Han er i sluttavtalen - som inntil helt nylig var unntatt offentlighet - sikret lønn fra juli i år til og med september 2019. Pensjonsrettigheter og feriepenger opparbeides i de femten månedene.

Fylkesmannen i Troms har gitt media innsyn i en sladdet versjon av avtalen. Bare punkt fire, som inneholder detaljerte opplysninger om rådmannens planer for pensjonsavvikling, er underlagt forvaltningsmessig taushetsplikt.

Sladdet versjon

VG klaget tidligere i sommer til Fylkesmannen etter at Lyngen kommune avslo kravet om innsyn i Linthos sluttavtale.

Nå har Fylkesmannen tatt klagen fra avisa delvis til følge, slik at det gis innsyn i en sladdet versjon.

Avtalen ble 14. juni behandlet bak klukkede dører i et dramatisk kommunestyremøte på Geitnes. Et par timer senere bekreftet både ordfører Dan-Håvard Johnsen og daværende rådmann Leif Egil Lintho at arbeidsforholdet brått var avsluttet. Lintho begynte i august 2010 som rådmann i Lyngen.

Stig Kjærvik overtok 15. juni i stillingen.

Ingen innvirkning

Fylkesmannen konstaterer at avtalen ikke inneholder opplysninger om årsaken til Linthos fratreden. Avtalen omtaler heller ikke rådmannens personlige egenskaper.

Fylkesmannen er enig med Lyngen kommune at punkt fire vedrørende detaljerte opplysninger om Linthos planer for pensjonsavvikling er unntatt offentlighet. Han presiserer imidlertid at dette ikke får noen innvirkning på retten til innsyn i øvrige deler av dokumentet.

Fylkesmannen bekrefter at også Framtid i Nord begjærte innsyn i sluttavtalen, men fikk avslag. I lys av den siste avgjørelsen blir Lyngen kommune bedt om å vurdere omgjøring av avslaget.

Avisa fikk tirsdag, umiddelbart etter at Fylkesmannens beslutning ble kjent, oversendt en sladdet versjon av sluttavtalen.

Minst 1,2 millioner

Etter hva Framtid i Nord forstår vil sluttavtalen koste Lyngen kommune minst 1,2 millioner kroner i løpet av femten måneder.

Rådmann Stig Kjærvik ønsker ikke å kommentere saken.

– Fylkesmannen har gitt innsynsrett til media, hvor noe av avtalens innhold ikke offentliggjøres. Det innebærer at vi selvfølgelig følger fylkesmannens pålegg om innsyn, men ikke kommenterer avtalens innhold. Jeg ber om forståelse for dette, skriver Kjærvik i en e-post til Framtid i Nord.

– Gjorde en strålende jobb

– Leif Erik Lintho var en veldig dyktig rådmann. Han førte Lyngen ut av ROBEK-lista til at kommunen har 20 millioner på bok. Han gjorde en strålende jobb, sier Dan-Håvard Johnsen.

ROSER: Ordfører Dan-Håvard Johnsen roser både den gamle og nye rådmannen i Lyngen. Arkivfoto

Johnsen avslører at noe at det første han gjorde som nyvalgt ordfører høsten 2015, var å diskutere med Lintho en fremtidig pensjonisttilværelse. Han ble 62 år i mars 2016.

– Lintho stilte som krav at han ble tilbudt levelige vilkår for å gå av. Jeg var avhengig av å få flertall i kommunestyret, slik at arbeidsforholdet kunne avvikles. Jeg tok to ganger i formannskapet opp spørsmålet.

Tilfeldig timing

– Han har påstått at avskjeden ikke har sammenheng med kritikken i KomRev-rapporten om Arctic Race og Baalsrud-filmen?

– Dette hadde ingen betydning for hans avgjørelse. Timingen er tilfeldig.

– Hva synes du om at nesten hele sluttavtalen blir kjent offentlig?

– Den skulle være fortrolig, men slik ble det ikke.

Kjempefornøyd

– Hva koster avtalen for kommunen?

– Det har jeg ikke eksakt oversikt over, men vi kan ta utgangspunkt i ei årslønn på rundt 900.000 kroner.

Stig Kjærvik overtok umiddelbart som rådmann etter at Lintho takket for seg.

– Jeg er kjempefornøyd med at Kjærvik har gått inn og gjør en jobb for Lyngen kommune, presiserer ordfører Dan-Håvard Johnsen.

Leif Egil Lintho har ikke besvart Framtid i Nords henvendelser verken på telefon eller sms.

Sluttavtalen

Etter forhandlinger mellom partene i noen tid, er de kommet til enighet om følgende avtale:

Punkt 1 : Leif Lintho fratrer sin stilling som rådmann i Lyngen kommune med virkning fra 14. juni 2018.

Punkt 2: Lintho har tre måneders oppsigelsestid og fritas for arbeidsplikt i oppsigelsestiden.

Punkt 3: Kommunen betaler Lintho lønn månedlig fra og med juli 2018 til og med september 2019. Det opparbeides pensjonsrettigheter og feriepenger av dette. Feriepenger for 2018 utbetales i juni 2019. Feriepenger for 2019 utbetales 12. januar 2020.

Punkt 4: Sladdet ut (teksten utgjør under ei halv linje).

Punkt 5: Uttalelser overfor omverden skal ikke skje uten forutgående enighet med den annen part. Hvis kommentarer av noen art, er det kun ordfører og Lintho som kan uttale seg på vegne av partene.

Punkt 6: Kommunen utferdiger en omforent attest til rådmannen. Ordfører Dan-Håvard Johnsen kan brukes som referanse.

Punkt 7: Avtalen er gyldig når den er godkjent av kommunestyret.

Punkt 8: Med oppfyllelse av denne avtale har partene ikke ytterligere krav mot hverandre, hverken av økonomisk eller annen art.

Punkt 9: Denne avtale er utferdiget i to eksemplarer. Ett til hver av partene.

Sluttavtalen ble 14. juni undertegnet av Dan-Håvard Johnsen og Leif Egil Linto.