Bak et 60-tallshus i Drøbak skjuler det seg en italienskinspirert perle. Her er det utendørs steinovn, blålige terrakottafliser, grønnsaksplanter og krydderurter, palmer, et støpejernsbadekar med løveføtter og sterke farger i alle kriker og kroker. I dette rustikke uterommet tilbringer Niclas Lundmark (36) og Linda Klausen (44) mesteparten av tiden fra mars til september.

– Det er terapi å være her ute. Å jobbe i hagen og å planlegge ulike prosjekter er min yoga. Og så er uterommet godt for samlivet, forteller Niclas.

Det er seks år siden han og kona kjøpte huset i Påls vei. Da var det bare en platting utenfor. Og masse gress. Likevel fikk Linda en god følelse med en gang, og de så begge mange muligheter. Først i år ble Niclas bekymret for at han ikke skulle ha nok å gjøre i hagen. Han følte seg for første gang ganske fornøyd med resultatene av det tidkrevende uteprosjektet.

– Men vi blir aldri helt ferdige, bryter Linda inn og forteller om neste prosjekt: Plassen som har fått navnet «Italia», skal danderes med skifer der det i dag er grus. Og så har Niclas en drøm om å plante et sitrontre der, selv om det er for mye skygge til at det vil trives.

Felles prosjekt

Etter å ha vært i Italia flere ganger ville Niclas og Linda gjerne gjenskape den følelsen de fikk i de italienske bakhagene, hjemme i Drøbak. I dag får de italienske assosiasjoner når de tar et glass rosé i den norske kveldssola. Veien hit har vært lang, men fin.

– Det er viktig å være tålmodig. Det er mange som vil gjøre alt ferdig med en gang. For oss har den lange prosessen betydd mye, forteller Niclas.

– Det er synd hvis vi en dag kjenner at vi har kommet helt i mål. Da blir vi bare sittende og drikke vin, legger han til og ler.

Uterommet har vært et felles prosjekt. De har begge snekret, båret stein, plantet og luket. Bortsett fra hjelp til å mure har de gjort alt selv.

– Du kjenner hagen din bedre hvis du jobber med den selv, sier sønnen Terje (15).

Han har satt seg ned ved spisebordet ute og deltar aktivt i samtalen.

– Det var litt sånn da du bygde lego. Du syntes det var mye gøyere å bygge etter eget hode enn å bygge etter en tegning, responderer faren.

Selv om Terje ikke er så glad i å drive med hagearbeid, er han interessert i foreldrenes prosjekt.

– Han er litt miljøskadd, sier Niclas.

Flere nivåer

Skal du planlegge og skape et uterom, må du ha tid og interesse. Kunnskapen kommer underveis. Det gjelder bare å prøve og feile. Slik var det i hvert fall for Niclas og Linda. De plasserte for eksempel pallekarmer med grønnsaker i skyggen, og de har også bommet på beplantingen andre steder. I år var for eksempel for mange av blomstene ferdigblomstret før juli. I høst skal Linda derfor omplassere en del planter, slik at det samme ikke gjentar seg til neste år.

Med et rikholdig uteområde er det alltid noe å gjøre. Likevel er Niclas og Linda også flinke til å gjøre ingenting. Til bare å nyte det de har skapt i alle de ulike delene av hagen.

– Det vanlige og konservative er å ha en stor platting som er innrammet av et rekkverk. Fra terrassen ser man ned på hagen, som gjerne er en stor gressplen. Selv var jeg opptatt av at terrassen vår skulle ha ulike nivåer. Både nivåer og planter kan fungere som innramminger av rom, forteller Niclas.

Fra grusen er det ett nivå opp til kjøkkenplassen, ett nivå til opp til spiseplassen og salongen og enda ett opp til en ekstra spiseplass og en seng. Nedenfor ligger hagen, men i stedet for bare å ha en gressplen her, har Niclas og Linda anlagt flere grus- og skiferstier som går til de forskjellige sitteplassene rundt omkring. I et hjørne ligger drivhuset, og i et annet står utedusjen.

– Jeg liker også å bruke ulike materialer, som stein, betong og tre, sier Niclas.

– Det skaper kontraster og liv til uterommet, legger Linda til.

Økonomisk

Et uterom som kun egner seg for skyfrie sommerdager, var ikke tilstrekkelig for Niclas og Linda. Derfor har de laget en egen plass med tak. På den ene siden har de hengt opp en bambusvegg som gir le for sønnavinden. Drivhuset, som opprinnelig sto hos naboen, er pusset opp og har blitt et koselig «innested» ute. Hit tar de gjerne med seg gjester for et glass vin om vinteren.

Selv om hagen i salgsprospektet og hagen i dag er som natt og dag, er ikke ekteparet bankerott. Det at de kjøpte huset i Påls vei, var av økonomiske grunner i seg selv. De bodde egentlig i sentrum av Drøbak, men skulle de hatt en hage der, måtte de ha betalt dobbelt så mye.

Å blande gammelt og nytt borger for rimelige løsninger, samtidig er det et stilvalg. Det har kostet minimalt å pusse opp det falleferdige drivhuset, og mange av utemøblene har de funnet på loppemarked. Badekaret fikk de tak i gratis. Dyrking av basisingredienser gir dessuten rimelig mat.

Utekokkelering

Rundt omkring står det mange stoler. En stol for skygge, en for sol, en for alenetid, en for regn og en for oversikt. Lindas favorittplass er i kroken sammen med alt hageutstyret, mens Niclas trives best på det vedlikeholdsfrie kjøkkenet.

– Å lage mat ute og å bruke alt det vi dyrker i hagen, gjør noe med måltidet. Det gir også en helt annen følelse av hagen, forteller Niclas.

Denne sommerkvelden blir det et eller annet med salatblader. De står pent og pyntelig i en balje ved siden av kjøkkenbenken. Og kanskje litt estragon? Eller rosmarin, paprika eller chili? Kortreist blir det i hvert fall. Måltidet inntas ved spisebordet som er omringet av 70 hagelamper, lyden av raslende trær og frisk luft. På sikt vil kanskje ettermiddagsluren tas i hengekøya, men det er et annet prosjekt.

LAGRING: Hos Niclas Landmark og Linda Klausen må både planter og møbler inn om vinteren. Derfor har de laget en lagringsplass under terrassen, der for eksempel det sammenleggbare spisebordet kan plasseres. FOTO: Gorm Kallestad/NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad
AVKJØLT: Badekaret fikk foreldrene til Terje (15) tak i gratis, mens dusjhodet av kobber er kjøpt på nett. I sommervarmen gir utedusjen en etterlengtede avkjøling. FOTO: Gorm Kallestad/NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad
MATBLOMST: På kjøkkenbenken står blomkarsen klar til kokkelering. Lenger nede i hagen, men lett tilgjengelig fra utekjøkkenet, vokser de andre spiselige blomstene. FOTO: Gorm Kallestad/NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad
INNE, MEN UTE: Under taket og innenfor bambusveggen på den ene siden av rommet sitter familien Lindmark/Klausen hvis det regner eller blåser. Med varmelamper over fungerer uterommet også som en uteplass på vinteren. FOTO: Gorm Kallestad/NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad
VINTER: Om vinteren gjøres planterekka til venstre om til en benk. Da tar Linda og Niclas med gjester ut til drivhuset for et glass vin. Her dyrker de ellers agurk, tomat og basilikum. FOTO: Gorm Kallestad/NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad