Gjennom media, men også ved selvsyn, har vi alle blitt oppmerksom på den store mengden plastsøppel som har samlet seg i fjæra over mange år. Den fargerike plasten i fjærsteinene har vel aldri vært et vakkert syn, men da den døde hvalen med magen full av plast fikk store medieoppslag, skjedde det en bråvåkning: plasten er ikke bare stygg, men den kan faktisk ta liv av både dyr, fugler og fisk.

Uløybukt bygdelag har, på linje med mange lag og foreninger meldt seg på strandryddeaksjonen, som organiseres gjennom Nord-Troms Friluftsråd og kommunene i Nord-Troms. Avfallsservice AS har også bidratt både økonomisk og praktisk, ved å distribuere et visst antall containere beregnet for strandsøppel. Men for å fylle containerne og tømme strendene for plast, trenges solid dugnadsinnsats og en viss organisering. Onsdag den 11. og torsdag den 19. juli har store og små, langveisfarende og ”kortreisfarende” bidratt med solid dugnadsinnsats på den delen av Uløya, som befinner seg i Skjervøy kommune. Det ble til sammen samlet inn mellom 2 og 2,5 tonn søppel!

Hva består så strandsøppel av? Størsteparten av søppelet kan knyttes til sjørettede næringer, både fiskeri og havbruk. Tauverk og garn finnes i alle farger og tykkelser. Noe har ligget så lenge at det må krefter til før det løsner. Fórsekker og plastrør, kanner og fiskekasser, var det også mye av. Gjenstander fra vanlig husholdninger var det også en del av; blant annet lightere, tannkremtuber, sjampoflasker . Det mest spesielle funnet var nok en del tilhørende en værballong, produsert av Lockheed Martin i USA.

Bygdas hotell ”Arctic Panorama Lodge” sponset middag for alle som deltok på strandryddinga 19. juli. Reiselivsnæringa ser nok også verdien av en natur som er ryddig og bærekraftig. Men nytter det med slike ryddeaksjoner? Vi får håpe at vi alle har skjønt at naturen ikke er en stor søppelsekk, men at vi både sorterer og plasserer søpla der det er ment – for vi har gode renovasjonsordninger, både for de som befinner seg på sjøen og oss vanlige landkrabber.