Politiet mistenker at denne reinen er skutt med rifle

Nå har de startet etterforskning etter en hendelse i Nordreisa.

SKUTT: Denne reinen mistenker politiet er skutt med rifle, med den hensikt å forsøke å tyvslakte.   Foto: Politiet

nyheter

Politiet mistenker at ett eller flere dyr skal ha blitt skutt på med rifle på sommerbeite på Storvikhalvøya i Nordreisa. Dette i løpet av de siste 2-3 ukene. Det opplyser Reinpolitiet i en pressemelding.

Ett av dyrene skal ha blitt alvorlig skadeskutt og fått kjeven knust. Dette medførte dyret store lidelser og gjorde det uten mulighet til å ta til seg verken mat eller vann.

Dyremishandling

– Som saken står nå er det egentlig dyremishandling. Vi vet ikke motivet bak. Det kan være noen som har hatt den hensikten å fylle fryseren med ferskt kjøtt eller det kan være noen som har villet leke seg med våpen, uten å ha tanker om at de kan påføre dyr lidelse, forteller Inger Anita Øvregård, leder i Reinpolitiet for Nord-Troms og Finnmark.

I tillegg til dyret som ble avlivet etter å ha fått kjeven ødelagt, er ett dyr mistenkt skutt etter at det har blitt slaktet.

– Også har distriktet fortsatt tre dyr i området som de mener kan ha blitt skutt. Den ene er observert med skader i hals, den andre har en sånn adferd at de mener det har en bukskade og det tredje dyret skal ha skader i horn. Dyrene beveger seg mot høstbeite og først når de er fanget kan vi få dokumentert om det faktisk er sånn at de er skutt, sier Øvregård.

Ikke uvanlig med tyvslakting

Hun kan ikke huske å ha hatt slike episoder i Troms. Hva gjelder tyvslakting er det ikke ofte det skjer, men heller ikke uvanlig.

– Her tror jeg det kan ligge store mørketall. Før samlingen av reinen starter om høsten er dyrene spredt over et stort område og det er vanskelig å holde kontroll med hvert enkelt individ. Alt av tyvslakt blir nok ikke oppdaget, sier Øvregård.

Mangler flere dyr

Karen Inga Eira som er gift med reineier i distriktet, Olav Anders O. Eira, forteller at dyret med skadd kjeve ble oppdaget under tilsyn siste helga i september. Nå holder reineierne på å hente ut resterende rein fra området. Hun kan bekrefte at de fortsatt mangler dyr.

– Det er snakk om flere dyr som ikke er funnet. Vi vet ikke hva som er skjedd, sier hun.

Eira sier hendelsen er uvanlig. Hun sier hun ikke tidligere har opplevd lignende episoder i Favrosorda-distriktet.

– Det er veldig leit at slikt skjer. Kjeven på dyret var gått av.

Ønsker tips fra publikum

Reinpolitiet har nå mottatt anmeldelse i saken og har startet etterforskning. Hvis publikum har informasjon som kan hjelpe etterforskningen oppfordres de til å ta kontakt med politiet på telefon 02800 / 77796000.