Skal prøve å utløse skred på Arnøya

Statens vegvesen varsler stengte veier på Arnøya mens helikopteret og Daisybell skal gjøre jobben.

Fylkesvei 347 ved Singla mellom Lauksundskaret og Arnøyhamn.  Foto: Torbjørn O. Karlsen

nyheter

Fra rundt klokken 10.00 og utover skal Statens vegvesen forsøke å utløse skred på Arnøya med helikopter og en sprengklokke - såkalt Daisybell.

Karl Martin Eriksen i Statens vegvesen sier til Framtid i Nord at arnøyværingene må påberegne litt venting på veiene i formiddag.

- Ja, vi kommer til å forsøke å utløse skred på flere strekninger i dag. I første omgang mellom Lauksletta og Arnøyhamn på Singlalandet og også ved indre og ytre Oterelv nærmere fergeleiet. Mens sprengningene pågår, vil veiene være stengt. Kommer det ingenting ned, så åpner vi veiene ganske fort igjen. Kommer det ned snø, så må vi bruke litt tid til å rydde veiene først, sier Eriksen, og understreker:

- Det blir ikke lange perioder med stengte veier. Det blir kanskje snakk om et kvarter på hvert sted, hvis det ikke kommer ned snø som når veien.

Kartlegging

Vegvesenet konsentrerer seg om naturlig nok om de mest skredutsatte områdene langs veiene på Arnøya. Men årsaken til at man velger å bruke sprengklokke såpass tidlig i sesongen er ikke at det er så voldsomt stor skredfare på øya nå.

- Nei, skredfaren er ikke overhengende, selv om vi har hatt skred før jul også på Arnøya. Det har også kommet mye snø de siste dagene og vi har sett flakskred andre steder i Nord-Troms den siste tiden. Men hovedårsaken er at vi ønsker å kartlegge litt hvor skredfaren er størst, og da med tanke på hvor vi skal sette opp de planlagte skredtårnene på Arnøya, sier Eriksen.

Flere steder

Skredtårnene, med fjernutløsning er en del av de midlertidige skredsikringsplanene for Arnøya, som politikerne valgte å vedta i mai i år for å bøte litt på de store utfordringene man har med stengte veier på grunn av ras og rasfare.

- Akkurat nå handler det om å optimalisere plasseringen av skredtårnene. Da passer det bra nå når været er så bra og lysforholdene gunstige og se om vi får løst ut noen skred, sier Eriksen.

I tillegg til strekningen Arnøyhamn - Lauksletta, kan det også hende det blir sprengningsforsøk i Langfjorden og på veien ut til Akkarvik.

- Langfjorden og Akkarvik er prioritet to i dag, men det kan hende vi blir å sprenge der også. Men vi skal prøve litt "hist og pist", så får vi se, sier Eriksen, og tilføyer:

- Denne aksjonen blir vellykket uansett. Kommer det ikke ned noe, så er det ikke skredfare. Og klare vi å utløse noe, så har vi tatt bort skredfaren. I tillegg får vi gjort en kartlegging av hvor skredfaren oppstår.

I 12.30-tiden melder Statens vegvesen at det ikke ble utløst noen skred i forbindelse med aksjonen på Arnøya i dag.