Lyngen Historielag på høsttur

Lørdag 15. september dro Lyngen Historielag i et nydelig vær på sin årlige høsttur med Lyngen Buss.

Nydelig vær: Medlemmer i Lyngen Historielag tok turen rundt Lyngenfjorden. Foto: Privat 

nyheter

Denne gang gikk turen rundt Lyngenfjorden. Det ble tid til en avstikker opp Kåfjorddalen og Manndalen. Her var det naturlig å besøke severdigheter som «Sjit Helveds Kåken» og minnestedet, Jan Baalsruds grav.

Historien forteller at Anton Sjåbakken har bodd i dette huset som var satte opp av rastmaterial som ble utlevert etter krigen. Han ble fly forbanna da Myndigheten takserte huset hans til 2.700 kroner, som på den tiden var en årslønn. Han stilet et brev til Kåfjord Byggekontor, hvor han presiserte at de kunne overta den «sjit helveds kåken» og som eneste kåfjording nektet han å betale det takste beløpet.

Det ble også en tur innom kirkegården i Manndalen, hvor graven til motstandshelten Jan Baalsrud ble besøkt. Urnen hans er lagt ned i samme grav som hjelperen Aslak Aslaksen Fostervoll. På gravminne står skrevet: «Takk alle som hjalp meg til friheten i 1943».

Det ble også et stopp ved «Hotell Savoy» i Revdalen. Bua fikk navnet da Baalsrud lå her noen dager våren 1943. Det opprinnelige bua er blitt ødelagt, men i dag er en rekonstruksjon bygd ved siden av tidlig på 1990-tallet.

24 historieinteresserte lyngsværinger avrundet en innholdsrik dag med en nydelig middag på Hatteng Grillbar.