Kaos og tårer da Unge Venstre ble kastet på dør under skolevalget – brøt ut full krangel om cannabisplakat

Skoleledelsen tvang Unge Venstre til å ta ned plakat med påskriften «Legalize it». Fylkesleder Benedicte Bjørnås havnet i en heftig krangel med viserektor og brøt sammen i gråt da hun pakket ned standen og forlot skolen.

BRØT SAMMEN I TÅRER: Benedicte Bjørnås i Unge Venstre brøt sammen i tårer etter en krangel med skoleledelsen på Breivang skole. FOTO: RONALD JOHANSEN / ITROMSØ  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Skoledebatten som skulle ha starta klokka 9 på Breivang videregående skole ble avlyst etter at det brøt ut en krangel mellom skoleledelsen og ungdomspolitikere ved Unge Venstres stand. Det skriver iTromsø.

Fylkesleder Benedicte Bjørnås hadde satt opp en plakat med et bilde av en hånd som holder en joint med slagordet «Legalize it».

Bård Altmann, samfunnsfaglærer og debattleder, sto i en heftig krangel med Bjørnås og hennes partifeller få minutter før debatten skulle starte. Han mente at ungdomspolitikerne gjerne kunne ytre seg om legalisering i debatten, men at de ikke kan stå med en slik plakat.

Det fikk Bjørnås til å steile:

- Du har ingen rett til å stå her og nekte meg å mene det jeg mener, sa Bjørnås til Altmann.

Viserektor: - Brudd på opplæringsloven

Assisterende rektor Bente Killie avbrøt krangelen mellom Altmann og Bjørnås for å rydde opp:

- Jeg har akkurat snakket med fylkesutdanningssjefen. Juristene i Troms fylke betrakter dette som et brudd på opplæringsloven. Denne saken er ferdig snakka!

Bjørnås var imidlertid ikke ferdig:

- Justis- og kunnskapsministeren har sagt at vi har lov til å gjøre dette. Juristene deres har sagt at vi er i vår fulle rett til å ytre våre meninger, også i skoledebattene, sa Bjørnås.

Ungdomspolitikerne ga den assisterende rektoren et ultimatum: Hvis ikke Unge Venstre får ha plakaten stående så pakker de alle sammen og forlater skolen i solidaritet uten å delta i debatten.

Killie aksepterte det, men ville ikke ta ansvar for at debatten da ble avlyst.

- Greit, da er det deres valg at dere ikke ønsker å fronte deres politikk, sa Killie.

Bjørnås var ikke fornøyd med det argumentet og ropte til Killie:

- Nei, du nekter meg min ytringsfrihet.

- Dere er gjester i vårt hus og dette ønsker vi ikke her, svarte Killie.

Overfor iTromsø sier Killie at hun ikke ønsker å kommentere saken bortsett fra at skoleeier har gitt beskjed om at plakaten er brudd på opplæringsloven.

- På hvilken måte da?

- Det er brudd på opplæringsloven å fremme bruk av rusmidler i skolen, sa Killie, som ikke ønsket å utdype saken og viste til fylkesutdanningssjefen.

Stolt over at skolen setter foten ned

Lærer Bård Altmann gir følgende forklaring på hvorfor han havnet i opphetet diskusjon med Unge Venstres Benedicte Bjørnås:

- Jeg prøvde å forhindre dem fra å påvirke mine elever. Jeg ønsker ikke noe som helst i min skole som fronter bruk av narkotika. De kan mene hva de vil i debatten, men å komme med store reklameplakater for legalisering av hasj, det er ikke greit, sa Altmann mens Unge Venstre pakket ned sakene sine.

Altmann skulle lede skoledebatten, men skjønte da krangelen brøt ut at debatten ville bli avlyst.

- Det er viktig å ta et standpunkt og jeg er stolt over at min skole setter foten ned. Vi kan ikke eksperimentere politisk med ungdom som er så sårbare, sa han.