Starter større redningsaksjon for hvalkalv på torsdag

Fiskeridirektoratet skal torsdag formiddag forsøke å få fri knølhval-kalven som er fast i flere titalls meter med tau.

SITTER FAST: Den unge hvalkalven har et tau hengende, mest sannsynlig fra den ene finnen. Her passerer den midt mellom en flokk med spekkhuggere, og forbi flere båter.   Foto: Fiskeridirektoratet

nyheter

Det var onsdag at en privatperson varslet om at de så en hval som dro etter seg en blåse i et tau. Ved nærmere undersøkelser viste det seg at det var en knølhval-kalv som hadde gått seg fast.


Fiskeridirektoratet advarer båter mot å komme nær hval som har gått fast i garn

Fiskeridirektoratet har fått plassert en GPS på hvalen som har surret seg fast i tau og garn. Nå ber de båtfolket om å være varsomme.


– Vi tror den kan ha gått i noe oppe på Frakkfjorden i vest-Finnmark. I alle fall var den sett der oppe tirsdag, forteller toktsjef på kontrollfartøyet "Eir", Trond Bakken i Fiskeridirektoratet.

Satte en geotag på den

Bakken og hans mannskap på to fikk, sammen med den kjente hvalforskeren Audun Rikardsen, satt en geotag på hvalen. Dette er et merke som sender ut signaler som gjør at hvalen kan spores, og slik forhåpentligvis blir funnet igjen.

VIS HENSYN: Toktsjef på Fiskeridirektoratets fartøy "Eir", Trond Bakken, ber folk vise hensyn og være ekstra oppmerksom når direktoratet går til aksjon torsdag i et forsøk på å frigjøre en knølhval fra tau den er fast i.  Foto: Kjetil M. Skog

 

Torsdag skal de dra ut, da med assistanse fra Politiet og fra søsterskipet til «Eir».

– Vi skal være tilstrekkelig med båter og folk, og vi håper jo at andre på sjøen tar hensyn. Det er ikke en enkel operasjon.

Kua beskytter kalven

Kalven følges av mora, ei stor knølku på flere titalls tonn.

AKSJON: Torsdag skal Fiskeridirektoratet få assistanse fra enda et fartøy, samt flere gummibåter for å prøve å frigjøre hvalen. Da ber de andre båter om å holde god avstand.  Foto: Fiskeridirektoratet

 

– Og den gjør hva som helst for å beskytte kalven, så vi må være godt forberedt. Derfor må vi være mange og vi må vite at ikke andre havner oppi det hele.


Går det mot ny hvalsesong på Kvænangen og Reisafjorden?

– Det blåser over alt på fjorden

Stein-Are Blæss Paulsen i rederiet Arctic Explorer AS er spent på årets hvalsesong.

 

Bakken sier det var mange skuelystne, onsdag.

– Men de respekterte våre ønsker om at de trakk seg vekk. Det var jo veldig mange fridykkere i vannet der, men det oppførte seg veldig bra.

Gode fangstforhold

Fiskeridirektoratet er på plass på fjordene for å kontrollere at fiskeriene etter sild foregår etter boka.

– Så langt har det vært flotte forhold, sier Trond Bakken.

Han er altså toktsjef på direktoratets nyeste kontrollfartøy, 70 fot store «Eir».

NYTT FARTØY: "Eir" er det ene av to identiske fartøy på 70 fot som Fiskeridirektoratet tok i bruk i juni i år.  Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

 

– Båten har vært i drift siden i juni og den fungerer meget godt.

Det samme gjør også sildefangstene.

– Bifangsten har vært liten og dermed helt innenfor, å låssetting og føring går korrekt for seg.

Hold avstand

Trond Bakken oppfordrer de som er på sjøen til å sette seg inn i de retningslinjene som er laget for hvalsafari, og at de også viser hensyn fiskerne på fjordene.

Du finner retningslinjene her!

– Pass på å ha avstand også til fiskebåtene. De er ute på havet for å arbeide, og de må få arbeidsro. De holder også på med nøter og tau, som kan være til fare for båter og eventuelle dykkere som kommer for nærme.

Så langt mener han det ser greit ut på sjøen rundt Skjervøy.

– Ja. Det er jo alltid noen som er litt ekstra på, men det virker som om de aller fleste viser hensyn både til mennesker og hvaler.