mangfold, markedsbalansering og ramme og finansiering, er hovedelementene i den vanskelige situasjonen, sa han til Nationen.


Borch om statens tilbud: – Dette vil få store konsekvenser for landbruket i Troms

Sandra Borch (Sp) reagerer særlig på kutt til sauebøndene.

 

Stor avstand

Spørsmålet om markedsbalansen, altså hvordan man skal håndtere situasjonen med overproduksjon av saue- og lammekjøtt samt svinekjøtt, er blant flokene som må løses. I tillegg er det stor avstand mellom partene når det gjelder bondens inntektsmuligheter og prioriteringen av små og mellomstore bruk.

Det er også avstand mellom partene i spørsmålet om selve rammen på oppgjøret. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag summerer seg til 1,83 milliarder kroner, mens tilbudet fra staten har en ramme på 1 milliard kroner.


I statens tilbud skal 670 millioner kroner tas over statsbudsjettet, mens bondeorganisasjonene i utgangspunktet krever dobbelt så mye i direkte budsjettstøtte.

(©NTB)