Bondeorganisasjonene og staten møttes flere ganger denne helgen og satte seg mandag ned til nye samtaler, får NTB opplyst.

Mandag formiddag var fortsatt både Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag med i samtalene. Det er Småbrukarlaget som oftest har brutt forhandlingene.

Fristen går ut ved midnatt tirsdag, men partene kan fortsette forhandlingene på overtid utover natten 16. mai, med mål om å komme i havn med en avtale før nasjonaldagen. Forhandlingene ble innledet sist tirsdag.

«Svært krevede»

I en oppdatering fra partene søndag kveld beskrev statens forhandlingsleder Leif Forsell situasjonen som mer fastlåst enn dagen i forveien.

Til Nationen sa han at staten har kommet jordbruket i møte «i den viktige diskusjonen som gjelder mulige nye tiltak i og for svineholdet», og når det «gjelder mange viktige fordelingsspørsmål». Men Forsell er ikke fornøyd med svaret fra jordbruket.

«Situasjonen i forhandlingene virker mer fastlåst nå, enn det som var bildet i går», skrev han i en tekstmelding til avisen søndag kveld.

Bondelagets leder Lars Petter Bartnes beskrev situasjonen som «svært krevende».

– Store saker som struktur og mangfold, markedsbalansering og ramme og finansiering, er hovedelementene i den vanskelige situasjonen, sa han til Nationen.

Stor avstand

Spørsmålet om markedsbalansen, altså hvordan man skal håndtere situasjonen med overproduksjon av saue- og lammekjøtt samt svinekjøtt, er blant flokene som må løses. I tillegg er det stor avstand mellom partene når det gjelder bondens inntektsmuligheter og prioriteringen av små og mellomstore bruk.

Det er også avstand mellom partene i spørsmålet om selve rammen på oppgjøret. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag summerer seg til 1,83 milliarder kroner, mens tilbudet fra staten har en ramme på 1 milliard kroner.

I statens tilbud skal 670 millioner kroner tas over statsbudsjettet, mens bondeorganisasjonene i utgangspunktet krever dobbelt så mye i direkte budsjettstøtte.