Han gjorde seg spesielt bemerket som fiskeriminister under forhandlingene mellom Norge og EU. Olsen har de siste årene vært rammet av demenssykdom og døde 62 år gammel, melder NRK.

– Jan Henry har mye av æren for at livet i havet fortsatt er den fremste kilden til liv på land. For at fiskeren forblir en nøkkelspiller for lokalsamfunn – og storsamfunn. Han hadde bredt smil, varmt hjerte og lyst hode, sa fiskeriminister Per Sandberg (Frp) under sin forgjengers bisettelse i Ishavskatedralen.

– Men Jan Henry var så mye mer. Han var et godt menneske. Jan Henry hadde bredt smil, varmt hjerte og lyst hode. I Nærings- og fiskeridepartementet går det fortsatt gjetord om hvordan det var å jobbe for Jan Henry, sa Sandberg.

Fiskeriministeren kom i sin minnetale også inn på sin forgjengers evne til å møte pressen.

– Han forklarte kompliserte spørsmål så både pressen og folket forsto. Han svarte alltid på alle spørsmål. Han var kanskje «No Fish» Olsen – men definitivt ikke «No Comment» Olsen, sa Sandberg og fortsatte:

– Da han måtte slutte som fisker på grunn av sjøsyke, ble han like godt fiskeriminister i stedet. Som 36-åring ble han vår yngste fiskeriminister.