Oppfordrer turgåere til å sende inn bjørnebæsj

Resultatet er nyttig for forskere.
nyheter

Årlig analyserer Rovdata innsamlede skitprøver fra brunbjørn i Norge. Resultatene brukes i overvåkingen av bestanden. Fordelen med metoden er at man kan overvåke bjørnene uten å være i direkte kontakt med dem.

Det opplyser Rovdata på sine hjemmesider.

Men organisasjonen trenger hjelp fra folk i fjellet:

– Vi oppfordrer turgåere, jegere, bærplukkere og andre brukere av naturen til plukke med seg en del av bjørneskiten som de finner ute i naturen. På sensommeren og høsten inneholder bjørnebæsj gjerne mye bær. Vi ønsker at de plukker med seg en del av bæsjen på størrelse med en tommelfinger og gjerne litt mer, i en ren plastpose, forklarer Jonas Kindberg, leder i Rovdata.


Bjørn var ikke bjørn - men elg

Det viste seg derimot å være elg som hadde lagt igjen denne store haugen med avføring.

 

Ifølge Kindberg må posen være ren for at prøven ikke skal bli forurenset av annet DNA.

Bare en liten del av skitten kan ifølge Rovdata gi mye informasjonen om bamsen i våre skoger. Deriblant kjønn, historikk og leveområde. Med årlige innsamlinger siden 2009 har forskerne etterhvert fått god oversikt over bjørnebestanden.

– Husk å merke den innsamlete prøven med ditt navn og adresse, samt funndato, funnsted og gjerne også en kartreferanse. Oppbevar prøven helst fryst frem mot overlevering til SNO lokalt. Hårprøver skal oppbevares i romtemperatur, gjerne i en konvolutt, forklarer Kindberg.