Husk å etterskru hjulboltene:

En av ti har opplevd at hjulet har løsnet

Mange glemmer å etterskru hjulboltene etter å ha byttet til vinterdekk. Dette kommer frem i en spørreundersøkelse.

– At et hjul faller av skyldes enten at hjulboltene løsner eller at de har vært skrudd fast for mye slik at de knekker, sier kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.  Foto: Shutterstock / Tryg Forsikring

nyheter

I en spørreundersøkelse kommer det frem til at en av ti har opplevd at hjulet har løsnet etter bytte til vinterdekk. Flere glemmer å etterskru hjulboltene. Dette melder Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Hvert år har vi mange tilfeller av hjul som løsner i fart, og som så forårsaker skader, først og fremst på egen bil. Som oftest skjer dette i hjulskiftesesongen. I de fleste tilfellene ender det som regel bra, men et hjul som løsner i fart utgjør en stor risiko, og kan i verste fall forårsake skader på andres bil, eiendom eller mennesker, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i pressemeldingen.

Både dyrt og farlig

Selv om det er verksted som bytter dekkene, er det du som bilfører som er ansvarlig over at bilen er i forskriftsmessig stand. Hvis noe skjer kan det bli både farlig og dyrt.

– At et hjul faller av skyldes enten at hjulboltene løsner eller at de har vært skrudd fast for mye slik at de knekker. Etter et hjulskift, sjekk dekk og bolter etter noen mils kjøring. Er det slakk kan man bruke et kryss eller momentnøkkel til å etterstramme boltene. At et verksted har skiftet dekkene er ingen garanti for at hjulene sitter bedre på. Vi har tilfeller der hjulbolter har løsnet bare noen hundre meter fra verkstedet, sier han i pressemeldingen.

15 prosent svarer at de har opplevd at hjul har løsnet like etter hjulskift.  Foto: Shutterstock / Tryg Forsikring

 

– Store mørketall

I spørreundersøkelsen kommer det frem at dette skjer oftere blant de med lavere inntekt. Spørreundersøkelsen er gjennomført av YouGov i perioden 8. til 18. oktober 2019. På spørsmålet «Har du opplevd at et dekk har løsnet like etter hjulskift?» er svarene blant de som har bil i husstanden og førerkort: Ja 15%, Nei 84%, Vet ikke 1%.

– At såpass mange som 15 prosent svarer at de har opplevd at hjul har løsnet like etter hjulskift er overraskende høyt. Men jeg vil tro det er store mørketall her, og mange som opplever dette stopper bilen i tide slik at skade unngås. Med god forsikring får de fleste også veihjelp på stedet. Lærdommen er å ikke kjøre altfor fort like etter hjulskift, og huske å etterstramme. Merker du små rystelser i styringen bør du stoppe med en gang og sjekke om boltene sitter godt fast, sier Brandeggen i pressemeldingen.