Svein Ludvigsen må møte i retten i juni

Rettssaken mot tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen kommer opp for Nord-Troms tingrett i juni. 72-åringen er tiltalt for å ha tvunget til seg sex.

Rettssaken mot tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen kommer opp for Nord-Troms tingrett i juni. 

nyheter

Nord-Troms tingrett opplyser til NTB at rettssaken har oppstart 11. juni og vil pågå fram til 20. juni. Den vil foregå i tinghuset i Tromsø.

Påtalemyndigheten mener Svein Ludvigsen tvang unge asylsøkere til seksuell omgang ved å gi inntrykk av at han kunne gi og frata dem statsborgerskap.

– Vi mener han ikke ville ha klart å komme i en slik utnyttelsesposisjon uten stillingen som fylkesmann. Og vi mener det er en direkte sammenheng mellom dette overmaktsforholdet og den seksuelle omgangen, sa statsadvokat Tor Børge Nordmo til NTB da tiltalen ble tatt ut 28. november i fjor.

Samlet vurdering

Ludvigsen ble pågrepet 3. januar 2018 og varetektsfengslet dagen etter. Tiltalen omfatter perioden 2011 til 2017, hvilket viser at forholdene i hovedsak knytter seg til perioden han var fylkesmann i Troms. Han fratrådte som fylkesmann i 2014, men statsadvokaten mener likevel overmaktsforholdet – Ludvigsens maktposisjon overfor en av de fornærmede – fortsatte også etter dette.


Ludvigsens nye forsvarer: – Smart med en ny advokat som kan ha et nytt blikk på saken

Helt siden Svein Ludvigsen ble pågrepet i januar har han hatt Ulf E. Hansen som advokat. Kort tid etter at han ble tiltalt for seksuelle overgrep, byttet han forsvarer.

 

Nordmo bekreftet i fjor høst overfor VG at de mener å kunne føre bevis for at det har funnet sted seksuell omgang. Tiltalen er bygget på en samlet vurdering av de bevis som ligger i etterforskningsmaterialet, blant annet vitneforklaringer, bildebevis, dokumentbevis, tekniske bevis og kommunikasjon.

Ifølge Nordlys har politiet saumfart Svein Ludvigsens datamaskiner, skylagring og telefoner i jakten på samtalelogger og bilder som kan belyse saken.

I huset og hytta

Av tiltalen går det fram at overgrepene skal ha skjedd på flere ulike steder, blant annet i Ludvigsens hytte, hjemme i huset hans, på Fylkeshuset i Tromsø og på flere ulike hoteller i Oslo. Ved ett tilfelle skal overgrepet også ha skjedd i en parkert bil i Tromsø.

De tre unge mennene som er fornærmet i saken, har gitt uttrykk for at de opplever den som svært tung. De var asylsøkere da de ifølge tiltalen skal ha blitt tilnærmet av Ludvigsen, og er alle 40–50 år yngre enn den nå pensjonerte Høyre-toppen.

Statsadvokat Nordmo har ikke gitt ytterligere detaljer om de fornærmede fordi han ikke ønsker at de skal bli identifisert. De var unge, men over den seksuelle lavalder da overgrepene skal ha skjedd.


Derfor identifiserer vi samfunnstoppen

«Han var en av våre mest betrodde menn».

 

Bestrider anklagene

Ludvigsen har hele veien bestridt anklagene, og at han har hatt seksuell kontakt med de tre fornærmede. Han benekter enhver form for straffskyld.

– Han bestrider tiltalen fullstendig, og erkjenner overhodet ikke det straffbare i dette, sa hans tidligere forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, til Nordlys i fjor høst.

Ludvigsen var ifølge Hansen skuffet over at påtalemyndigheten tok ut tiltale mot ham, men er innstilt på at det kan være greit å få denne saken lagt fram for retten.

Ludvigsen byttet kort tid senere forsvarer, og representeres nå av advokat Ellen Holager Andenæs. Hun bekrefter at rettssaken er berammet til midten av juni, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor NTB.

Fakta om Svein Ludvigsen

* Norsk politiker fra Høyre.

* Født 18. juli 1946 i Hillesøy i Troms.

* Nestleder i Høyre i perioden 1990–1991.

* Stortingsrepresentant for Troms i årene 1989–2001 og leder av næringskomiteen i 1993–1997.

* Fiskeriminister i perioden 2001–2005.

* Fylkesmann i Troms fra 2001 til 2014, men tiltrådte først i 2005.

* Desember 2015 ble Ludvigsen anmeldt for seksuelle overgrep. Saken ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling.

* Desember 2017 ble Ludvigsen anmeldt for seksuelle overgrep på nytt av en annen person.

* 3. januar 2018 ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede, inkludert overgrepsanmeldelsen som ble henlagt. Alle tre kom til Norge som asylsøkere.

* Torsdag 4. januar ble han varetektsfengslet i en uke. Uken etter ble fengslingen forlenget med fire uker til 8. februar. Han ble deretter løslatt. Han erkjenner ikke straffskyld.

* Før sommerferien tok Ludvigsen selv initiativ til å bli avhørt på nytt, med henvisning til at han ikke hadde hatt tilgang til egne notater under avhørene.

* I august sendte statsadvokat Tor Børge Nordmo saken tilbake til politiet slik at de kunne sluttføre etterforskningen.

* Onsdag 28. november tok statsadvokaten ut tiltale mot Ludvigsen.

* Rettssaken er berammet i Nord-Troms tingrett 11.–20. juni.

(©NTB)