Slik påvirker koronaviruset Nord-Troms

Her er de siste oppdateringene om koronaviruset.

Koronaviruset  Foto: Lise Åserud

nyheter
Onsdag 22. april

08.00: Alle skytterstevnene og arrangementene fremover er kansellert, og helsedirektoratets tiltak mot koronapandemien gjørt at Storfjord skytterlag ikke kan drive organisert.

Likevel forteller leder for skytterlaget, Jonn Arne Iversen, at det er mulighet for medlemmene å trene. – Vi har stengt nesten alt og det er ingen arrangementer fremover. Men vi har baneanlegget åpent for egentrening, forteller han.

Tirsdag 21. april

19.15: Mandag 20. april åpnet kiropraktor Bjarne Nyvoll så smått dørene igjen til Nord-Troms Kiropraktikk på Storslett. Nyvoll har gledet seg til å kunne åpne igjen etter flere uker uten arbeid. – Det var veldig rart. Det gjaldt det samme for oss som for andre at man kjente på en usikkerhet, spesielt når man ikke visste hvor lenge det ville vare.

15.41: Regjeringen har bestemt at alle muntlige, muntlig-praktiske og praktiske eksamener i videregående skole avlyses i vår. Privatisteksamener går som planlagt.

Mandag 20. april

22.54: Kommunestyret i Kåfjord vedtok å hente 500.000 kroner fra grunnkapitalen i næringsfondet for å finansiere en søkbar ordning for kommunens næringsliv.

19.42: Idretten i Nord-Troms er hardt rammet av koronapandemien. Leder i fotballgruppa i Nordreisa IL, Bjørn Arne Olsen, sier utfordringene er mange, men at hans største bekymring er at man ikke får barn og ungdom i aktivitet.

Søndag 19. april

14.35: Reiselivet er en av bransjene som er hardest rammet av korona-pandemien som herjer i verden. Reiselivssjef i Visit Lyngenfjord, Georg Sichelschmidt, beskriver reiselivet i Nord-Troms med ett ord: dødt. – Det er krise. Det skjer ingenting, forteller han.

Lørdag 18. april

18.31: Mandag 20. april oppheves forbudet mot å overnatte på hytta, men Balsfjord og Storfjord åpner for å forlenge campingforbudet.

14.23: Denne påsken har vært uvanlig rolig for politibetjentene i Nord-Troms. For overbetjent Øistein Nilsen er det både gledelig og ubehagelig at de fikk så få henvendelser i påskeuken.

10.31: Nord-Troms lensmannsdistrikt gjenåpner sine publikumstjenester ved kontoret på Storslett, opplyser lensmann Ole Johan Skogmo.

08.30: Etter en måned med koronakrise var butikkeier Aina Irene Isaksen (52) på Skjervøy lei. Men et lite grep med huseier ga henne nytt pågangsmot.

Fredag 17. april

15.05: Lurer du på hvordan 17.mai blir i din kommune i Nord-Troms? Her er de foreløpige planene.

13.44: De barnehageansatte i Nordreisa kommune har travle dager for å bli klare til mandagens åpning av barnehager. Barnehagekonsulent i Nordreisa kommune, Berit Kalseth sier alle barnehagene, i utgangspunktet åpner opp på mandag.

13.29: Politiet i Troms melder at de gjenåpner publikumstjenester fra og med mandag 20.april. Folk i fylket kan da få utført tjenester som krever oppmøte på politistasjon eller lensmannskontor. Publikumstjenestene har vært stengt siden 13.mars for å hindre spredningen av koronaviruset.

Torsdag 16. april

22.29: Fra og med neste uke åpner Avfallsservice alle miljøstasjonene sine. Tidligere meldte bedriften at de ville være stengt fram til 1. juni.

16.16: Frisørene på Lisesalongen gleder seg til å kunne åpne igjen, forhåpentligvis 27. april. – Vi sitter bare og venter på beskjed om hvordan vi kan åpne. Så langt er det veldig usikker, men vi må bare vente og se, sier frisør og eier av Lisesalongen på Lyngseidet Anne-Lise Hausner.

15.41: Formannskapet til Nordreisa kommune har nå vedtatt at de viderefører karantene for innreisende til kommunen, men vil kun gjelde fylkene Oslo og Viken. Tidligere har den gjeldt alle som kommer til kommunen fra fylker sør for Nordland

13.44: Hundene til Tom-Frode Johansen er korona-fast i Alaska, etter at han deltok på verdens lengste hundeløp: – Det er veldig vanskelig å si når jeg får de hjem, da all transport av hunder med fly er stengt. Men hundene har det veldig bra der borte, de står på en kennel hos noen venner av meg og lider ingen nød, forsikrer han.

Onsdag 15. april

21.05: Førstkommende mandag åpner alle landets barnehager. Neste mandag åpner skolen også dørene for 1.-4.klasse. Hva synes folk i Nordreisa om dette, er det for tidlig?

Onsdag tok vi runden på Gammen på Storslett for å spørre om nettopp dette.

10.30: Nordreisa bibliotek melder på Facebook at de nå tar imot innlevering av bøker. På grunn av eventuell smittefare må innleverte bøker i karantene i 14 dager før bibliotekansatte behandler dem. Biblioteket ber derfor at lånere leverer bøkene i plastposer. Ved inngangen til Halti vil det på dagtid stå plassert en plastkasse hvor bøkene kan droppes av.

Tirsdag 14. april

19.13: Lill Beate holder barna hjemme når barnehagen åpner. – Skal barna være regjeringens prøvekaniner? Det er jeg helt imot, sier Lill Beate Skogvang.

17.57: Det har vært bom stopp i markedet, men Elektro-Sport på Lyngseidet nekter nå å godta at det skal fortsette. – Siste uke før påske fant vi ut at vi nekter å godta slik det er nå. Vi prøver å være positive og har nå utvidet åpningstidene. Og det vil vi fortsette med etter påske, sier daglig leder Roger Samuelsen.

13.23: Senest 16. april blir det lagt fram nasjonale føringer på hvordan man skal drifte og ivareta smittevernet i barnehager. 20. april kommer tilsvarende retningslinjer for skolene.

På Storslett må småskolen kanskje ta i bruk alternative lokaler. I Lyngen kjøpes det inn lavvoer.

09.05: Åtte millioner kroner er investert i det nye iglohotellet på Spåkenes. For Ola Berg og Liv Merete Jensen er det snakk om betydelige tap som følge av koronatiltakene. - Men vi skal stå han av, og satser på å kunne åpne straks det er mulighet for det, sier daglig leder Ola Berg i Lyngen North.

07.45: Nord-Troms videregående skole åpner først for VG2 og yrkesfag: – Det er viktig at de får den praksisen de skal ha på skolen. Det er et problem med mangel på praksis, sier rektor Olaug Bergset.

Mandag 13. april

11.10: Norsk Folkehjelp melder om en historisk rolig påske, med særdeles få oppdrag på landsbasis. Sammenlignet med påsken i 2018 som var rekord, hvor det var 95 redningsoppdrag, har de nå hatt fire henteoppdrag med scooter, og fem leteaksjoner, forteller Vegard E. Lindbæk leder i Norsk Folkehjelp sanitet.

Søndag 12. april

18.07: Mariann Larsen og moren, Inger-Brith Larsen, tok seg på påskeaften en runde gjennom nesten hele Kvænangen kledd ut som påskehare og kylling og delte ut påskegodt til barna.

16.14: Helsedirektoratet vurderer tiltak mot hjemmefester: – Vi ønsker i utgangspunktet ikke et system i Norge der man må ty til bøtelegging og andre strenge sanksjoner for å få folk til å følge de etablerte smittevernreglene. Men vi vil i dialogen med politiske myndigheter følge situasjonen nøye i tiden framover, spesielt med tanke på ansamling av større grupper unge mennesker, advarer assisterende helsedirektør Espen Nakstad overfor NTB.

Fredag 10. april

15.03: Statens Vegvesen opplyser om at de nå forlenger unntaksvedtaket fra 13. mars. Vedtaket omhandler kjøre- og hviletid blant transportsjåfører.

09.02: Ishavskysten friluftsråd har nå lansert en app som folk kan melde inn turene sine. Dette slik at folk slipper å skrive i turbøkene, som kan være viktig å unngå i den korona-situasjonen som samfunnet er i nå.

Torsdag 9. april

22.07: Det er fortsatt kun fire påviste tilfeller av koronavirus i Nord-Troms.

17.33: Myndighetene åpnet opp for små alpinanlegg til å holde påskeåpent. Alpinklubben i Lyngen holdt bakken åpen i to dager, men måtte stenge for sesongen på grunn av lav bemanning.

15.33: En person i Nord-Troms har fått 20.000 kroner i bot for brudd på karantenereglene. Likevel tror lensmann Ole Johan Skogmo få bryter reglene når de er i karantene: – Mitt inntrykk er at det er en selvdisiplinering i samfunnet rundt dette, og det er veldig mange som rett og slett følger med på om det blir brudd, sier han.

Onsdag 8. april

16.40: Ingen nye smittede i Nord-Troms, melder kommuneoverlegene.

12.47: Marthinsen Bil og Lakk har handlet inn 12 000 plasthansker til helsevesenet i Kåfjord.

Tirsdag 7. april

13.48: Både Norsk Folkehjelp og Røde Kors står klare i fall noen trenger bistand. Men de er forberedt på en annerledes påske. – Det er neppe den helt store utfarten. Og det håper jeg for så vidt også. Vi og andre hjelpeorganisasjoner er jo også i beredskap for det ordinære helsevesenet, og de har mye å stå i med, disse dagene. Å få redningsaksjoner oppå dette vil være ugunstig, sier leder for Norsk Folkehjelp Nordreisa, Steffen Vang Bakkland.

Mandag 6. april

12.30: Statens vegvesen har besluttet å avlyse alle førerprøver i uken etter påske. Det skriver de i en pressemelding. Det betyr at det ikke vil bli avviklet førerprøver før tidligst etter 17. april.

– Oppstart av førerprøver den 20. april vil på nytt bli vurdert av Statens vegvesen ut fra smittevernreglene som gjelder over påske. Nærmere informasjon om oppstart av førerprøver vil bli gitt i uke 16, sier Henning Harsem, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, i pressemeldingen.

10.05: Nord-Troms Pride avlyser paraden, men det vil bli en digital markering. – Vi hadde for alvor begynt å glede oss til å få med hele Nord-Troms til å gå i parade og løfte regnbueflagget 6. juni, for å feire vårt mangfold og vår frihet, sier leder i Nord-Troms Pride, Eili Bråstad Johannessen, i en pressemelding.

Søndag 5. april

18.58: Kommunepsykolog i Kåfjord, Sondre Henden, sier aktiviteter som strikking kan være hjelpsomt i disse tider. – Da har man noe å gjøre med et mål og noe å se fram til. Det vil også holde fokuset vekk fra alt som vekker bekymring og er slitsomt. Dette gjelder hobbyer generelt, sier Henden.

17.04: Flere har sett seg nødt til å permittere ansatte eventuelt redusere åpningstidene. Men på Skjervøy Bok og Papir har de på ingen måte hatt behov for å gjøre noen endringer. – Vi går nøyaktig som før, sier innehaver Beryl Sebergsen.

Lørdag 4. april

22.10: Kulturskolen på Skjervøy har funnet en løsning for å fortsette musikalundervisningene sine. Kulturskoleleder på Skjervøy, Dag Øivind Thingstad, har drevet gitarundervisning over Skype siden korona-karantenene ble iverksatt. − Det har vært litt utfordring når det kommer til synkronisering, men det har gått greit, sier han.

16.02: Formannskapet i Nordreisa kommune har vedtatt å utvide «søring-karantene» til også å gjelde de som har vært i fylkene Trøndelag og Møre og Romsdal. I tillegg har de vedtatt at alle sammenkomster forbys i påsken, og at campingplasser og tilbud om vintercamping med spikertelt kun er tillat for innbyggerne i kommunen.

14.12: Hos Nordreisa bibliotek er det nå mulig å låne ut bøker til påske, ved at en sender en skriftlig beskjed til biblioteket. Da er det mulig å hente bøkene ved avtale. Biblioteket tar foreløpig ikke imot innlevering av bøker.

Fredag 3. april

23.10: Nå bekrefter ordfører Hilde Nyvoll at det er et nytt smittetilfelle av koronaviruset i Nordreisa kommune. Totalt er det dermed fire bekreftede tilfeller av koronasmitte i Nord-Troms. To i Nordreisa, ett i Skjervøy og ett i Lyngen.

21.33: Tor-Arne Isaksen (KrF) reagerer på stengte miljøstasjoner. – Men jeg reagerer på at de har valgt å stenge og permittere ansatte på grunn av at de ikke har abeid. Vi er inne i en krevende tid, og det er utrolig viktig å holde folk i arbeid, sier han.

20.03: Nå blir det «drive-in»-gudstjeneste i Storfjord, og sokneprest Svenn A. Nilsen lover popcorn-faktor. Gudstjenesten vil bli holdt på søndag, 5. april. – Det blir en kort, men ganske vanlig gudstjeneste. Vi skal se om vi ikke får laget litt popcorn-faktor, kanskje danser jeg litt også, ler Nielsen.

15.12: Ambulansetjenesten i Nord-Troms melder på facebook at de fremover vil bruke minimum minnbind, vernebriller og hansker i møte med stort sett alle pasienter. Ved sterke mistanker om smittefare, vil tiltakene øke. Da vil ambulansepersonellet ha på seg egen heldekkende smittedress med hette eller lue i tillegg minimum.

14.00: Skjervøyværingen Hermod Gundersen (57) var første nordtromsing som fikk påvist koronasmitte. – Det har vært som en lett influensa, ja. Jeg hadde litt hoste etter at vi kom hjem fra en ferie på Gran Canaria og etter fire-fem dager fikk jeg lett feber. Jeg spurte om å få en test på legekontoret, og jeg var ikke så overrasket da det ble konstatert at jeg hadde koronaviruset, sier Gundersen.

12.41: NAV: I Nord-Troms øker arbeidsledigheten og det er nå 626 helt ledige i regionen. 24. mars var antallet 562. Men kun én av kommunene ligger over fylkessnittet. Det er Nordreisa, som har 9,8 prosent arbeidsledighet per 1. april.

11.34: En person er nå bekreftet smittet av korona-viruset i Lyngen kommune. – Isolering, smitteoppsporing og testing er foretatt i henhold til de nasjonale retningslinjene, skriver kommuneoverlege Carol Pascoe på kommunens hjemmeside.

10.16: Rolf Hansen var den første i Nordreisa med påvist smittet av koronaviruset. – Jeg ble nummer én. Og pallen vil jeg ha for meg selv, sier han.

08.43: Sykepleier Lill Guttormsen Foley fra Skjervøy står midt i korona-krisa i USA. – Det hadde vært veldig fint å være langt til fjells akkurat nå. Jeg har bestandig hjemlengsel, men den her greia er jo over hele verden, så det er ikke trygt noen steder akkurat nå, sier hun.

Torsdag 2. april

Klokken 20.59: UNN-direktør Anita Schumacher sier at UNN de siste dagene har fått inn én eller ingen nye pasienter med påvist Covid-19. UNN-direktøren understreker imidlertid at det er for tidlig å snakke om at smitten har flatet ut eller er på retur.

Klokken 17.29: Et enstemmig formannskap vedtok torsdag å redusere vann- og avløpsavgiftene til privatpersoner og bedrifter med 50 prosent i tre måneder (andre termin). Dette som følge av koronapandemien.

Klokken 16.47: Skjervøy kommune vil gjennomføre deres første digitale kommunestyremøte torsdag kveld. – Vi starter opp litt forsiktig, med et møte med få saker i kveld. Så ser vi dette litt an, sier ordfører Ørjan Albrigtsen.

Klokken 13.29: Ymber har besluttet å redusere nettleien for alle forbruksgrupper med ni øre/kWh. – Det er en spesiell situasjon vi alle er i nå med koronautbruddet og det er derfor ekstra gledelig å informere om at Ymber sitt styre har vedtatt å redusere nettleien ytterligere.

Klokken 09.20: Tromsø-familie fikk beskjed fra Kåfjord kommune om å reise hjem. Nå har de klaget saken inn til Fylkesmannen. – Det har blitt konkurranse i å stenge seg mest mulig inne, sier tromsøværingen i 50-årene, som ikke ønsker å ha navnet sitt i avisa til iTromsø.

Klokken 08.00: Avfallsservice som håndterer renovasjon for alle kommunene i Nord-Troms har stengt ned miljøstasjonene frem til 1. juni.

Onsdag 1. april

Klokken 19.03: På Gargo sykehjem og sykestue i Burfjord i Kvænangen, tok de tirsdag i bruk et nytt digitalt verktøy, Easymeeting – til stor glede for beboere og pårørende. – Dette virker betryggende for beboere som ikke skjønner hvorfor de ikke kan få besøk, sier sykepleier Madeleine Kaasen.

Klokken 17.33: Nord-Troms kommunene har fremdeles ikke fått flere påviste korona-tilfeller. – Vi regner med at det kommer nye retningslinjer snarlig, som gjør at vi vil teste ennå flere enn vi har gjort hittil, sier kommuneoverlege i Lyngen, Carol Pascoe.

Klokken 14.30: Et enstemmig kommunestyre i Nordreisa stiller seg bak alle vedtakene gjort av kommuneoverlege Øyvind Roarsen. De ber samtidig fylkesmannen om å ta hensyn til deres bestemmelser. I Bardu har fylkesmannen i Troms og Finnmark fått opphevet den såkalte søringkarantenen.

Klokken 11.09: Flere kommuner i Nord-Norge har innført krav om karantene for reisende fra Sør-Norge. Men politiet har ikke gitt noen forelegg for brudd på regelen. Les mer her.

Klokken 09.30: Ole-Anton Teigen skriver i dette debattinnlegget blant annet at "koronaviruset er en brutal påminnelse om en urgammel sannhet. Tross all verdens teknologi og sivilisasjon er menneskene underlagt kreftene i naturen".

Tirsdag 31. mars

Klokken 21.26: Riddu Riđđu-festivalen i Kåfjord kan ende med å bli avlyst i år. - Vi håper vi får ha og vi vil veldig gjerne ha festival, men vi vil respektere rådene fra regjeringen, sier festivalsjef Sandra Márjá West.

Klokken 12.30: Vekst-bedriften i Nordreisa, Reisavekst AS melder på Facebook at de dessverre har måttet redusere bemanningen inntil videre. Dette da deres arbeidstakere er fritatt for oppmøte, og blir bedt om å holde seg hjemme på grunn av smitterisiko. De skriver videre:

"Noen av våre ordinære ansatte har også hjemmekontor for at vi skal unngå at alle blir smittet samtidig. Vi må gjennomføre disse tiltakene for at vi skal kunne sikre driften av vaskeriet og sikre tøy til Sonjatun og helsesentrene. Vi har tørr ved på lager men oppfordrer de som har mulighet til å hente å selv. Dette fordi vi har begrenset mulighet til utkjøring. Bruktbutikken har foreløpig stengt til over påske."

Klokken 11.17: 9.570 personer har fått avlyst oppkjøringen for førerkort for bil på grunn av koronautbruddet, opplyser Statens vegvesen. Tallet gjelder perioden 13. mars til 13. april. Årsaken er at alle trafikkstasjoner er stengt til og med 13. april. Teoriprøver kan heller ikke gjennomføres. Også andre tjenester ved trafikkstasjonene må avlyses, blant annet EU-kontroll. De som har frist for å gjennomføre kontrollen mellom 13. mars og 30. april, vil få utsatt denne med to måneder, melder NTB.

Klokken 09.21: Fem milliarder ekstra til kommunene, én milliard til studentene, ytterligere momskutt og investeringer i veiprosjekter og karbonfangst og -lagring. Det er bare noen av punktene regjeringspartiene og Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV ble enige om i forhandlingene om den tredje krisepakken.

Klokken 02.24: VG melder at det skal være enighet om den tredje krisepakken. Forhandlingene i Stortingets finanskomité om den såkalte tredje coronavirus-krisepakken er rundt klokken 02 natt til tirsdag avsluttet, fikk VG opplyst. Da var regjeringspartiene og opposisjonspartiene Sp, Frp, Ap og SV kommet til enighet.

Mandag 30. mars

Klokken 21.20: Finske myndigheter har besluttet å forlenge smitteverntiltakene i ytterligere en måned, skriver YLE. Statsminister Sanna Marin opplyste mandag at landets skoler i første omgang vil være stengt frem til 13. mai.

Ingen nye registrerte smittetilfeller i Nord-Troms. Kommuneoverlege i Kåfjord Anita Monsen Pedersen sier de forventer å få smitte av covid-19 til kommunen etter påske.

Søndag 29. mars

Klokken 13.11: Nordreisa kommune melder om det første bekreftede tilfellet av koronaviruset i kommunen.

Klokken 10.34: Folkehelseinstituttet ønsker å teste friske mennesker.

Lørdag 28. mars

Klokken 10:29: Politiet øker bemanningen i Troms, som en følge av den økte arbeidsmengden under koronaepidemien.

Klokken 09.02: Sparebank 1 Nord-Norge åpner for å forskuttere dagpenger i samarbeid med NAV.

Klokken 08.02: Kommunalbankens egenkapital økes med 750 millioner kroner.

Fredag 27. mars

Klokken 17.29: Kåfjord kommune kommer med et vedtak for å hindre folk som ikke har folkeregistrert adresse å overnatte.

Klokken 16.33: Smitteoppdatering Nord-Troms: Ingen nye smittede inn mot helgen.

Klokken 12.59: Skjervøy IK må avlyse Lerøyturneringa

Klokken 10.09: Politiet melder om at folk er hardere på gassen under koronapandemien.

Torsdag 26. mars

Klokken 20.20: Kåfjord SP fremmer forslag om at Ymber kutter i nettleien til bedrifter og privatpersoner under koronakrisen.

Klokken 16.18: Ingen nye smittetilfeller i Nord-Troms, utover det ene tilfellet på Skjervøy tidligere denne uken.

Klokken 14.11: Næringslivet i Nordreisa finner nye løsninger for å hjelpe bedriftene i kommunen. Foreningen har utarbeidet en liste over hvilke tjenester de forskjellige medlemsbedriftene tilbyr, under de spesielle omstendighetene som har oppstått under pandemien.

Klokken 14.05: Posten Norge opplever en mangedobling av hjemmeleveringer til folk i Norge. Det er alt fra matvarer og medisiner til leker og rekvisitta som har en stor økning, som følge av koronakrisen.

Klokken 12.08: Sparebanken Nord-Norges støtteordning Samfunnsløftet stoppes av Finansdepartementet. – Det er snakk om å stoppe utbytte som kommer fra regnskapsåret 2019, men fram til i dag har vi bare brukt penger fra regnskapsåret 2018 i Samfunnsløftet, sier Stein Vidar Loftås, kommunikasjonsjef i Sparebanken Nord-Norge.

Klokken 09.46: Justisdepartementet lar Politidirektoratet å ansette inntil 400 politifolk for å styrke bemanningen under koronakrisen. Oppgaver ved grensene prioriteres.

Klokken 07.30: Helsedirektoratet råder helsetjenesten til å nedprioritere pasienter som kan vente på behandling når det oppstår knapphet på ressurser under pandemien.

Onsdag 25. mars

Klokken 17.03: Mediebedriftenes landsforening (MBL) ber kulturministeren om en tiltakspakke - for å sikre at norske medier overlever koronakrisen. Til sammen ber MBL om én milliard kroner, fordelt på ulike tiltak.
- Mediene tilhører demokratiets infrastruktur. Akkurat nå trenger vi informerte borgere og en god samfunnsdebatt mer enn noen gang. Det får vi ikke dersom mediebransjen raseres. Nå trenger vi hjelp fra myndighetene slik at vi kan oppfylle samfunnsoppdraget, sier Randi S. Øgrey administrerende direktør i MBL i en pressemelding.

Klokken 14.28: Kunnskapsdepartementet har besluttet å avlyse skriftlige eksamener for elevene i videregående skole. Det går fram en pressemelding fra departementet onsdag.

Klokken 14.07: Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at 2.830 personer er bekreftet smittet med koronavirus i Norge. 264 av dem har kommet det siste døgnet.

Klokken 13.17: Statens vegvesen har i dag besluttet å forlenge stengingen av sine trafikkstasjoner som et tiltak mot koronasmitten. Det betyr at stasjonene vil holde stengt til 13. april, skriver Vegvesenet i en pressemelding.

Klokken 10.09: En pasient med koronasmitte døde natt til onsdag på UNN. Dermed har det nå vært to koronarelaterte dødsfall i Tromsø.

Klokken 09.56: 10 av 12 politidistrikter har anmeldt personer for brudd på smittevernloven. I Troms politidistrikt har det vært to brudd på smittevernloven.

Klokken 09.03: Næringslivet i nord blør mest, mener NHO - men det vises ikke på NAV-tallene. – Vårt næringsliv preges i stor grad av små og bitte små bedrifter. Dessuten fikk koronaviruset umiddelbare følger for reiseliv og leverandører til reiselivsnæringa, sier regiondirektør Målfrid Baik i NHO Arktis.

Klokken 08.45: UNN-pasient med koronasmitte døde i natt. Den første pasienten som ble innlagt på UNN (Tromsø) med Covid-19-smitte, døde på sykehuset natt til onsdag, melder UNN i en pressemelding onsdag morgen.

Tirsdag 24. mars

Klokken 22.00: Med de restriksjonene myndighetene nå har gitt på samfunnet, er det fare for påskens arrangementer. – Jeg har ikke avlyst enda, men slik det er i dag blir det ikke. Jeg venter på de siste oppdateringene om restriksjonene fra myndighetene, forteller arrangør bak Treskifestivalen i Nordreisa, Bjørn-Arne Olsen.

Klokken 17.56: Kronprins Haakon takker sykehusansatte under et videomøte med ansatte ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Klokken 16.43: Koronastestingen fortsetter i Nord-Troms, men ingen nye smittede tirsdag.

Klokken 16.11: Regjeringen forlenger koronatiltakene i Norge til over påske.

Klokken 15.07: Arbeidsledigheten i Nord-Troms fortsetter å øke, i likhet med resten av fylket og landet. Per 24. mars er det 562 helt arbeidsledige i de seks kommunene i Nord-Troms. Høyest ledighet har Nordreisa og Storfjord med henholdsvis 8,5 og 8,4 prosent.

Klokken 14.09: Tokyo-OL er besluttet utsatt til sommeren 2021. Det vedtok IOC-styret i dag.

Klokken 13.00: Norges Skytterstyre har i dag besluttet å avlyse årets Landsskytterstevne. Arrangementet skulle i år finne sted i Elverum 7. - 14. august, men nå har man besluttet at den alvorlige situasjonen med spredning av koronaviruset gjør at det ikke blir noe av årets stevne.

Arrangøren Elverum Skytterlag kom selv med anmodningen om avlysing. 5.000 skyttere og over 10.000 besøkende blir ifølge Norges Skytterstyre direkte berørt av avgjørelsen.

Klokken 08.16: Fylkesmannen i Troms og Finnmark utsetter all opplæring for folkevalgte. Dette gjelder blant annet for felles møte med kommunene Lyngen, Storfjord og Balsfjord 31. mars på Lyngskroa og felles møte med kommunene Nordreisa, Skjervøy og Kåfjord 1. april på Halti.

Mandag 23. mars

Klokken 22.59: Matproduksjonen i Norge går som normalt, men med noe redusert kapasitet. Regjeringen ser på å inkludere permitterte og studenter i våronna.

Klokken 21.27: Kommunene skal nå holde oversikt over de som er i hjemmeisolering og hjemmekarantene. Derfor må man nå melde fra om man sitter i hjemmekarantene.

Klokken 19.34: Butikkmedarbeider og brannmann Kjartan Andreas Nygård er frustrert over at ikke alle følger retningslinjene som myndighetene har gitt. – Jo mer vi beveger oss rundt, jo mer fare bidrar vi med

Klokken 18.32: Nordreisa kommune oppdaterer og svarer på spørsmål om korona på facebook med live-sendinger hver uke.

Klokken 16:27: Kåfjord kommune varsler at de ikke vil ha turister, og at turer i fjellet skal begrenses.

Klokken 15:55: Det er hittil ingen nye smittetilfeller i Nord-Troms.

Klokken 15.29: Den populære grensebutikken K-market i Kilpis merker effektene av stengt grense og isolasjon tungt.

Klokken 14.00: Kommunal- og moderniseringsdepartementet har bevilge drøyt ni millioner kroner til Troms og Finnmark i ekstra korona-skjønnsmidler. Nord-Troms får sin del.

Klokken 12.50: Folkehelseinstituttet (FHI) har gjennomgått studier gjort av koronaviruset, men har ikke funnet dokumentasjon på luftbåren smitte av viruset. Gjennomgangen viser at smitte i hovedsak kan spores tilbake til direkte eller indirekte fysisk kontakt.

Folkehelseinstituttet oppfordrer likevel til varsomhet på sykehus og viser til at én studie har målt virusholdige partikler i luften i pasientrom der pasienter med koronavirus har vært innlagt.

Klokken 12.34: Oppdaterte tall for mandag viser at det var 190 pasienter innlagt med koronasmitte på norske sykehus. Det ifølge tall fra Helsedirektoratet. 40 av disse får respiratorbehandling.

Klokken 11.55: Sparebanken Nord-Norge varsler ytterligere rentekutt på bolig- og næringslivslån.

Klokken 10.26: Folkehelseinstituttet sier det er grunn til å frykte at de strenge koronatiltakene vil måtte pågå i flere måneder framover.

Klokken 09.25: Sportskjeden XXL permitterer rundt 1.000 ansatte i Norge.

Søndag 22. mars

Klokken 18.19: Etter rekordtallet med koronarelaterte dødsfall i Italia lørdag, ble det registrert 651 nye dødsfall søndag. Det er en nedgang fra dagen før, da det ble rapportert om 793 dødsfall.

Klokken 16.09: Sverige venter et stort behov for sykehusplasser for koronasmittede i ukene framover, og setter derfor opp et feltsykehus sør i Stockholm.

Klokken 14.53: "I krig er det ikke tid til almannamøter", skriver arnøyværingen Kolbein Simonsen i dette debattinnlegget.

Klokken 11.10: Personer som mistenker at de er smittet med koronavirus, kan selv registrere symptomene i et skjema på nettet, opplyser Folkehelseinstituttet.

Klokken 10.48: Første påviste smittetilfelle i Nord-Troms. Kommuneoverlege i Skjervøy, Paul Odberg, sier vedkommende er hjemme i isolat, der også familien til vedkommende er i karantene.

Klokken 08.58: Stortinget ber om raske rentekutt fra banken. Det vises til at Norges Bank to ganger de siste ukene har satt ned styringsrenta for å hjelpe bedrifter og husholdninger gjennom koronakrisen. Styringsrenta er nå på 0,25 prosentpoeng.

Lørdag 21. mars

Klokken 22.22: Kommuner nekter å fjerne karantene for søringer. Det er ulovlig, fastslår professor Hans Petter Graver.

Klokken 19.07: Visit Lyngenfjord har undersøkt hvordan korona-krisen påvirker reiselivsnæringen i regionen. Nesten alle ansatte i reiselivet er permittert.

Klokken 15.00: To nye smittetilfeller i Tromsø - begge tilknyttet helsetjenester.

Klokken 09.59: Politi og tollere advarer nordmenn mot å få levert varer fra svenske butikker.

Klokken 09.58: Kåfjord kommune gjør det de kan for å forberede seg på smittetilfeller av koronavirus. Det gamle helsesenteret blir nå klargjort for korona-pasienter.

Fredag 20. mars

Klokken 19.55: Stortinget har vedtatt 250 millioner i krisepakke til Nord-Troms og Finnmark. Nå vil Kvænangen-ordfører Eirik Losnegaard Mevik ha tilbakemelding fra næringslivet i kommunen om hva som er best bruk av pengene.

Klokken 18.07: Kafeen "På Hjørnet" har iverksatt flere tiltak for å fortsatt kunne tilby mat og kaker til kundene. Blant annet har de startet med hjemmelevering: – Dette har tatt helt av

Klokken 16.49: Fortsatt ingen smittetilfeller i Nord-Troms.

Klokken 16.20: Skjervøy kommune opplyser på sine nettsider at Halti Næringshage i forbindelse med koronakrisen vil tilby gratis bistand til de bedriftene i Skjervøy som har behov for det.

Klokken 14.40: Ifølge SOS International har den spanske regjeringen besluttet at alle hoteller, pensjonater og lignende i landet skal stenge. Hotellgjester vil derfor bli bedt om å forlate sine hoteller de nærmeste dagene.

Klokken 13.58: Resirkulert slår til med livekonsert over nett. Bandet har sett seg nødt til å avlyse flere konserter. Fredag kveld spiller de live over nett.

Klokken 13.27: Det siste døgnet har tallet på bekreftet koronasmittede i Norge steget med 184 personer, ifølge Folkehelseinstituttet. Totalt har over 40.000 blitt testet for viruset.

Klokken 10.42: Universitetssykehuset Nord-Norge har fått sitt første tilfelle av koronaviruset. En eldre mann hjemmehørende i Tromsø kommune har fått påvist viruset.

Klokken 10.05: Hytteeiere er imot et hytteforbud i påsken. Nå ønsker Norsk hyttelag en endring av karanteneforskriften.

Klokken 10.00: Norges Bank har besluttet å sette ned styringsrenten med 0,75 prosentpoeng. Den nye styringsrenten er nå på 0,25 prosent.

Klokken 07.23: Flyselskapet Widerøe får finansiell støtte fra staten i forbindelse med korona-krisen.

Torsdag 19. mars

Klokken 15.33: Fortsatt bare negative prøvesvar i Nord-Troms.

Klokken 15.27: Posten Norge sier torsdag ettermiddag at de inntil videre ikke kommer til å permittere noen ansatte. Det til tross for at deler av virksomheten er rammet av koronakrisen.
- Posten Norge har en kritisk oppgave i samfunnet, og den er ekstra viktig i situasjoner som Norge er i nå. Vi har en viktig samfunnsrolle med å få frem post, varer og forsyninger til hele landet i denne pandemi-krisen og vi ønsker å opprettholde en beredskap for å sikre gode leveranser. Samtidig ønsker vi å gi våre medarbeidere en trygghet for at de ikke skal rammes økonomisk. Vi vil derfor ikke permittere noen før det eventuelt blir helt nødvendig, sier konsernsjef Tone Wille i en pressemelding.

Klokken 14.22: Stortinget har besluttet å bevilge 250 millioner kroner ekstra til kommunene i 2020. Vedtaket begrunnes i at norske kommuner står overfor store utfordringer i tiden som kommer. Koronasmitte og mange folk i karantene gjør det vanskeligere å levere gode tjenester, og det fører også til økte utgifter for kommunene, påpeker Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).

- Utbruddet av koronaviruset setter mange kommuner på prøve. For at kommunene skal være best mulig rustet til å møte utfordringene de står overfor, har Stortinget enstemmig bevilget 250 millioner kroner mer til kommunene i 2020, sier han i en pressemelding.

Klokken 11.05: Norske dagligvarekjeder vil hindre smitte av koronaviruset ved å montore pleksiglass i kassene. Det skjer ifølge NTB etter at flere Rema 1000-ansatte har gitt uttrykk for bekymring for egen sikkerhet i butikkene. Norgegruppen (Meny, Spar, Joker og Kiwi) gjør de samme tiltak i sine om lag 1.800 butikker.

– Vi har lagt inn en bestilling på så mange pleksiglass vi får tak i. Målet er å få det i alle butikkene våre fra mandag av, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til NRK.

Klokken 10.53: Sentrene mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) stenges under koronapandemien, men hjelpetelefonen er åpen. I en pressemelding sier SMISO at man følger råd og anbefalinger fra helsemyndighetene og derfor avlyser alle gruppeaktiviter. Drop in er heller ikke en mulighet.

- Sentrene mot incest og seksuelle overgrep er et viktig hjelpetilbud for mange, og det er viktig at tjenesten fortsatt er tilgjengelig. Du skal derfor kunne henvende deg til sentrene på telefon og e-post, sier direktør Mari Trommald i Bufdir.

Klokken 10.40: Mange brenner nok inne med koronarelaterte spørsmål for tiden. Her er 19 spørsmål og svar om alt fra pakkebestillinger til dørhåndtak.

Klokken 08.16: Hurtigruten AS permitterer 2600 ansatte etter å ha satt 14 av 16 skip ut av drift. Rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes reduseres til et minimum.

Onsdag 18. mars

Klokken 20.32: Snittalderen på de fem første som har dødd av korona er på 89 år, opplyser Folkehelseinstituttet.

Klokken 18.02: Seks personer i Norge har nå mistet livet som følge av koronaviruset. En eldre person fra Asker, som var innlagt på Bærum sykehus, døde onsdag. Dette er det tredje dødsfallet onsdag.

Klokken 15.52: Det er fortsatt kun negative prøvesvar i Nord-Troms, melder kommuneoverlegene. Regionen har per dags dato ingen bekreftet koronasmitte.

Klokken 15.35: Kriseledelsen i Nordreisa har stengt alle campingplasser i kommunen, melder kommuneoverlege Øyvind Roarsen. Dette gjelder fra og med 19. mars til og med 27. mars.

– Om vi ikke får noen smitte før den tid, kan vi vurdere om vi kan åpne igjen til påske, sier Roarsen.

Klokken 15.28:

Stengt smågodthylle på Coop Extra på Skjervøy  Foto: Kjetil Martesønn Skog

Klokken 15.06: Statens Vegvesen har i dag valgt å utvide unntaket fra regelverket knyttet til kjøre- og hviletid til å gjelde all transport. Tidligere gjaldt unntaket bare transport relatert til liv og helse, men nå har man utvidet det til å gjelde all transport - både gods og personal. Les mer her.

Klokken 14.10: Nordreisa kommune melder at de nå også informerer via sosiale medier-plattformen Snapchat. Dette for å nå ut til enda flere innbyggere. De ber alle som har tjenesten om å legge til "Nordreisakommun".

Klokken 13.51: En femte person i Norge har mistet livet som følge av koronaviruset. Personen var eldre og døde på en institusjon på Ringsaker i Innlandet.

Klokken 13.00: To avdelinger ved UNN har i dag lansert et nytt tilbud for barn og unge (samt foreldre) som opplever den nye hverdagen usikker og skremmende. Tilbudet er veiledning og rådgivning via Skype og telefon, og gjelder for personer bosatt mellom Ofoten i sør og Nordreisa i nord, samt på Svalbard. Interesserte kan ta direkte kontakt på telefon 77 75 57 01 alle hverdager mellom kl. 09.00 og 15.00.

Klokken 12.30: Barneklesbutikken Min Mote AS på Storslett melder at de i dag har permittert tre av fire ansatte, og at de nå har reduserte åpningstider. Butikken tilbyr gratis hjemkjøring ved bestilling fra nettbutikken.

Klokken 11.47: Storfjord kommune oppfordrer alle som har helsefaglig utdannelse, eller er i gang med helsefagutdanning, til å ta kontakt. Behovet for vikarer både nå og fremover er stort, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Klokken 10.57: Apoteket i Nordreisa reduserer åpningstidene midlertidig. De har nå åpent fra 9-14 på hverdager. Lørdagens åpningstider er foreløpig ikke påvirket, melder kommunen på sine hjemmesider.

Klokken 10.33: Troms og Finnmark Fylkeskommune ber folk unngå å reise kollektivt hvis man ikke må. Fylkeskommunen reduserer busstilbudet, og fjerner muligheten for å betale for billettene med kontant eller bankkort.

Klokken 09.18: En fjerde person i Norge har mistet livet etter å ha blitt smittet av koronavirus. Personen var innbygger i Lillestrøm kommune, og dødsfallet er knyttet til koronautbrudd på et lokalt bo- og behandlingssenter, ifølge Romerikes Blad.

Klokken 08.00: Nordreisa kommune presiserer på sine hjemmesider at det er kommuneoverlegens vedtak som gjelder i kommunen - og at disse i noen tilfeller kan være mer restriktiv enn det som er gitt av helsemyndighetene. Folkehelseinstituttet har sagt at det er greit at personer i karantene går på butikken så lenge de holder avstand, men kommunen skriver: Personer som er i karantene skal IKKE på butikken eller andre offentlige steder.

– De som er i karantene og trenger hjelp til innkjøp kan ta kontakt med Nordreisa Røde Kors. Brudd på karantenebestemmelsene vil bli formidlet til politiet, skriver kommunen.

Klokken 03.35: Siden torsdag har 54.000 permitterte søkt Nav som krisestøtte, men etaten klarer ikke å betale ut pengene krisepakken fra Stortinget legger opp til da IT-systemene er overbelastet. – Vi jobber på spreng for å finne ut av det, sier beredskapsdirektør Yvar Åshold i Nav.

Tirsdag 17. mars

Klokken 17.01: Det er fortsatt ingen påvist smitte i Nord-Troms, ifølge kommunelegene.

Klokken 15.50: Kriseledelsen i Nordreisa kommune har i dag bestemt å henge opp plakater på alle matvarebutikker der de oppfordrer folk til å holde avstand fra hverandre. Det sier kommuneoverlege Øyvind Roarsen.

– Det handler også om å passe på at butikkene ikke blir fylt opp med folk, men at man heller kan vente ute i bilen om man ser det er mange kunder, sier han.

– Vi kommer også til å oppfordre til at de to første timene av åpningstida til butikkene i størst mulig grad benyttes av eldre og de som har helseutfordringer og kroniske sykdommer, slik at de kan få handle på morgenen.

Klokken 15.00: Styret i Salmar ASA sier i en pressemelding at det annonserte utbyttet på 2,37 milliarder for 2019 ikke skal utbetales. Ifølge pressemeldingen er beslutningen tatt "etter grundige vurderinger av styret og administrasjonen på bakgrunn av den usikkerheten som nå råder knyttet til spredningen av koronaviruset og de konsekvensene det kan ha for hele verdikjeden og en rekke lokalsamfunn langs kysten":

Selskapet sier at man har en sterk balanse og lav gjeldsandel, og understreker samtidig at utbytteforslaget utelukkende er knyttet til unntakssituasjonen koronaviruset har skapt.

"Forslaget innebærer ingen endring av den generelle utbyttepolitikken, med forutsigbar utbetaling av overskuddslikviditet som fundament", skriver Salmar i pressemeldingen.

Klokken 13.59: Det er nå klart at fotball-EM, som skulle gått av stabelen i sommer, er utsatt til 2021.

Klokken 13.35: Forretningen Elektro-Sport på Lyngseidet melder på sin Facebook-side om permitteringer og reduserte åpningstider. De reduserte åpningstidene gjelder fra onsdag, men forretningen understreker at de er på plass - til tross for redusert kapasitet.

Klokken 12.54: Torghatten Nord melder at de har iverksatt strenge smitteverntiltak på sine fartøy. Les meldingen her:

Torghatten Nord gjør hva vi kan for å forebygge smitte på våre fartøy. Våre ansatte tar hygiene og renhold på største alvor og en rekke smitteverntiltak er iverksatt.
Vi ber reisende å følge rådene som Folkehelseinstituttet har gitt ved reise.
På våre åpne ferjer med kort overfartstid anmoder vi våre reisende å oppholde seg i kjøretøyene. Passasjerområder og toaletter er åpne, men vi ber at bruk begrenses til det mest nødvendige. På lukkede ferjer med lengre overfartstid ber vi våre passasjerer om å holde god avstand til hverandre i salongen.

Klokken 12.36: Nå kan du få store bøter om du bryter karantenebestemmelsene. – Dette er noe politiet vil prioritere fremover, sier lensmann Ole Johan Skogmo i Nord-Troms lensmannsdistrikt.

Klokken 09.30: Fødestua på Sonjatun Helsestasjon er stengt for all besøk. Fødende tas imot som normalt. Far har tillatelse til å være med på fødsel om han ikke har symptomer på influensa eller forkjølelse. Jordmortjenesten i Nord-Troms har framover redusert virksomhet på grunn av korona-tiltak.

Klokken 07.51: Synsam Storslett føyer seg inn i rekken av selskaper og bedrifter som stenger dørene. Det er Helsedirektoratet som har pålagt optikere å stoppe virksomheten, noe som påvirker Synsam.

Mandag 16. mars

Klokken 20.36: Finland stenger grensen for utlendinger uten oppholdstillatelse.

Klokken 20.03: Hurtigruten varsler ytterligere permitteringer på toppen av 120 som ble permittert før helgen.

Klokken 19.08: Sparebanken Nord-Norge setter ned rentene på boliglån og næringslivslån.

Klokken 18.50: Mack har opprettet egen nettbutikk med leveranser på døra, skriver iTromsø (Pluss-sak).

Klokken 18.30: Spisestedet Bios i Nordreisa melder at de stenger dørene som følge av koronaviruset. Spisestedet stenger fra onsdag 18. mars klokken 21.00 og varigheten av stengingen er uviss nå.

Klokken 17.21: Helfo gjør det enklere for fastlegene å gjennomføre konsultasjoner uten fysisk kontakt med pasientene.

Klokken 17.03: Hovedredningssentralen oppfordrer folk til å droppe toppturene framover.

Klokken 16.55: Politimesteren i Troms har innført landlovnekt for utenlandske sjøfolk i Troms politidistrikt. Ifølge en pressemelding fra politiet er landlovnekten et bidrag i arbeidet med å stoppe spredning av koronaviruset. Det innebærer i praksis at ingen utenlandske besetningsmedlemmer kan forlate aktuelt ISPS-område

Klokken 16.02: Alle studenter og ansatte ved Politihøyskolen i karantene.

Klokken 15.52: Kommuneoverlegen i Kåfjord skryter av de drastiske tiltakene som er innført av nasjonale myndigheter. De alvorlige tiltakene hjelper oss masse.

Klokken 14.24: Flere kommuner innfører egen koronatelefon.

Klokken 12.21: Fortsatt ingen påvist smitte i Nord-Troms. Flere kommuner venter på prøvesvar.

Klokken 10.46: 300 av 500 turister i Lyngen, Storfjord og Kåfjord er reist i løpet av natta: – Virker som om folk skjønner alvoret, sier Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen.

Klokken 10.07: Samtlige partier på Stortinget er enige om en rekke tiltak for å sikre bedrifter og arbeidstakere som rammes av koronakrisen. Oversikt over krisetiltakene kan du se her.

Klokken 09.00: Kvænangen har innført nye og oppdaterte tiltak. Kommunen har innført besøksstopp til Gargo, TU, Hybelhuset og Lukas. Kun helt nødvendige besøk vil bli tillatt, og skal avtales på forhånd med leder for sykehjem/institusjon.

Kommunen forbyr alle typer sammenkomster. Dette gjelder bryllup, bursdager, sosiale sammenkomster som samler folk fra ulike husstander etc. Forbudet gjelder uavhengig av om sammenkomsten gjennomføres i privatbolig, lavvo, i grende- klubb- eller forsamlingshus. Dette gjelder inntil videre.

Personer med fritidsbolig/hytte i Kvænangen får ikke komme til Kvænangen jf forskrift om karantene, isolasjon og forbud om opphold på fritidseiendommer §5.

Alle i Kvænangen som har vært i fylker sør for Nordland skal holde seg i karantene i 14 dager. Dette gis tilbakevirkende kraft til de som har kommet hjem etter 9. mars. Det vil si at kom du hjem 12 mars, skal du være i karantene fra 12.mars og 14 dager framover i tid, altså til 26. mars. (Rådet gjelder nå uansett varighet på plassen altså mindre enn 24 timer, men gjelder likevel ikke for transittopphold på flyplass i fylkene)

Kommunen ber folk vurdere nødvendigheten av fysiske besøk, og ber innbyggerne om særlig å beskytte de i risikosonen.

Klokken 09.00: Skjervøy stenger legekontoret for oppmøte, men svarer på telefon. Det opplyser kommunen i en SMS. "Det er nå svært viktig å begrense fysisk kontakt mellom folk så mye som mulig. Dersom du er i karantene, skal du ikke gå på butikken. Har du behov for hjelp til å få handlet, kontakt butikkene eller Frivillighetssentralen på tlf 91352984"

Kommunen poengterer at det ikke skal være flere enn tre kunder samtidig på apoteket. Videre at man ikke skal oppsøke apoteket dersom man er syk, men ta kontakt med apoteket dersom man trenger å få medisiner hjem. Kommunen har opprettet et eget telefonnummer for henvendelser angående korona. Telefonnummeret er 7777 7010. Åpningstid 08.00-16.00. Andre spørsmål kan rettes til Skjervøy kommune på tlf 7777 5500.

Klokken 08.00: Folkehelseinstituttet har oppdatert rådene til personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon: Nå bør de holde seg hjemme og begrense kontakten med andre. Det gjelder også lette symptomer på forkjølelse eller vondt i halsen, men de fleste trenger ikke å testes for korona-viruset. Testene forbeholdes sårbare grupper og helsepersonell.

Søndag 15. mars

Klokken 19.10: Regjeringen kommer med enda flere økonomiske tiltak:

 • En ny lånegaranti for banklån, særlig rettet mot små og mellomstore bedrifter. Slik skal bedriftene lettere få skaffet seg likviditet, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressekonferanse. Staten vil garantere for minst 50 milliarder kroner, og vil stille med mer om det er behov. Utforming og kriterier er ikke klare. Ordningen skal være på plass så raskt som mulig. Bankene skal administrere tiltaket.
 • En ordning rettet mot de største bedriftene. Staten gjenoppretter Statens Obligasjonsfond, slik at bedriftene fortsatt får lån. Vi bygge tillit i kapitalmarkedet. Ordningen har en ramme på inntil 50 milliarder kroner.

Sanner sier det også vil komme flere ordninger.

– Vi må imidlertid være forberedt på at det kommer konkurser.

Klokken 19.00: HM Kongen taler til folket. Talen ble tatt opp på Kongsseteren, der Kongen sitter i karantene. Han peker på at det nå er særskilt behov for å vise tillit.

– Vi befinner oss i en situasjon som både er uvirkelig, fremmed og skremmende for oss alle. Vi kjenner verken igjen hverdagen vår eller verden rundt oss. Og fremdeles står vi bare ved begynnelsen av noe vi ikke fullt ut kjenner konsekvensene av, sa kong Harald.

Klokken 18.51: Siden den norske beredskapen settes på prøve i disse dager, ber Hovedredningssentralen om at folk utsetter å dra på topptur.

Hovedredningssentralen i Sør-Norge oppfordret om folk tar var vare på hverandre, utsetter toppturen og deltar på den nasjonale dugnaden for å hindre spredning av koronaviruset.

– Det viktigste nå er å følge de råd og anbefalinger som gis for å minske smittespredning og trygge de mest sårbare gruppene, skriver redningssentralen på Twitter.

HRS Nord sendte straks ut en melding på Twitter som var kort og konsis: "Støttes"

Klokken 15.45: Kåfjord kommune: Det er fremdeles ikke registrert smittede i Kåfjord, hverken innbyggere eller tilreisende.

 • Kåfjord kommune oppfordrer innbyggere som har vært på reise utenfor Nord-Norge om å organisere seg slik at de kan jobbe på hjemmekontor inntil videre. Kommunalt- og øvrige ansatte oppfordres om å ta kontakt med sin leder for å avtale dette.
 • Beredskapsledelsen oppfordrer våre innbyggere om å ikke gjennomføre reiser som ikke er nødvendige. Unngå offentlig transport så godt som mulig. Hold avstand til dine medpassasjerer og følg retningslinjer fra transportøren.
 • Kåfjord kommune oppfordrer serveringsbransjen i kommunen å følge de nasjonale retningslinjene om stengning.
 • Regjeringen har i dag 15. mars vedtatt at opphold på fritidseiendom og hytter utenfor egen bostedskommune ikke er tillatt. Beredskapsledelsen i Kåfjord forventer at alle følger dette pålegget.
 • Situasjonen tilsier spesielle bidrag fra alle innbyggere. Alle kan bidra med å holde seg til de råd og retningslinjer som blir gitt. Ta vare på deg selv og alle andre nå. Hold ut om du er i karantene, og vær nøye med hva du gjør i forhold til andre mennesker.

Klokken 15.41: Frivillighetssentralen på Skjervøy ønsker tilbakemelding på Facebook eller på telefon 7777 5670, på hvem som eventuelt kan være med å bidra ved en eventuell eskalering av korona-situasjonen. Dette kan f.eks. være mathandel eller henting av medisiner til folk i karantene. Eller man kan være samtalepartner for folk på telefon. Det kan også være andre typer oppdrag.

Klokken 15.00: Lyngen kommune: Det er innført 14 dagers hjemmekarantenepåbud med umiddelbar virkning for reisende fra Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland. Dette er for å redusere smitterisiko av korona-viruset i Nord-Norge da disse er områdene i Norge med størst utbredt smitte. Dette gjelder reisende som har ankommet Lyngen etter 27.februar.

Klokken 15.00: Nordreisa kommune innfører karantenepåbud ved innreise til Nordreisa kommune fra Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland. Dette med umiddelbar virkning.

Kommuneoverlegen understreker at vi i Nordreisa ønsker å ta et særlig ansvar for å redusere smitterisiko av koronaviruset i Nord-Norge. Dette har tilbakevirkende kraft fra 02.03.20 – eksempelvis dersom en person kom hjem fra dette område 07.03.20 innebærer det karantene til 21.03.20. Karantenen er altså 14 dager.

Klokken 15.00: Skjervøy:

 • Karantene: Vi følger de til enhver tid gjeldende bestemmelser fra nasjonalt hold – alle som har vært i utlandet unntatt Sverige og Finland, skal i karantene. Personer i karantene skal holde seg hjemme. Følg råd fra nasjonale helsemyndigheter. Hvem som omfattes av karantenebestemmelsene vil kunne endres på kort varsel.
 • Butikk: Vi registrerer at det til tider er mange kunder inne på butikkene samtidig. Vi vurderer fortløpende å sette restriksjoner på hvor mange som kan oppholde seg i butikklokaler på én gang. Foreløpig henstiller vi alle om å holde avstand og unngå å oppholde seg på fellesareal med mange til stede. Folk i karantene skal ikke gå i butikker eller kafeer! Er det behov for å få varer levert på døra: ta kontakt med venner og familie, frivillighetssentralen, tlf 77 77 56 70 eller ta kontakt med butikk.
 • Apotek: Her innføres restriksjoner fra mandag 16.3. Bare tre kunder kan være inne samtidig.
 • Barnehage: Omsorgstilbud for barn i barnehage og skole (småtrinnet 1.-4 kl) gjelder fortsatt for barn av foreldre med samfunnskritiske funksjoner. Fra mandag 16.3. vil antallet barn øke noe, da regjeringa har åpna opp for at drivstoff-, vareforsyning og næringsmiddelindustrien også skal regnes som samfunnskritiske funksjoner. Det er likevel viktig å påpeke at det ikke er slik at alle ansatte innenfor f.eks sjømatindustrien kan benytte omsorgstilbud for deretter å gå på jobb. Det er fortsatt slik at hvis én forelder kan ivareta barnepasset, skal barna være hjemme.

Klokken 14.00: Kommuneoverlegen i Nordreisa har fattet vedtak om forbud mot visse private sammenkomster. Dette for å hindre spredning av korona-viruset. Vedtaket gjelder bryllupsfester, bursdager, russefester og andre arrangement som samler flere mennesker fra ulike husstander innendørs over tid. Forbudet gjelder uavhengig av om sammenkomsten gjennomføres i privatbolig, lavvo, i grende-, klubb- eller forsamlingshus.

Ved besøk mellom husstander og øvrig ferdsel i samfunnet oppfordres befolkningen til å følge Helsedirektoratets anbefaling for hygiene og avstand.

Klokken 13.05: Det er blitt kunngjort en ny forskrift., gjeldende for enhver som oppholder seg i Norge, jf. smittevernloven § 1-2 første ledd. §5 i forskriften lyder: Personer som har fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert, forbys å ta opphold på denne. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates.

Den som bryter mot forskriften kan straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder, jf. smittevernloven § 8-1.

Forskriften trer i kraft straks og gjelder fram til 1 april.

Klokken 11.49: Det er fortsatt ingen med bekreftet koronasmitte i Nord-Troms. 19 personer i Troms og Finnmark har testet positivt. Nord-Troms kommunene forventer flere prøvesvar i dagene som kommer.

Lørdag 14.mars

Klokken 18.19: Ifølge VGs oversikt er det foreløpig ingen som er testet og registrert smittet i Nord-Troms. I Tromsø er tallet 10. På landsbasis er det nå 1051 smittede. Nordreisa kommunes kriseteam-leder, Karl-Gunnar Skjønsfjell bekreftet også tidligere lørdag at ingen i kommunen er påvist smittet.

Klokken 18.10: Norge vil stenge flyplasser og havner fra mandag klokka 8, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Det blir også intensivert grensekontroll. Solberg ber også alle som har reist på hytta i disse tider, om må reise hjem. Om nødvendig skal Sivilforsvaret bidra til å få folk til å forlate hyttene.

Klokken 15.00: For å opprettholde operativ helsetjeneste og forhindre at kommuneleger og øvrig helsepersonell settes i karantene har legene sammen med kommuneledelsen i Nordreisa sett det nødvendig med følgende tiltak:

 • Legekontoret er stengt for all henvendelse foruten øyeblikkelig hjelp, telefon 116117.
 • Pasienter som er oppsatt på timer, vil bli kontaktet. Pasienter kan også avbestille timer selv på legekontoret nettside.
 • Pårørende og andre som skal følge pasient til legekontoret, bes vente utenfor eller i egen bil.
 • Det er opprettet egen telefon i tillegg til eksisterende telefonnummer på dagtid mandag til fredag, som skal besvare spørsmål om korona og andre luftveissymptomer, telefon 775 88114, tilbudet starter tirsdag 17. mars.
 • Videokonsultasjoner innføres der det er mulig og forsvarlig.
 • Røntgen tar kun imot øyeblikkelig hjelp.
 • All kontakt med legekontoret skal avtales pr. telefon. Det er svært viktig at du IKKE oppsøker legekontoret eller sykestue.

Klokken 14.00: Coop Prix Burfjord har stanset salget av smågodt inntil videre, som et forebyggende tiltak.

Klokken 14.00: Overnattingssteder i Nordreisa stenges fra og med lørdag 14. mars til og med 15. april. Eksisterende gjester må forlate overnattingsstedene. Dette gjelder også gjester i Airbnb, skriver kommunen på sine nettsider.

Klokken 10.55: Kvænangen kommune har etter møte i kriseledelsen innført flere nye tiltak. Disse er:

 • Alle som har vært i Oslo eller Viken fylke mer enn 24 timer skal holde seg i karantene i 14 dager. Dette gis tilbakevirkende kraft til de som har kommet hjem etter 9. mars. Det vil si at kom du hjem 12 mars, skal du være i karantene fra 12.mars og 14 dager framover i tid, altså til 26. mars.
 • Alle som er syk med øvre luftveisplager, skal i karantene i 14 dager. Øvre luftveisplager vil si vondt i halsen, snørrete og hoste. HUSK: symptomene på covid-19 er ofte milde.
 • Personer med fritidsbolig/hytte i Kvænangen skal ikke komme til Kvænangen.Helsetjenesten er dimensjonert for å håndtere det antallet fastboende som er i de enkelte kommuner.
 • Kvænangen kommune ønsker at INGEN som ikke komme til Kvænangen kommer. Den generelle oppfordringa er å bli der du er.
 • Butikker oppfordres til å begrense antallet kunder i butikken. Det vil si at alle skal kunne bevege seg med ca. 1 meters avstand til andre. Butikkene oppfordres til å etablere et kø-system hvor folk er i bilene sine fram til de slippes inn.
 • Innbyggere oppfordres til å holde avstand fra alle som ikke er en del av egen husholdning. Unngå særlig kontakt med de som er i risikogrupper.
 • Alle møter og kontakt som må skje bør skje gjennom telefon, Skype eller andre hjelpemidler som hinder fysisk kontakt.
 • Vi har fått tilbakemelding om at enkelte ikke har fått informasjon sendt ut via SMS til alle husstander. Vi har ikke kapasitet eller mulighet til å rette opp i dette nå, men oppfordrer alle til å ta en telefon og informere de man er usikker på om har fått informasjon (IKKE reis på besøk til vedkommende). Dette er en dugnad og skal alt fungere er vi avhengig av at alle bidrar.

Klokken 09.26: UD fraråder nå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Nordmenn på reise i utlandet bes om å vurdere snarlig hjemreise.

Klokken 06.48: NTB: Ettersom mange industribedrifter har redusert virksomheten på grunn av korona-utbruddet, har strømforbruket falt og dermed prisen rast. Torsdag var strømprisen på kraftbørsen ned under 10 per kilowattime. Det er 75 prosent lavere enn i mars i fjor.

Fredag 13. mars

Klokken 18.30: Vegvesenet varsler at alle landets trafikkstasjoner, inkludert Storslett, vil være stengt fram til 26. mars.

Klokken 17.46: Nordreisa kommune har barnehage- og skoletilbud for personell med samfunnskritiske funksjoner klart mandag.

Klokken 17.16: Helsedirektør Bjørn Guldvog ber folk om ikke å dra på hytta. – Vi må huske at mange av disse småsamfunnene som folk reiser til på hytta, har færre ansatte i helsetjenesten. Derfor er det lurt å være hjemme, sier Guldvog under en pressekonferanse fredag ettermiddag. Du kan lese mer i denne saken til VG.

Klokken 17.00: Kommuneovelege Paul Odberg i Skjervøy sender ut følgende melding:

Vi får svært mange spørsmål til legekontoret angående karantene i forbindelse med Corona viruset. Vi henviser til Folkehelsedirektoratet sine nettsider, hvor de har en egen side om hvordan man skal forholde seg om man sitter i karantene. Siste oppdatering er fra 13.03.20. "Hjemme karantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i land utenfor Norden siste 14 dager."

Odberg har lagt ut mer info på kommunens hjemmesider.

Klokken 16.41: Reisafjord hotell stenger dørene fredag. – I løpet av kort tid ble alt av rom og konferanser kansellert

Klokken 16.12: Lyngen Frivilligsentral tilbyr hjelp til rammede, og ber andre kommuner gjøre det samme: – Sitter mange engstelige mennesker rundt omkring

Klokken 15.42: Avinor stenger Sørkjosen lufthavn for all kommersiell trafikk. Beredskapen for luftambulansen ivaretas.

Klokken 15.33: Bios Café holder dørene åpne og har gjort flere tiltak i lokalet.

Klokken 15.15: Det er nesten ingen turister igjen i Nordreisa, melder reiselivsnæringen. Kommuneledelsen møtte næringa torsdag kveld.

Klokken 13.16: FHI snur - familiemedlemmer til de som har reist utenfor Norden, trenger ikke sitte i karantene.

Klokken 13.00: Nordreisa Røde Kors melder på sin Facebook-side at utstyrsbanken holder stengt tirsdag 17. mars og tirsdag 24. mars, så tas ny vurdering.

Klokken 12.23: Troms fylkestrafikk: Opprettholder full drift, men tar ned antall passasjerer i hvert fartøy.

Klokken 12.00: Matkroken på Sørstraumen i Kvænangen melder på sin Facebook-side at de kjører ut varer til kundene sine ved behov.

Klokken 12.00: Regjeringen la fram flere nye strakstiltak. Disse er: (E24)

 • Regjeringen vil redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til to dager. Det betyr at staten tar en større del av regningen for bedrifter som nå får problemer.
 • I tillegg vil regjeringen oppheve ventedagene før dagepengene starter for de som permitteres. Det blir også lettere å få dagpenger, da kravet til arbeidstidsreduksjon senkes fra 50 til 40 prosent.
 • Regjeringen vil også endre skattereglene slik at eiere av bedrifter som går med underskudd, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatten.
 • I tillegg vil regjeringen endre skattereglene slik at bedrifter som går med underskudd i år, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.
 • Regjeringen vil midlertidig oppheve flypassasjeravgiften for flyvninger som finner sted i perioden fra 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020.
 • I tillegg vil den oppheve samtlige lufthavnavgifter til utgangen av juni i år.
 • Regjeringen gir mer penger til fylkeskommunene til kompetanseheving og opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet.
 • Kommuner som har hatt større utgifter enn beregnet som følge av virusutbruddet vil få mer penger
 • Pensjonister som bidrar helsepersonell under virusutbruddet, enten frivillig eller beordret, vil ikke få sin pensjonsutbetaling redusert eller endret.

Klokken 11.41: Kommuneoverlege Øyvind Roarsen bekrefter: – Eleven som ble testet for koronavirus er ikke smittet

Klokken 11.33: UNN utsetter operasjoner og konsultasjoner: – Livreddende og nødvendig behandling prioriteres

Klokken 11.19: Avfallsservice varsler at de stenger alle sine servicesstasjoner. Selskapet satser på å gjennomføre renovasjonsrutene som normalt. Les øvrige endringer her.

Klokken 09.53: Politiet stenger sine kontorer for publikum. – Dette gjelder publikumstilgangen til kontorene, ikke politiets beredskap. Den er like god som før, sier Lensmann for Nord-Troms Politidistrikt, Ole-Johan Skogmo.

Klokken 08.59: Helsedirektoratet: Også trafikkskolene må stenge

Klokken 08.36: Norges Bank kommer med en rekke tiltak, deriblant lavere rente.

Klokken 07.58: Kinesiske myndigheter tror første korona-tilfelle kom i november

12. mars.

Klokken 21.45: Nordreisa kommune søker ekstrahjelp innen helse- og omsorg. Dersom du kan stille deg disponibel ønsker kommunen at du gir oss tilbakemelding på telefonnummer: 77 58 81 43 / 77 58 81 39. E-post: postmottak@nordreisa.kommune.no

Klokken 21.05: Nordreisa hundeklubb avlyser all fellestrening og kurs inntil videre.

Klokken 19:00: Kles –og garnforretningen Flexi Klær melder på Facebook at de kjører ut varer dersom kunder etterspør det.

Klokken 18.15: Butikkene opplever hamstring. – Det har vært helt kaotisk her!

Klokken 13.00: Drastiske tiltak satt til verks. – Dette vil ramme alle innbyggere.
Torsdag morgen besluttet kriseledelsen i Nordreisa å stenge ned ned kommunale virksomheter som skoler og barnehager, kirkelige hendelser samt alle kultur- og idrettsarrangementer og aktiviteter.

Klokken 13.16: Alle landets skole og barnehager stenges.

Klokken 12.02: Stenger alle de videregående skolene

Onsdag 11. mars:

Klokken 14.55: Flere reiselivsbedrifter har fått avbestillinger. Reiselivssjefen: – I verste fall veldig alvorlig

Kultur- og idrettsarrangementer stengt

Helsedirektoratethar vedtatt forbud mot/stenging av kulturarrangementer og idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet. Dette gjelder aktiviteter og arrangementer både utendørs og innendørs.

Noen av aktivitene og arrangementene som er avlyst:

 • 14. mars: UKM Storfjord arrangerer digital gjennomføring.
 • 16. mars: Kvænangen språksenter and Kvænangen Qven og sjøsamisk forening gjennomfører en digital feiring av Kvenfolkets dag. Det planlagte programmet på Sørstraumen er avlyst.
 • 16. mars: Feiringen av Kvenfolkets dag på Halti avlyses.
 • 21. mars: Stevnehelg av Nordreisa Rideklubb avslyses.
 • 28. mars: Den Stor klesbyttedagen 2020 arrangert av Naturvernforbundet i Nordreisa avlyses.
 • 4.-8. april: StorslettLAN avlyses.
 • 24. og 25. april: «Da Gospel kom til bygda» med Skjervøykoret avlyses. Alle øvinger er også avlyst.
 • Nordreisa kickboxing klubb legger ned all aktivitet for en periode.
 • All bøssebæreraktivitet fra Krafttak mot kreft 2020 utgår. Kreftforeningen velger derfor å gjennomføre en heldigital innsamling.
 • Norges idrettsforbund ber om at all idrett, treninger og konkurranser opphører med umiddelbar virkning.
 • National Taekwon-do Norway anbefaler alle sine medlemsklubber å stoppe all treningsaktivitet.
 • Norges Fotballforbund har vedtatt at all breddeaktivitet stoppes ut april. Det innebærer alt av treninger, samlinger og kamper.
 • Treningssentre, svømmehaller og bibliotek er også blant aktivitetstilbudene som er stengt.
 • Statens vegvesen stenger alle sine trafikkstasjoner på grunn av korona-situasjonen.
 • 12. mai: TINEstafetten, verdens største stafett for barn, avlyses på grunn av koronaviruset.