Nå har teleselskapet Telenor innført et filter som stanser nettsider som kan skade kundene, uansett om du surfer på PC, nettbrett eller mobil.

Omtrent 80 prosent av all datatrafikk i Norge går gjennom Telenors nettverk. Derfor investeres det nå i både systemer og kompetanse for å styrke forsvaret av nettet – og kundene mot digitale trusler. Dette opplyser Telenor Norge i en pressemelding.

– Dessverre øker nettkriminalitet i omfang, og på utspekulert vis rammer cyberkriminelle intetanende nettsurfere. Et nytt trusselbilde har oppstått, og vi vil gjøre vårt for å stanse den negative utviklingen, sier leder for Telenors mobildivisjon, Bjørn Ivar Moen.

Varsel stopper surferne

Allerede fra mandag denne uken vil Telenor-kunder bli advart idet de er i ferd med å klikke seg inn på nettsider som misbrukes av cyberkriminelle. Linker som dette spres gjerne via e-post.

– Om du klikker på en lenke eller er i ferd med å gå inn på slike nettsider, vil du rett og slett bli stoppet av et varsel som forteller at siden er farlig eller har ondsinnet programvare, sier Moen. Han oppfordrer folk til å tenke seg om før de trykker på lenker og vedlegg i e-post.

Reduserer faren

Målet Telenor har satt seg, er å stanse nettsteder som benyttes til ulike typer nettkriminalitet.

– Vi makter ikke å stanse alle, men svært mange. Kyniske spamaktører forsøker å få tak i sensitive personopplysninger, og mange blir lurt – med alle de negative konsekvensene det får. Svindlerne blir mer utspekulerte, blant annet gjennom overbevisende phishing, der de lurer ofrene til å oppgi sensitiv informasjon. Disse aktørene går nå vanskeligere tider i møte. Fra i dag av reduserer vi faren for hacking, virus og andre nettfeller, sier Telenors sikkerhetsdirektør, Hanne Tangen Nilsen.

Automatisk aktivering

Ett av Telenors sikkerhetstiltak går på å føre lister over infiserte sider. Deretter blir disse listene brukt til å advare kundene før de går inn på en usikret side.

– Det er ikke selve innholdet på nettsider det tas stilling til i tjenesten, det er kun nettsteder med phishing-aktiviteter, virus, nettormer eller annet skadelig innhold som Telenor blokkerer. Listene over infiserte nettsteder blir kontinuerlig oppdatert gjennom et samarbeid mellom Telenors Sikkerhetssenter og eksterne sikkerhetsselskaper, sier Tangen Nilsen.

Telenors kunder får automatisk Nettvern aktivert, men kan selv velge å slå det av. Mobilkunder får dette automatisk aktivert fra i dag av, og det blir en gradvis utrulling for bredbåndskunder.